Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
More

  Η Κόρη της Σκιάς – Lucinda Riley

  -

  Η Κόρη της Σκιάς – Lucinda Riley

  Το τρίτο βιβλίο της σειράς Οι Κόρες των Αστεριών μας συστήνει τη Σταρ, την τρίτη σε ηλικία υιοθετημένη κόρη του Πα Σαλτ, του ανθρώπου που υιοθέτησε έξι κορίτσια από όλον τον κόσμο και τους έδωσε τα ονόματα των αστεριών των Πλειάδων.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Σταρ υιοθετήθηκε την ίδια εποχή με την Κέκε και πάντοτε ήταν μαζί. Ήσυχος χαρακτήρας και λιγομίλητη, άφηνε την αδελφή της να μιλάει εκ μέρους της και να αποφασίζει για τις δυο τους. Μια κοινή πορεία είκοσι εφτά ετών. Μέχρι που πεθαίνει ο πατέρας τους. 

  Ο θάνατός του τις βρίσκει στο Λονδίνο, όπου η Κέκε κάνει ακόμη μια προσπάθεια να σπουδάσει το αντικείμενό της, τις τέχνες. Και η Σταρ, για ακόμα μία φορά, βρίσκεται στο περιθώριο. Σε ένα σπίτι που μισεί και σε μία πόλη που η πολυκοσμία και η ανωνυμία την πνίγουν. Αποφασίζει να ακολουθήσει το πρώτο στοιχείο που της άφησε ο πατέρας της για να βρει την καταγωγή της. Οδηγείται σε ένα βιβλιοπωλείο του Λονδίνου με παλιές και σπάνιες εκδόσεις. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης τής προσφέρει δουλειά και η ζωή της Σταρ αρχίζει να αποκτά νόημα. 

  …το βιβλιοπωλείο μέσα ήταν σκοτεινό όπως στα βιβλία του Ντίκενς. Στεκόμουν αναποφάσιστη απέξω, επειδή ήξερα ότι από τη στιγμή που θα έμπαινα μέσα θα ξεκινούσα ένα ταξίδι το οποίο δεν ήμουν σίγουρη ότι ήμουν έτοιμη να κάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, τι άλλο είχα τη δεδομένη στιγμή; Μια κενή, δίχως νόημα και σκοπό ζωή, που δεν πρόσφερε τίποτε άξιο λόγου σε κανέναν απολύτως. Και ήθελα τόσο πολύ να κάνω κάτι αξιόλογο στη ζωή μου!

  Ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι της οικογενειακής της ιστορίας και ταυτόχρονα ανακαλύπτει ότι η αγάπη μπορεί να έχει πολλές μορφές. Τα πρόσωπα που γνωρίζει την αλλάζουν. Η άδολη και αβίαστη φροντίδα και η αγάπη της Σταρ αλλάζουν τον κόσμο γύρω της. Σύντομα φτάνει σε ένα σταυροδρόμι. Καλείται να αποφασίσει για τη ζωή της. Θα αφήσει την αγάπη να μεταμορφώσει την καθημερινότητά της ή ο φόβος θα γίνει απροσπέλαστο εμπόδιο σε όσα επιθυμεί;

  Παράλληλα εκτυλίσσεται μια διαφορετική ιστορία εκατό χρόνια πριν. Η Φλόρα Ρόουζ ΜακΝίκολ ζει στην Κάμπρια της Αγγλίας. Η οικογένειά της αριστοκρατική αλλά φτωχική. Η Φλόρα λατρεύει τη γη, τη φύση, τα φυτά. Κι ενώ ερωτεύεται παράφορα τον Άρτσι Βον, η μοίρα έχει άλλα σχέδια για τη ζωή της. Καταπιέζοντας συναισθήματα και ακολουθώντας τις προσταγές της οικογένειάς της, μετακομίζει στο Λονδίνο, νομίζοντας πως θα είναι η γκουβερνάντα των παιδιών της οικογένειας Κέπελ. Όμως, την περιμένουν εκπλήξεις. Η Φλόρα βρίσκεται στο επίκεντρο της παράπλευρης βασιλικής αυλής, αυτής που ο βασιλιάς της Αγγλίας συντηρεί με όσα παράτυπα επιθυμεί αλλά απαγορεύει ο καθωσπρεπισμός. Σε αυτό το περιβάλλον αποφασίζει να παντρευτεί τον αριστοκράτη Φρέντι Σόουμς, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μέχρι τώρα ζωή της στο αγαπημένο της σπίτι Εσθγουέιτ Χολ και τον Άρτσι Βον, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει την ευτυχία της λατρευτής της αδελφής. Ο θάνατος του βασιλιά θα επηρεάσει και τη δική της ζωή. Ένα μυστικό θα αποκαλυφθεί, και η Φλόρα, δεχόμενη ότι η ζωή της θα είναι μοναχική, αποσύρεται στα πάτρια εδάφη. Η φιλία της με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μπέατριξ Πότερ είναι καθοριστική. Θα βρει άραγε η Φλόρα το κουράγιο να ανοίξει την καρδιά της και να δεχτεί να αγαπήσει ξανά; 

  Η Κόρη της Σκιάς με προβλημάτισε. Σαφώς και είναι ένα ακόμα ταξίδι που με επιτυχία η Lucinda Riley απέδωσε εκπληκτικά στο χαρτί, τόσο στην εξοχή της Αγγλίας όσο και σε αλλοτινές εποχές. Όμως, οι χαρακτήρες τόσο της Σταρ όσο και της Φλόρα συνθέτουν ένα γυναικείο πρότυπο διαφορετικό από το συνηθισμένο. Και αν δικαιολογήσω τη Φλόρα αναλογιζόμενη την εποχή που έζησε, η Σταρ με εξέπληξε. 

  Η Φλόρα για τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν σίγουρα μια γυναίκα διαφορετική. Ενώ στην αρχή φαίνεται να γνωρίζει τι θέλει από τη ζωή της, οι αποφάσεις που άλλοι παίρνουν για την ίδια την καθιστούν ανίσχυρη να ελέγξει όσα διαδραματίζονται. Όπως πολύ στοχευμένα λέει η ίδια: 

  Ειλικρινά σας μιλάω, δεν καταλαβαίνω κανένα από αυτά τα απότομα γυρίσματα της τύχης και είναι τρομερά εξοργιστικό! Νιώθω διαρκώς ότι όλοι ξέρουν κάτι που εγώ δεν ξέρω…

  Το να ζει την κάθε μέρα δίχως να αναρωτιέται πώς και γιατί συμβαίνουν όλα όσα κάνει και το ότι απλά ακολουθεί πειθήνια τις επιτάσεις της προστάτιδάς της, κυρίας Κέπελ, αφήνει την αίσθηση πως η συγγραφέας υπερβάλλει στον άβουλο χαρακτήρα της Φλόρα, θέλοντας ίσως να τονίσει άλλα σημεία της πλοκής, που θεωρεί πιο ενδιαφέροντα. Ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου, η Φλόρα δείχνει έναν χαρακτήρα που ταιριάζει με την προσωπικότητά της και μας αποζημιώνει. Η βασιλική αυλή με τα μυστικά της διανθίζει την καταγωγή αλλά και την ιστορία της Φλόρα, και φυσικά, η Lucinda Riley δίνει πολλές πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Η γυναικεία χειραφέτηση είναι μακριά ως κοινωνικός αγώνας, αλλά ήδη υπάρχουν οι πρώιμες ενδείξεις πως μια γυναίκα μπορεί να είναι ανεξάρτητη και να ζει σύμφωνα με τα προσωπικά της πιστεύω. 

  Η Σταρ έχει πολλά κοινά με τη Φλόρα. Αγαπά τη φύση και θέλει να ζήσει μια ήσυχη ζωή. Επαγγελματικές φιλοδοξίες δεν έχει. Το μόνο που ονειρεύεται είναι να βρει ένα μέρος να μείνει που θα της προσφέρει ηρεμία και τη δυνατότητα να προσφέρει. Και αυτό είναι που με εξέπληξε. Πώς μια σύγχρονη γυναίκα στα είκοσι εφτά της δεν έχει την επιθυμία να δημιουργήσει, είτε αυτή η δημιουργία αφορά την εργασία είτε την προσωπική ζωή. Λες και μεγάλωσε περιμένοντας απλά κάτι… Τη δικαιολογώ εν μέρει επειδή ήταν πάντα με την αδελφή της που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις και για τις δύο, μια βολική κατάσταση για κάποιον που συνηθίζει άλλοι να αποφασίζουν για τον ίδιο. Αλλά την έλλειψη ονείρων για το μέλλον και ενός υποτυπώδους προγραμματισμού, αδυνατώ να το καταλάβω. Δεν θεωρώ όνειρο ζωής τις επιλογές της, να φροντίζει ανθρώπους σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά. 

  Η συγγραφέας δικαιολογεί τις επιλογές της ηρωίδας της λέγοντας πως ο αγώνας των γυναικών ανά τα χρόνια για ισότητα και απελευθέρωση έδωσε την επιλογή στη σύγχρονη γυναίκα να πράττει δίχως όρια και στεγανά. Θεωρεί πως ορισμένες γυναίκες το μόνο που επιθυμούν είναι να μοιράζουν αγάπη. Και ότι αυτό αρκεί για να είναι ευτυχισμένες. Εδώ θα διαφωνήσω. Η αγάπη να είναι αυτοσκοπός του κάθε ανθρώπου στους συνανθρώπους του αλλά και στην εργασία του, σε συνήθειες, σε χόμπι, μέχρι και σε αντικείμενα. Οι επιλογές μας μάς χαρακτηρίζουν. Αν αυτές είναι μονομερείς και εξαντλούνται στο μαγειρεμένο φαγητό και τον καθαρό νεροχύτη όπως της Σταρ, ποιος ο λόγος να αισθάνεσαι περηφάνια για ό,τι είσαι και κάνεις; Ίσως είμαι σκληρή με τη Σταρ, αλλά δεν έχω γνωρίσει ποτέ άλλη ηρωίδα με τόσο χαμηλά στάνταρ και βαρετή ζωή! Σε αντιπαράθεση με τη Φλόρα, που παλεύει ενάντια στο κατεστημένο και τολμά να ζήσει με τις συνέπειες των αποφάσεών της.

  Κοίταξα έξω από το παράθυρο το ποτάμι που κυλούσε αδιάκοπα προς τα μπρος και τίποτα δεν ανέκοπτε την πορεία του. Κι ένιωσα το προστατευτικό φράγμα που είχα χτίσει γύρω από την καρδιά μου να ραγίζει. Γύρισα ξανά τα μάτια μου στα δικά του κι ένιωσα την αγάπη να αρχίζει να κυλάει στάλα στάλα μέσα από τις ρωγμές. Κι ευχήθηκα μια μέρα αυτή η στάλα να γίνει χείμαρρος.

  Γλαφυρό και πολυποίκιλο το τοπίο της αγγλικής υπαίθρου, ντυμένο με όλα τα χρώματα των τεσσάρων εποχών. Μια αναδρομή στην ιστορία μέσα από τη ματιά της Φλόρα, με τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ να κινεί τα νήματα της ζωής της και τους δύο παγκόσμιους πολέμους να συμβάλουν στην εξέλιξη των γεγονότων. Η έρευνα της συγγραφέως για την εποχή που γράφει φαίνεται ξεκάθαρα, και η μίξη αληθινών γεγονότων με τη μυθοπλασία σαγηνεύει. 

  Ρομαντικό και νοσταλγικό, η Κόρη της Σκιάς υπόσχεται ένα όμορφο ταξίδι στον αναγνώστη. Το ταλέντο της Lucinda Riley είναι αδιαπραγμάτευτο.

  Περίληψη: Η Κόρη της Σκιάς είναι το τρίτο βιβλίο της καθηλωτικής best seller σειράς της Lucinda Riley, Οι Κόρες των Αστεριών.
  Η Σταρ βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι στη ζωή της μετά τον θάνατο του λατρευτού της πατέρα – του μυστηριώδους δισεκατομμυριούχου Πα Σαλτ, όπως τον αποκαλούν οι έξι κόρες του, τις οποίες έχει υιοθετήσει από τις τέσσερις γωνιές της γης. Ο Πα Σαλτ αφήνει σε καθεμία τους ένα στοιχείο για να βρουν τις αληθινές ρίζες τους, αλλά η Σταρ –η πιο αινιγματική απ’ όλες τις αδελφές– διστάζει να βγει από το καβούκι της ασφάλειας που της παρέχει η στενή σχέση της με την αδελφή της ΚεΚε. Απελπισμένη, αποφασίζει να ακολουθήσει το πρώτο στοιχείο που έχει στα χέρια της, το οποίο την οδηγεί σ’ ένα βιβλιοπωλείο σπάνιων εκδόσεων στο Λονδίνο και μαζί σ’ έναν ολοκαίνουριο κόσμο…
  Εκατό χρόνια πριν, η πεισματάρα και ανεξάρτητη Φλόρα ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να παντρευτεί ποτέ. Ζει ευτυχισμένη και ασφαλής στο σπίτι της στο Λέικ Ντίστρικτ, αλλά κάποιες μηχανορραφίες πέρα από τον έλεγχό της την οδηγούν στο Λονδίνο. Η Φλόρα νιώθει διχασμένη ανάμεσα στον παθιασμένο έρωτα και στο καθήκον απέναντι στην οικογένειά της, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιόνι σ’ ένα παιχνίδι με κανόνες που γνωρίζουν μόνο οι άλλοι. Ώσπου μια συνάντηση με έναν μυστηριώδη κύριο αποκαλύπτει τις απαντήσεις που η Φλόρα αναζητούσε σε όλη τη ζωή της…
  Όσο η Σταρ μαθαίνει περισσότερα για το απίστευτο ταξίδι ζωής της Φλόρα, ξεκινά κι εκείνη ένα ταξίδι ανακάλυψης και επιτέλους βγαίνει από τη σκιά της αδελφής της κι αφήνεται στον έρωτα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η κόρη της σκιάςΤίτλος: Η Κόρη της Σκιάς

  Σειρά: Οι Κόρες των Αστεριών – Βιβλίο 3ο

  Συγγραφέας: Lucinda Riley

  Μετάφραση: Σοφία Τάπα

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 744

  Έτος έκδοσης: 2017

  ISBN: 978-960-605-240-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Ελευθερία Παπαδημητρίου

  Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Ελευθερίας Παπαδημητρίου «Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα», σε εικονογράφηση Δανάης Δάφνη-Μητσάκου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αναμφισβήτητα, η...

  Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα – Έφη Αργυροπούλου

  Η Έφη Αργυροπούλου είναι γνωστή στις περισσότερες μητέρες από την ιστοσελίδα της Workingmoms.gr.  Μια σελίδα με θέματα για τη μητέρα, το παιδί, αλλά και...

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Το Πέρασμα – Χάρης Οικονομόπουλος

  Το «Πέρασμα» είναι το τρίτο βιβλίο του Χάρη Οικονομόπουλου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, μετά την «Τελευταία Πόρτα» και την «Αποκαθήλωση». Προσωπική άποψη:...

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) – Lucinda Riley

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) - Lucinda Riley Στην αγγλική εξοχή η Πόουζι μεγάλωσε κυνηγώντας πεταλούδες με τον πατέρα της. Όταν τα χρόνια περνούν και...

  Ο γραφέας του παλατιού – Ahmet Ümit

  Στη σύγχρονη Τουρκία, η αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως τις πινακίδες του γραφέα του παλατιού, Πατασάνα, που έζησε πριν σχεδόν τρεις χιλιετίες. Με έναν...