Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Λίλα πετάει - Τασούλα Τσιλμένη

  Η Λίλα πετάει – Τασούλα Τσιλμένη

  -

  Η Λίλα πετάει

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Το βιβλίο ”Η Λίλα πετάει” της συγγραφέως Τασούλα Τσιλμένη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλους σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά.

  Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που μας μεταφέρει στον κόσμο της Λίλας. Ένα κορίτσι με όνειρα και με φαντασία, ένα κορίτσι που μέσα στις σκιές της νύχτας έχει μάθει να ανακαλύπτει το φως και το χρώμα. Ο παππούς της είναι η συντροφιά της στο ταξίδι της φαντασίας της.

  Συχνά τις νύχτες που η Λίλα στριφογυρνά στο κρεβάτι της, στο μισοσκόταδο της σκηνής βλέπει τον παππού να ανασηκώνεται και να κοιτά προς το μέρος της.

  Κάθε φορά που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ο παππούς της βρίσκεται απέναντί της και την ταξιδεύει δίνοντας μορφή στις σκιές. Πεταλούδες, λαγοί, πουλιά ξεπηδάνε στο πανί της σκηνής. Ένα βράδυ, με τη βοήθεια των μαρκαδόρων της, αποφασίζει να αλλάξει το λευκό πανί. Είναι μία ιδέα που έχει σφηνωθεί καλά στο μυαλό της και δεν λέει να φύγει. Παίρνει λοιπόν το μαρκαδόρο και ζωγραφίζει τη διέξοδό της για το όνειρο.

  Η Λίλα πετά τον μαρκαδόρο. Πιάνει με τα δύο της χέρια τα σχοινιά και πηδά στην κούνια. Κρατιέται γερά. Παίρνει φόρα, δίνει μια και… πετάει ψηλά. Η Λίλα γελάει. Γελάει και… πετάει! Ο παππούς είναι ο μόνος που τη βλέπει.

  Κατά την ανάγνωση του βιβλίου μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η ξεχωριστή εικονογράφηση. Εικόνες με έντονα χρώματα και περίτεχνα σχέδια ταξιδεύουν  τον αναγνώστη. Οι μεταφορές της συγγραφέως στολίζουν το κείμενο και εμπλουτίζουν τη φαντασία και το λόγο των μικρών αναγνωστών.

  Η αγάπη της συγγραφέως τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις ιστορίες τους είναι έκδηλη μέσα στο παραμύθι «Η Λίλα πετάει». Βάζει τις δικές της πινελιές και λέξη τη λέξη υφαίνει ένα όμορφο παραμύθι που στο επίκεντρό του βρίσκεται η δύναμη της φαντασίας των παιδιών και η αξία της επιμονής στο όνειρο.

  Περίληψη: Γιατί η Λίλα δεν μπορεί να κοιμηθεί;
  Τι είναι αυτές οι σκιές που ο παππούς με τα δάχτυλα σχηματίζει “στον τοίχο”;
  Τι ψάχνει κάτω από το κρεβάτι κρυφά τη νύχτα η Λίλα ενώ οι άλλοι κοιμούνται; 
  Πώς καταφέρνει η Λίλα να βγει από τη σκηνή ενώ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ;
  Πώς η Λίλα… πετάει;
  Μια μικρή ιστορία που μιλά για τις αλήθειες της ζωής και για αυτούς που στα “σκοτάδια” ανακαλύπτουν το φως και τα χρώματα. Μια ιστορία που αναδεικνύει την αξία της πίστης, της ελπίδας και της επιμονής στο δικαίωμα και στο όνειρο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Η Λίλα πετάει

  Συγγραφέας: Τσιλιμένη Τασούλα

  Εκδόσεις: Διάπλους

  Σελίδες:28

  ISBN: 9789606873843

  Ημερομηνία Έκδοσης:18/3/2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here