Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η πεντάμορφη και το τέρας - Eloisa James

  Η πεντάμορφη και το τέρας – Eloisa James

  -

  Η πεντάμορφη και το τέρας. Ένα κράμα ρομαντισμού, χιούμορ και ιατρικής του 19ου αιώνα με τον ήρωα να θυμίζει τον Dr. Gregory House της γνωστής τηλεοπτικής σειράς, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Eloisa James, Μια ιστορία ακόμα, είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Σε ένα κάστρο της Ουαλίας ζει ο Πιρς Γέλβερτον, Κόμης του Μάρτσαντ. Σε μικρή ηλικία ο πατέρας του τον τραυμάτισε σοβαρά, με αποτέλεσμα να υποφέρει από φριχτούς πόνους εξαιτίας του χτυπημένου ποδιού του και να χρειάζεται μπαστούνι για να περπατάει. Έχει τη φήμη του τέρατος εξαιτίας του δύσκολου χαρακτήρα του και της σκληρής συμπεριφοράς του σε όσους θεωρεί ανόητους. Εξασκεί το επάγγελμα του γιατρού, κόντρα στις αντιξοότητες και τον τίτλο του αριστοκράτη.

  Όταν ο πατέρας του προτείνει να του βρει μια νύφη, τα στάνταρ που θέτει ο Πιρς είναι πολύ υψηλά και δηλώνει ανίκανος σεξουαλικά, ώστε να δυσκολέψει όσο περισσότερο γίνεται τον δούκα, μιας και δεν τον έχει συγχωρήσει ποτέ για τη συμπεριφορά του που οδήγησε στον τραυματισμό.

  Ως διά μαγείας όμως, ο δούκας βρίσκει την κατάλληλη υποψήφια! Η Λινέτ είναι η ομορφότερη δεσποινίδα του Λονδίνου. Με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο καταφέρνει και ρίχνει όλους τους άντρες στα πόδια της. Μέχρι και πρίγκιπα, με τον οποίο φιλιέται σε έναν χορό. Όταν την επόμενη μέρα κυκλοφορεί στα σαλόνια της αριστοκρατίας με ένα φόρεμα φουσκωτό στην κοιλιά, οι φήμες οργιάζουν πως η σχέση με τον πρίγκιπα προχώρησε. Νομίζουν πως είναι έγκυος και ο πρίγκιπας δεν θέλει να την παντρευτεί! Θέλοντας να αποφύγει τον δημόσιο εξευτελισμό, δέχεται να ταξιδέψει στην Ουαλία και να παντρευτεί το Τέρας…

  Γιατί είναι απελπισμένος ο Ουίντεμπανκ; Μήπως ο γιος του είναι κανένας καθυστερημένος;
  «Δεν είναι καθυστερημένος. Είναι κάτι καλύτερο!» είπε θριαμβευτικά η Ζηνοβία.
  Η Λινέτ και ο πατέρας της έμειναν αμίλητοι, συλλογιζόμενοι τι μπορεί να σήμαινε αυτό.
  «Δεν έχει αυτό που χρειάζεται», εξήγησε η θεία της.
  «Αλήθεια;» ρώτησε ο Σάντον.
  «Μείον ένα μέλος», πρόσθεσε η Ζηνοβία.

  Η γνωριμία των δύο νέων είναι επεισοδιακή και η σχέση μεταξύ τους έντονη και ανταγωνιστική. Εφόσον η φήμη της Λινέτ είναι ήδη κατεστραμμένη, δεν βλέπει τον λόγο να αρνηθεί την προσφορά του Πιρς για μερικές ερωτικές περιπτύξεις μιας και, αφού δοκίμασε το φιλί του, διαπίστωσε πως είναι ο πρώτος άντρας που δεν σιχαίνεται να φιλάει.

  Παρά τη διακόρευση της δεσποινίδος, ο Πιρς είναι κάθετος στην απόφασή του να μείνει εργένης. Αν και εκτιμά με το παραπάνω τόσο τα σωματικά όσο και τα πνευματικά προσόντα της Λινέτ, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί για γυναίκα του κάποια που έχει επιλέξει ο πατέρας του γι’ αυτόν. Η Λινέτ από την άλλη, διαπιστώνει πως δεν ταιριάζουν και έχει σκοπό να επιστρέψει σύντομα στο Λονδίνο κι ας χαίρεται τις προσωπικές τους στιγμές και τα μαθήματα του Πιρς για τις δυνατότητες του ανθρωπίνου σώματος να χαίρεται το σεξ. 

  Η Λινέτ θα ερχόταν σ’ εκείνον. Όχι ότι είχε σημασία, γιατί έπαιζαν και οι δύο μεταξύ τους. Αυτό που τον μεθούσε δεν ήταν το φλερτ αλλά η ομοιότητα με εκείνον. Ήταν μια θηλυκή εκδοχή του ίδιου: αντιπαθητική, υπερβολικά όμορφη, υπερβολικά έξυπνη, υπερβολικά ετοιμόλογη.

  Μέχρι που η σκαρλατίνα (οστρακιά) κάνει την εμφάνισή της και οι δύο νέοι αναθεωρούν όλα όσα πίστευαν έως τότε. Η επιδημία θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας να ξεκαθαρίσουν τι έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς στη ζωή τους και τι επιθυμούν πραγματικά.

  «Ποτέ δεν τόλμησα να ονειρευτώ κάποια σαν εσένα», είπε, συναντώντας το βλέμμα της.
  Ήξερε ότι το χαμόγελο στην καρδιά της είχε απλωθεί και στο πρόσωπό της.
  «Το γεγονός ότι δεν ονειρεύτηκα ποτέ κάποια σαν εσένα δεν σημαίνει ότι θα σε παντρευτώ», είπε τελικά.
  «Το ξέρω», είπε η Λινέτ, προσπαθώντας να συνέλθει. «Δεν ταιριάζουμε. Συμφωνήσαμε σ’ αυτό».

  Όσοι γνωρίζετε το παραμύθι Η πεντάμορφη και το τέρας, θα έχετε ήδη διαπιστώσει πως ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία του Πιρς και της Λινέτ. Υποθέτω πως η συγγραφέας από κάπου έπρεπε να εμπνευστεί και θεώρησε το παραμύθι μια καλή αρχή. Όσοι έχετε παρακολουθήσει τον Dr. House, θα βρείτε πάμπολλες ομοιότητες τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά και στις ατάκες του Πιρς με τον εν λόγω γιατρό. Οπότε, ο Πιρς Γέλβερτον είναι ένας απολαυστικός, πνευματώδης, πλούσιος και όμορφος τύπος που δεν αφήνει καμιά γυναίκα ασυγκίνητη. Επιπροσθέτως είναι και γιατρός (κελεπούρι δηλαδή!) κι ας τρέμουν όλοι τις αγριοφωνάρες του. Από την άλλη, η Λινέτ είναι όλα όσα θα επιθυμούσε ένας άντρας, μη εξαιρεμένου και του καλού μας γιατρού: πανέμορφη, ετοιμόλογη, πονόψυχη και μορφωμένη. Τα δυνατά της ατού είναι η αντοχή της σε ιατρικής φύσεως θέματα που περιλαμβάνουν ακρωτηριασμούς και το χάρισμα στην τέχνη της συζήτησης όταν αυτή περιλαμβάνει θέματα όπως οι πολλαπλές λέξεις που σημαίνουν πισινό.

  Ένα κυρίως διασκεδαστικό μυθιστόρημα που έχει αρκετές αναφορές στις πρακτικές της ιατρικής του περασμένου αιώνα και στην αυτοθυσία των γιατρών να γιατρέψουν τις αρρώστιες με ελάχιστα εφόδια. Φυσικά, η αγάπη αλλά και οι ερωτικές σκηνές μας επαναφέρουν στην ”πραγματικότητα”, η οποία είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευχάριστο, ρομαντικό, ιστορικό μυθιστόρημα. Παραδέχομαι πως το απόλαυσα. Δεν βαρέθηκα καθόλου και γέλασα σε αρκετές σκηνές.

  Περίληψη: Η Λινέτ Μπέρι Θριν είναι η Πεντάμορφη. Και σύμφωνα με το παραμύθι… είναι αρραβωνιασμένη με ένα Τέρας.
  Ο κόμης Πιρς Γέλβερτον, κόμης του Μάρτσαντ, ζει σε ένα κάστρο στην Ουαλία και, σύμφωνα με τις φήμες, είναι τόσο οξύθυμος, που ξεσπάει σε όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Οι ίδιες φήμες λένε πως μια απογοήτευση έκανε τον κόμη να πάθει «ανοσία» απέναντι στη γοητεία οποιασδήποτε γυναίκας.
  Η Λινέτ, όμως, σίγουρα δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Η ευφυΐα και η γοητεία της έφεραν έναν πρίγκιπα στα πόδια της. Γνωρίζει πως κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί και είναι σίγουρη πως ο κόμης θα την ερωτευτεί παράφορα σε μόλις δύο εβδομάδες.
  Ωστόσο, δεν έχει ιδέα σε τι κίνδυνο θέτει την καρδιά της απέναντι σε έναν άνδρα που ίσως δεν καταφέρει ποτέ να την αγαπήσει.
  Εάν αποφασίσει να γίνει και η ίδια πραγματικά σατανική… ποιο είναι το τίμημα που θα πληρώσει για να τιθασεύσει τη σκληρή καρδιά του;
  Αυτό το «παραμύθι» θα έχει ένα ευτυχισμένο τέλος;

  Στοιχεία βιβλίου

  Η πεντάμορφη και το τέραςΤίτλος: Η πεντάμορφη και το τέρας

  Σειρά: Μια ιστορία ακόμα 

  Συγγραφέας: Eloisa James

  Μετάφραση: Νοέλα Ελιάσα

  Εκδόσεις: Elxis

  Σελίδες: 392

  Έτος έκδοσης: 2020

  ISBN: 978-618-5394-53-0

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here