Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Η σπηλιά του Φιλοκτήτη - Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  Η σπηλιά του Φιλοκτήτη – Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  -

  Η σπηλιά του Φιλοκτήτη 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου, μέσα από το νεανικό της μυθιστόρημα «Η σπηλιά του Φιλοκτήτη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, γνωρίζει στο αναγνωστικό της κοινό, τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Λήμνου αλλά και τον μύθο του Φιλοκτήτη.

  Οι άνθρωποι φεύγουν μακριά σου όταν έχεις την ανάγκη τους, συνέχισε ο Φιλοκτήτης σιγανά. Περνούν από δίπλα σου, σε βλέπουν που υποφέρεις, αλλά δεν μπαίνουν στον κόπο να σε ρωτήσουν  τι έχεις, να σε ακούσουν….. Σου γυρνούν την πλάτη….. 

  Ο Γεράσιμος και ο άντρας της σπηλιάς κοιµούνται στη σπηλιά, περπατούν στην παραλία και στον λόφο, συζητούν, τρώνε, ονειρεύονται, διαφωνούν, τσακώνονται, συµφιλιώνονται και µέσα απ’ αυτή τη διαδικασία συνυπάρχουν, παρά τις όποιες διαφορές, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον µέχρι τη στιγµή  που οι δρόµοι τους χωρίζουν και συνεχίζουν ο καθένας, στη δική του εποχή, την προσωπική του πορεία.

  Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο όχι μόνο για νέους αλλά και για ενήλικες. Ένα όμορφο, συγκινητικό και τρυφερό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην Ελληνική μυθολογία και τον Τρωικό Πόλεμο. Ένα έξυπνο ταίριασμα του τώρα και του τότε, ένα ταιριαστό πάντρεμα μύθου και προϊστορίας που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η γραφή της συγγραφέως είναι παραστατική και ρεαλιστική, θίγει, μέσα από ανατρεπτικά περιστατικά, τη συγχώρεση, την κατανόηση, τον σεβασμό, την αλληλοϋποστήριξη, την δοτικότητα και εντρυφά στην ψυχολογία των ανθρώπων και στις κοινωνικές δομές μιας σχέση αναγκαστικής συμβίωσης.

  Έχουν περάσει πολλοί τέτοιοι άνθρωποι, απ’ τη ζωή μου, Γεράσιμε κι όσο καιρό έμεινα εδώ πολλοί ταξιδευτές. Κάποιοι απ’ αυτούς με ειρωνεύτηκαν, άλλοι απλά μου άφησαν λίγη τροφή κι άλλοι νομίζω πως μόνο με φοβήθηκαν. Εσύ όμως έμεινες, δε με εγκατέλειψες. Και με βοήθησες να φτάσω ως εδώ.

  Περίληψη: Ο δεκαπεντάχρονος Γεράσιµος ζει µε την οικογένειά του στη Λήμνο. Μετά από µια εκπαιδευτική εκδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, η περιέργεια θα οδηγήσει τον Γεράσιμο να µπει στη σπηλιά του Φιλοκτήτη όπου, εντελώς απρόσμενα, συναντά έναν ρακένδυτο ηλικιωμένο άντρα που ισχυρίζεται πως είναι ο ίδιος ο μυθικός ήρωας που οι Αχαιοί εγκατέλειψαν στο νησί, όταν εκστράτευσαν κατά της Τροίας.

  Εξαιτίας μιας σειράς παράξενων γεγονότων αναγκάζεται να συνυπάρξει µαζί του για ένα διάστημα, σε µια έρημη περιοχή του νησιού και να τον ακολουθήσει στις καθημερινές του συνήθειες. Κοιμούνται στη σπηλιά, περπατούν στην παραλία και στον λόφο, συζητούν, τρώνε, ονειρεύονται, διαφωνούν, τσακώνονται, συμφιλιώνονται και µμέσα απ’ αυτή τη διαδικασία συνυπάρχουν παρά τις μεγάλες τους διαφορές, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον µέχρι που φτάνει η στιγμή οι δρόμοι τους να χωρίσουν και να συνεχίσουν ο καθένας, στη δική του εποχή, την προσωπική του πορεία.

  Ποιος είναι ο μυστηριώδης κάτοικος της σπηλιάς; Γιατί συνάντησε τον Γεράσιμο; Πώς συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι; Μήπως κάτι έπρεπε να µάθει ο Γεράσιμος από αυτόν τον παράξενο άντρα; Ή ήταν όλα στη φαντασία του έφηβου αγοριού;

  Η σπηλιά του Φιλοκτήτη

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η σπηλιά του Φιλοκτήτη

  Συγγραφέας: Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  Σελίδες: 272

  ISBN: 978-960-468-195-2

  Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη

  Έτος έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here