Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Κινητές βιβλιοθήκες

  Κινητές βιβλιοθήκες

  -

  Κινητές βιβλιοθήκες

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Κινητές βιβλιοθήκες: Τι προσφέρουν και πώς λειτουργούν;

  Όσοι πήγαιναν σχολείο σε κάποιο χωριό το οποίο δεν είχε δική του βιβλιοθήκη, ίσως έχουν ακόμα στο μυαλό τους την εικόνα της κινητής βιβλιοθήκης.

  Κινητές βιβλιοθήκες

  Η κινητή βιβλιοθήκη, την οποία γνωρίσαμε αρχικά λόγω των επισκέψεών της στο προαύλιο του σχολείου και στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού, παρόλο που από μόνη της δεν αρκεί για να μας κάνει να αγαπήσουμε την ανάγνωση, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ασχοληθήκαμε τόσο με αυτή.

  Όσο ήμασταν μαθητές περιμέναμε κάθε δεκαπέντε ημέρες να εμφανιστεί το φορτηγάκι γεμάτο βιβλία, ώστε να επιστρέψουμε αυτά που είχαμε διαβάσει και να εξερευνήσουμε άλλα. Βέβαια, υπήρχαν παιδιά που δεν έδειχναν ενδιαφέρον για τα βιβλία, μέσα από αυτή τη διαδικασία όμως, η οποία ήταν υποχρεωτική για όλους, πέρασαν διάφορα από τα χέρια τους (χωρίς όμως να ξέρουμε αν στο σπίτι τα άνοιξαν για να τα διαβάσουν).

  Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν το σχολείο έκλεινε, η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων δεν έπαυε να υπάρχει, αφού η κινητή βιβλιοθήκη συνέχιζε τις επισκέψεις της στην πλατεία του χωριού. Αυτή τη φορά είχαν την ευκαιρία όλοι, μαθητές και ενήλικες, να ανακαλύψουν τον κόσμο της ανάγνωσης.

  Πώς ακριβώς λειτουργούν όμως οι κινητές βιβλιοθήκες;

  Υπάρχουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και στόχος τους είναι να προσφέρουν βιβλία στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Συνεργάζονται άμεσα με κάποια δημοτική βιβλιοθήκη, επισκέπτονται δανειστικά κέντρα και σχολεία. Είναι οχήματα τα οποία έχουν στο εσωτερικό τους ό, τι και μια κανονική βιβλιοθήκη, ίσως σε λίγο πιο περιορισμένο βαθμό λόγω του χώρου. Περιλαμβάνουν ράφια με βιβλία, εξειδικευμένο προσωπικό και υπολογιστές, οι οποίοι διευκολύνουν τη δουλειά των υπαλλήλων. Εξυπηρετούν πάνω από 1800 σχολεία σε 43 νομούς.

  Κινητές βιβλιοθήκες

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here