Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΆρθρα ΣυνεργατώνΚοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου

  Κοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου

  -

  Πάρε ένα βιβλίο και απόλαυσε στη μαγεία της θάλασσας

  Το Παραλίμνι είναι μια μικρή πόλη της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου ανάμεσα στα τουριστικά θέρετρα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας. Η ονομασία Παραλίμνι σημαίνει «Παρά τη λίμνη» δηλαδή δίπλα στη λίμνη. Το χωριό είναι χτισμένο δίπλα από μια εποχιακή λίμνη η οποία γεμίζει μόνο τον χειμώνα.

  Γράφει η Μαρία Στρατή

  Κοινοτική Βιβλιοθήκη ΠαραλιμνίουΤο τελευταίο διάστημα, μια πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική ομάδα ανθρώπων δημιούργησε την “Κοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου” (Paralimni Communal Library), την πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη στην περιοχή με βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Οι συντονιστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καλούν οποιοδήποτε να δωρίσει τα βιβλία που δεν χρειάζεται πια.

  Η Όλγα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, μας είπε ότι η ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 2020 όταν βρήκε μαζί με τον αδερφό μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία σε ένα χωράφι. Τα εγκαταλελειμμένα βιβλία είχαν καταστραφεί λόγω της βαριάς χειμερινής βροχόπτωσης. Αντί να πετάξει τα βιβλία και να τα μετατρέψει σε σκουπίδια αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη τοπική βιβλιοθήκη και δώσει στέγη στα παλιά βιβλία που δεν χρειαζόμαστε. Το μεράκι, οι δωρεές βιβλίων και η γενικότερη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης στο Παραλίμνι.

  Λόγω της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής, οι περισσότερες δωρεές βιβλίων είναι στα Αγγλικά, τα Ρωσικά και τα Ελληνικά. Ωστόσο, οι βιβλιόφιλοι μπορούν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Βουλγάρικα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους στόχους του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι να υπάρξουν δωρεές βιβλίων και σε άλλες γλώσσες.

  Ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή δωρίζοντας βιβλία στη βιβλιοθήκη. Γενικά ο κόσμος άρχισε να στηρίζει την πρωτοβουλία, δηλαδή, επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη, ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάρτα δανεισμού, και δανείζεται βιβλία. 

  Από την άλλη, κάποιες τοπικές επιχειρήσεις και μαγαζιά ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικές! Τα εστιατόρια Magazaki, Karas Fish Tavern, Just Italian και Delicious, και ο τοπικός ραδιοσταθμός and Poletia FM, έχουν προσφέρει μια γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια, βοήθησαν στην αγορά επίπλων και φιλοξένησαν το πάρτι εγκαινίων. Επιπλέον, το κέντρο ξένων γλωσσών Eurognosi στηρίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα πολύ ενεργά παρέχοντας τον χώρο για τη βιβλιοθήκη.

  Η Όλγα τόνισε ότι ένας από τους κύριους στόχους είναι να δώσει στέγη στα παλιά μας βιβλία! Σε πρώτο στάδιο, είναι σημαντικό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου. Έπειτα, να αποκτήσουν ένα οίκημα όπου θα το επισκέφτονται μαθητές και φοιτητές για να μελετήσουν. Επίσης, ανάμεσα στους στόχους του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η διεύρυνση της συλλογής και η προσθήκη ακαδημαϊκών πηγών και βιβλίων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τελειώνοντας, η Όλγα μας είπε “εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους πιο πάνω στόχους, θα θέλαμε να εξελίξουμε το πρότζεκτ με άλλες βιβλιοθήκες σε όλη την Κύπρο ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την ίδια υποστήριξη που είχαμε με την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου ”.

  Διαδικασία δανεισμού:

  Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κτήριο του κέντρου ξένων γλωσσών Eurognosi στη διεύθυνση Πρωταρά 150, 5289 Παραλίμνι. Ο κόσμος μπορεί να δανειστεί το βιβλίο της επιλογής του επί τόπου. Η διαδικασία δανεισμού είναι ιδιαίτερα απλή, το μόνο που χρειάζεται είναι η έκδοση κάρτας για τη βιβλιοθήκη, η οποία ανανεώνεται κάθε 3 μήνες. Για την έκδοση της κάρτας δίνεται εγγύηση 5 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα επιστραφεί μετά τη λήξη της κάρτας σας, εκτός εάν καταστρέψατε ή δεν επιστρέψατε ποτέ το βιβλίο που είχατε δανειστεί, έτσι ώστε να να αποκατασταθούν οι φθορές ή να αγοραστεί καινούριο αντίτυπο. 

  Δωρεά βιβλίων:

  Εάν έχετε βιβλία, σε οποιαδήποτε γλώσσα, που δεν χρειάζεστε παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τους συντονιστές τηλεφωνικώς στο +357 99394159, μέσω email them στο info.libraryparalimni@gmail.com, και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε τα βιβλία σε ένα από τα σημεία συλλογής, Xenion High School και εστιατόριο Magazaki, περιοχή Κάππαρη.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Όλγα Κυριακούδη.

  Κοινοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου

  Κέντρο ξένων γλωσσών Eurognosi,

  Πρωταρά 150,

  5289,

  Παραλίμνι,

  Κύπρος

   

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ