Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΜισό παιδί - Αύγουστος Κορτώ

  Μισό παιδί – Αύγουστος Κορτώ

  -

  Μισό παιδί είναι ο έφηβος Αντώνης Ράπτης, που με το πολυβόλο σκότωσε δάσκαλο και συμμαθητές του και στο τέλος αυτοπυρπολήθηκε. Μια ιστορία σπαρακτική την οποία ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει στο μυθιστόρημά του και θυμίζει υποθέσεις αστυνομικών ρεπορτάζ άλλων χωρών, όπου η φρίκη συναντά τον πόνο και τα αναπάντητα γιατί αμβλύνουν την οδύνη.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Γιατί ένα έφηβο αγόρι σκορπίζει τον θάνατο; Το συμβάν απασχόλησε την τοπική αστυνομία και το πανελλήνιο τόσο, ώστε η λαϊκή κρίση να αποφανθεί πως ο δράστης ήταν ανισόρροπος, πως το παρελθόν του δικαιολογούσε μια τέτοια ενέργεια, πως στην επαρχία πολλά γίνονται. Τραγικές εναπομείνασες φιγούρες η μάνα του δράστη, η Μάρω Ράπτη, και ο Νεκτάριος Κουγιούλης, το επιζών θύμα που θα χρειαστεί άπειρες επεμβάσεις για να επανέλθει μονομερώς σε αυτό που ήταν προ του μακελειού. Και εκεί, στον απόηχο των εξελίξεων, εκεί που η μνήμη τείνει να διαγράψει το συμβάν για όλους πέραν των οικογενειών των θυμάτων, ο Φίλιππος Σέξτος αποφασίζει να βρει και να γράψει την αλήθεια.

  Το πρώτο βήμα, όπως είχε διαπιστώσει ο Φίλιππος, ήταν να βρεις τη σπίθα που θ΄ άναβε τη φλόγα του καινούριου μύθου. Ακόμα κι αν ήξερες την αρχή, τη μέση και το τέλος της ιστορίας, χρειαζόσουν την αρχή της αρχής – χωρίς αυτή, το σύμπαν έμενε πεισματικά αγέννητο. 

  Ο Φίλιππος Σέξτος, μετά από μία μακριά πορεία εσωτερικής αναζήτησης και τυχαίων συμβάντων, κατάφερε να γίνει κάτι σαν εθνικός ήρωας. Η απόφασή του να διερευνά εγκλήματα και να ανεβάζει τα πορίσματά του στο ίντερνετ τον έκανε ακόμα πιο γνωστό και δημοφιλή στους Έλληνες που διψούν για αίμα, αλλά και που θεωρούν πως πάντα υπάρχει κάτι επιπλέον που δεν έχει διερευνηθεί ενδελεχώς από την αστυνομία. Η παρουσία του στον χώρο του εγκλήματος, το γραφικό Χρυσοδέντρι, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του μυθιστορήματος, μιας και, ταυτόχρονα με την έρευνά του, ξετυλίγεται τόσο η προσωπική του ζωή όσο και η εξέλιξη της υπόθεσης δολοφονιών του Αντώνη Ράπτη. Η αναγνωρισιμότητα του Σέξτου του εξασφαλίζει πρόσβαση σε πληροφορίες και η ενσυναίσθησή του τον οδηγεί σε συμπεράσματα που σοκάρουν. Η αλήθεια φανερώνεται και ταυτόχρονα εγείρει ερωτηματικά.

  Γιατί: λέξη φωνή σε χαράδρα, αντίλαλος που αδιάκοπα καλεί τον εαυτό του.
  Γιατί, αγόρι μου, γιατί;

  Δεν μπορώ να γράψω πολλά για το Μισό παιδί, φοβούμενη πως θα φανερώσω καίρια σημεία της υπόθεσης. Αντ’ αυτού όμως θα σταθώ στις κοινωνικές διαστάσεις του. Η στεγανότητα των προκαταλήψεων των μικρών επαρχιακών κοινωνιών παρουσιάζεται ως το απόβαρο των ενεργειών που συντελούνται για την αποσιώπηση γεγονότων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, ως το αποτέλεσμα της αποχαυνωμένης αλλά και φαιδρής ενίοτε αντιμετώπισης καταστάσεων μείζονος σημασίας, ως το επιστέγασμα των ρατσιστικών προδιαθέσεων των ανθρώπων. Θίγονται θέματα όπως η σεξουαλική ταυτότητα, το ταξίδι της εσωτερικής αυτογνωσίας, το δικαίωμα επιλογής στο ποιος θες να γίνεις και τι θες να είσαι για τους άλλους.

  Το παιδί, κάθε παιδί, έχει μέσα του κι ένα μυστήριο, ένα κενό, που δεν έχει ακόμη γεμίσει, που αύριο μεθαύριο θα χωρέσει τον εαυτό του, τη ζωή του – μα ο γονιός δεν μπορεί να το δει, και μένει με την απορία. 

  Το αγόρι που με το κλεμμένο όπλο αποφάσισε να γίνει δικαστής και εκτελεστής είναι τελικά ο θύτης ή το θύμα; Και το κοινωνικό περιβάλλον αποτέλεσε το μονοπάτι στο οποίο πορεύτηκε τη σύντομη ζωή του ή ήταν τελικά ο χάρτης που τον οδήγησε σε μία τόσο τραγική ενέργεια; Ποια μυστικά είναι τόσο σκοτεινά, που χρίζουν τη μέγιστη προστασία, και αν ναι, πρέπει να προστατευτούν και από ποιους;

  Θεωρώ πως το Μισό παιδί δεν γράφτηκε από τον συγγραφέα προς τέρψη του αναγνώστη, όχι μόνο λόγω της θεματολογίας του, αλλά και της δομής του. Κανείς δεν μπορεί να βρει ευχαρίστηση διαβάζοντας για ένα τόσο θλιβερό και καταστροφικό γεγονός. Η καταγραφή του, πιστεύω, έστω και με τη μορφή μυθιστορήματος, εξυπηρετεί την αφύπνιση του αναγνώστη. Αυτού του ανθρώπου που διαβάζει βιβλία και πιστεύει πως είναι μορφωμένος και έξυπνος, που νομίζει πως είναι υπεράνω προκαταλήψεων και κοινωνικών φραγμών, που νομίζει πως η κοινωνική του συνείδηση είναι δίκαιη. Στοχεύει στην αναμόχλευση της εσωτερικής μας ευσυνειδησίας, στην αποτίναξη της μεροληψίας και στην ανασύνταξη των κανόνων που διέπουν το κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Στην εξιστόρηση παρεμβάλλονται οι φωνές των θυμάτων που μιλάνε στη θέση της συνείδησής μας ως ένας αντίλογος που χρειάζεται να αναπαραχθεί για την εξαγωγή του συμπεράσματος τι είδους άνθρωπος επιλέγεις να είσαι.

  Ένα βιβλίο που το δραματικό τέλος αφήνει γλυκόπικρη γεύση και σίγουρα κερδίζει τον αναγνώστη με την ειλικρινή διάθεση να προσεγγίσει την ψυχή του και να τον κάνει να αναλογιστεί τη δική του αλήθεια.

  Περίληψη: Ο Αντώνης Ράπτης, δεκαεφτά χρονώ αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου μ’ ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο κι όλους σχεδόν τους φίλους του, κι έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει: το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο.
  Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμα τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος κι ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμα τις αισθήσεις του, πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Κι οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.
  Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών κι επίδοξος γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική απ’ τις μητέρες.
  Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά εξακολουθεί να ’ναι παιδί;
  Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού;
  Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια.
  Ποιος σκότωσε πρώτος, και ποιο θύμα ξεχάστηκε;
  Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα.

  Μισό παιδίΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μισό παιδί

  Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 264

  Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021

  ISBN: 9789601698755

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ