Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 13-16Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια - Βέρα Πρατικάκη

  Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια – Βέρα Πρατικάκη

  -

  Το «Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια», το νέο βιβλίο της Βέρας Πρατικάκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα λογοτεχνικό έργο που αναδεικνύει τις έννοιες της ελπίδας και της καθοδήγησης μέσω των μεταφορών των αστεριών και της ναυσιπλοΐας.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Μέσα από μια ευαίσθητη, συγκινητική και ειλικρινή αφήγηση, η συγγραφέας προτρέπει τους έφηβους αναγνώστες να βρουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή, κοιτώντας τα «αστέρια» τους: τους ανθρώπους και τα πράγματα που τους καθοδηγούν.

  Η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τον πρωταγωνιστή που αντιμετωπίζει προσωπικές δυσκολίες και προκλήσεις. Μιλάει για τη σύνδεση, το πένθος, την απώλεια και γενικότερα την αναζήτηση νοήματος στο να ζεις. Όταν νιώθει χαμένος, μαθαίνει να στρέφεται προς τα αστέρια του -τα σημεία αναφοράς της ζωής του- για να βρει ξανά τον δρόμο του. Αυτή η μεταφορά χρησιμοποιείται για να δείξει πως, όπως και οι καλοί θαλασσοπόροι δεν φοβούνται το σκοτάδι, έτσι κι εμείς, μπορούμε να βρούμε την πορεία μας ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, αρκεί να κοιτάξουμε τα αστέρια μας. Με συμμάχους την αγάπη και τη φιλία.

  Πράγματα που κάνεις για να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχεις κανέναν έλεγχο. Κάποιες φορές οι καταστάσεις έρχονται και σε χτυπούν κατακούτελα και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις. Και τίποτε δε σε σώζει, ούτε ο χρόνος ούτε ο έλεγχος ούτε τίποτα.

  Η Βέρα Πρατικάκη έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο που είναι γεμάτο νόημα και συναισθηματικές εντάσεις και προσφέρει στους αναγνώστες όχι μόνο μια όμορφη ιστορία, αλλά και πολύτιμα μαθήματα ζωής. Η γραφή της είναι ποιητική και εμπνευσμένη, κάνοντας τη διαδρομή του πρωταγωνιστή συναρπαστική και ενθαρρυντική.

  Ένα λογοτεχνικό έργο που αναδεικνύει τις έννοιες της ελπίδας και της καθοδήγησης, προτρέποντας τους αναγνώστες να ζήσουν τη ζωή τους με πάθος και νόημα. Από τη θλίψη στην ανάρρωση…

  Η συγγραφέας, με  την εμπειρία της ως ψυχοθεραπεύτρια, καταφέρνει να εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχή, εξερευνώντας τα συναισθήματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων της. Αυτό προσδίδει στο βιβλίο μια ιδιαίτερη αυθεντικότητα και συναισθηματική βαρύτητα που το καθιστά εξαιρετικά ταιριαστό σε κάθε αναγνώστη.

  Ένα από τα ισχυρά σημεία του βιβλίου είναι η ικανότητα της κυρίας Πρατικάκη να μετατρέπει απλές στιγμές σε βαθιά φιλοσοφικές σκέψεις, προτρέποντας τους αναγνώστες να αναλογιστούν τις δικές τους ζωές και να εντοπίσουν ή να χαράξουν τις δικές τους πορείες.

  Συνολικά, το «Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που προτρέπει τους αναγνώστες να αναζητήσουν φως, στήριξη και καθοδήγηση στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

  Ένα βιβλίο γεμάτο σοφία και ευαισθησία, που προσφέρει πολύτιμα μαθήματα ζωής και προτρέπει τους αναγνώστες να αναλογιστούν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές.

  Περίληψη: «Γιατί να υπάρχει το σκοτάδι;»

  «Οι καλοί θαλασσοπόροι δεν το φοβούνται το σκοτάδι. Όποτε νιώθουν χαμένοι, απλώς κοιτούν τα αστέρια και βρίσκουν ξανά τον δρόμο τους. Έτσι να κάνεις κι εσύ. Έτσι είναι και στη ζωή. Αν ποτέ νιώσεις χαμένος, να ψάξεις τα αστέρια σου. Θα σου δείξουν τον δρόμο. Τα αστέρια σου θα είναι οι άνθρωποι και τα πράγματα που είναι σταθερά και σημαντικά για σένα», μου εξήγησε η μαμά. «Αυτοί και αυτά θα σε κατευθύνουν. Θα είναι οι συντεταγμένες σου στο ταξίδι της ζωής σου».

  Μου άρεσε αυτό.

  «Και, φυσικά, μην ξεχάσεις ότι και εσύ θα είσαι αστέρι στον ουρανό κάποιου άλλου. Η συντεταγμένη του. Να μην το ξεχνάς αυτό».

  Μια ιστορία για την απώλεια και τη δύναμη της αγάπης.

   Στοιχεία βιβλίου

  Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια - Βέρα ΠρατικάκηΤίτλος: Ξεδιπλώνοντας τα αστέρια

  Συγγραφέας: Βέρα Πρατικάκη

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ΙSBN: 978-618-01-5533-4

  Σελίδες: 152

  Ημερομηνία έκδοσης: 21/3/2024

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ