Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Λογοτεχνικό βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν

  Λογοτεχνικό βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν

  -

  Λογοτεχνικό βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν είναι ένα σουηδικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας το 2002 για να τιμήσει τη Σουηδή συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, Άστριντ Λίντγκρεν. (Πίπη Φακιδομύτη)

  Το βραβείο είναι ετήσιο και συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο ύψους πέντε εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας.

  Το βραβείο απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή και σε άτομα που προωθούν το διάβασμα και των οποίων το έργο ανακλά το πνεύμα της Άστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για τα παιδιά και τους νέους, και να προωθήσει το δικαίωμα των παιδιών στον πολιτισμό παγκοσμίως.

  Άστριντ Λίντγκρεν

  Το βραβείο εποπτεύεται από το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών. Σε αντίθεση με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κυβερνητικές δαπάνες.

  Για το 2019 υποψήφιοι από την Ελλάδα ήταν οι συγγραφείς: Ευγένιος Τριβιζάς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Γιολάντα Πατεράκη και η Μαρία Πυλιώτου από την Κύπρο, καθώς και ο οργανισμός Library 4All με την σπουδαία φιλαναγνωστική δράση σε όλη την Ελλάδα.

  Στον Βέλγο συγγραφέα Bart Moeyaert απονεμήθηκε στις 2 Απριλίου 2019 το φετινό βραβείο Astrid Lindgren.

  Λογοτεχνικό βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here