Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΛυγαριά – Το ιερό δέντρο της Ήρας και οι μύθοι που το...

  Λυγαριά – Το ιερό δέντρο της Ήρας και οι μύθοι που το συντροφεύουν

  -

  Η λυγαριά ήταν το ιερό δέντρο που κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στη θεά Ήρα στο Ηραίο Σάμου. Η λυγαριά αυτή βρισκόταν στο ιερό της Ήρας στη Σάμο, κοντά στο ρυάκι που το λέγαν Ίμβρασο. Ο Παυσανίας, ο οποίος το επισκέφτηκε και το είδε να πρασινίζει, το θεωρεί ως το αρχαιότερο ιερό δέντρο των Ελλήνων.

   Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σύμφωνα με τη μυθολογία, κάτω από το δέντρο αυτό γεννήθηκε και διαπαιδαγωγήθηκε η Ήρα και γι’ αυτό οι κάτοικοι του νησιού λάτρευαν τη θεά. Αναμφίβολα βρισκόταν βωμός στο σημείο αυτό, δίπλα ή κάτω από το δέντρο. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι τον βωμό της Ήρας τον είχαν κτίσει οι Αργοναύτες, οι οποίοι είχαν φέρει και ένα άγαλμα της θεάς από το Άργος. Εκτός αυτού, σύμφωνα με έναν μύθο, η Αδμήτη, θυγατέρα του Ευρυσθέα από το Άργος, κατέφυγε στη Σάμο, όπου έγινε ιέρεια της Ήρας.

  Λυγαριά – Το ιερό δέντρο της Ήρας και οι μύθοι που το συντροφεύουν
  Λυγαριά – Το ιερό δέντρο της Ήρας και οι μύθοι που το συντροφεύουν

  Η Αδμήτη είχε φέρει μαζί της ένα ξύλινο άγαλμα της Ήρας. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, οι Αργοναύτες ήρθαν στη Σάμο για να εκδικηθούν την Αδμήτη. Αφού μπήκαν στο ιερό και έκλεψαν το ξύλινο άγαλμα, επέστρεψαν στα πλοία τους, τα οποία από το βάρος του αγάλματος δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν. Τοποθέτησαν τότε το άγαλμα στην όχθη, έκαναν θυσία στην Ήρα και έφυγαν. Οι κάτοικοι του νησιού βρήκαν το άγαλμα στην όχθη της θάλασσας και πίστεψαν ότι είχε μετακινηθεί μόνο του. Το πήγαν πίσω στον ναό και το τύλιξαν με τα κλαδιά της λυγαριάς, μέχρι που σκεπάστηκε και δεν φαινόταν καθόλου. Όταν η Αδμήτη με τη σειρά της βρήκε το άγαλμα μέσα στα κλαριά του δέντρου, το απελευθέρωσε και το επέστρεψε στον ναό.

  Έκτοτε τελούνταν η ετήσια γιορτή της λυγαριάς, κατά την οποία γινόταν αναπαράσταση των γεγονότων αυτών και περιφορά του αγάλματος από τον ναό στην ακροθαλασσιά. Εκεί γινόταν τελετή και θυσία, πριν το επιστρέψουν στον ναό. Στην τελετή αυτή χρησιμοποιούσαν τα κλαδιά της ιερής λυγαριάς και πλέκανε στεφάνια για το κεφάλι και ψάθες για να κάθονται κάτω. Μόνο οι ιέρειες φορούσαν στεφάνι από δάφνη. Το έθιμο αυτό είχε προταθεί από το Μαντείο των Δελφών.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://el.wikipedia.org 

  Πηγή φωτογραφιών: Βότανα και υγεία

  Προηγούμενο άρθροΚορετζιντόρα – Gayl Jones

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ