Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΜεσονύκτιο (Οι μεσημβρινοί της ζωής II) - Μαίρη Κόντζογλου

  Μεσονύκτιο (Οι μεσημβρινοί της ζωής II) – Μαίρη Κόντζογλου

  -

  Τελειώνοντας την “Άγνωστη Χώρα“, τον πρώτο τόμο της τριλογίας “Οι Μεσημβρινοί της ζωής” έσπευσα να πάρω στα χέρια μου το “Μεσονύκτιο“, τον δεύτερο τόμο της τριλογίας όπου η Μαίρη Κόντζογλου αφήνει τον κάθε ήρωα του βιβλίου να εκφράσει, ως ένα σημείο, τη δίκη του αλήθεια. Σε κάποια σημεία η αλήθεια του ενός ήρωα συγκρούεται με την αλήθεια κάποιου άλλου ήρωα. Παρόλα αυτά, η συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να αφουγκραστεί την κάθε οπτική ξεχωριστά.

  Προσωπική άποψη: Μαρία Στρατή

  Η Βασιλική, αν και εξακολουθεί να αναζητεί κάπως τον εαυτό της, ζει στην Αμερική γεμάτη αγάπη, πλούτη και ανέσεις. Ο σύζυγός της, ο Σωτήρης, τη λατρεύει και φροντίζει να κάνει τη ζωή της όσο το δυνατόν πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα. Μεγαλώνει με αγάπη και αφοσίωση τον Τζόνι, τον γιο του Σωτήρη από τον προηγούμενο του γάμο, και υιοθετεί ένα κοριτσάκι τη Θεοδώρα, η οποία κάνει τη ζωή της ακόμη πιο χαρούμενη.

  Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών της μαζί με τη Θεοδώρα, η Βασιλική γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον Δημητρό. Στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι ο Δημητρός είναι ο Οκάν της Πόλης και μαθαίνει για τον έρωτά του για την Ιλαρία. Ο σταυρός που φορά ο Οκάν, δώρο της κυρα-Νενέ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ένα μεγάλο μυστικό που συνδέεται με την οικογένεια της Βασιλικής και τον χαμό της παιδικής της φίλης Χάιδη. Τότε, η Βασιλική διώχνει μακριά της τον Οκάν και ορκίζεται να μάθει ποιος οδήγησε τη Χάιδω στον θάνατο και να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, αγνοεί το γεγονός ότι ο αίτιος είναι ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο. 

  Δυστυχώς ο Οκάν και η Βασιλική συναντήθηκαν στο ναδίρ, θα συναντηθούν άραγε ποτέ στο ζενίθ;

  “Συναντηθήκαμε μια φορά στο ναδίρ, Βαζιιιλική, θα ξανασυναντηθούμε στο ζενίθ, είπε απλά.”

  Η Ιλαρία στη Θεσσαλονίκη παλεύει να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες της ζωής με κουράγιο και χαμόγελο. Η γειτόνισσά της, η κυρα-Νενέ, η θετή μάνα του Δημητρού-Οκάν, πριν πεθάνει της αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο αφορά τον σύζυγό της, τον αδερφό της, την οικογένεια του Οκάν και τη Βασιλική. Η Ιλαρία επωμίζεται το βάρος του συγκεκριμένου μυστικού και προσπαθεί να χειριστεί κάποιες καταστάσεις.

  Η Ζωή, η πρωτότοκη κόρη της Ιλαρίας, στην προσπάθεια της να αποδράσει από τη μιζέρια και να ξεπεράσει μια ερωτική απογοήτευση φεύγει μαζί με τον αδερφό της, το Σίμο, για την Αμερική κατόπιν πρόσκλησης του Δημητρού-Οκάν. 

  “Και έφυγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, έφυγε μαζί με τον αδελφό της, αφήνοντας την καρδιά της στο σπίτι στη θάλασσα, στο σπίτι με τις καταπράσινες βεράντες. Και δεν ήταν ούτε δεκαοχτώ χρονών… ”

  Έπειτα από πολλές δυσκολίες η Ζωή και ο Σίμος καταφέρνουν να προκόψουν και να ανοίξουν ένα μαγέρικο με σμυρνέικα φαγητά. Στο μαγέρικο τους η Ζωή γνωρίζει τον Τζόνι, θετό γιο της Βασιλικής και ερωτεύονται.

  Άραγε ποια σχέση έχουν οι σταυροί που φοράνε η Βασιλική και τα αδέρφια της με το μυστικό που αποκάλυψε η κυρα-Νενέ στην Ιλαρία; 

  “Με αναγνώρισε, εκείνη με αναγνώρισε από τον σταυρό μου, αυτό που μας είχε φορέσει η Βασιλική σαν πέθανε η μάνα μας, για να μην χαθούμε ποτέ μεταξύ μας.”

  Στον πρώτο τόμο η αγαπητή Μαίρη Κόντζογλου άφησε ορισμένα ψήγματα για την ταυτότητα του Δαμιανού. Στον δεύτερο τόμο μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και κυρίως γιατί τόσα χρόνια ζούσε μέσα στη σιωπή. Στον τρίτο τόμο αναμένω να δω αποκαλύψεις και κυρίως να αφουγκραστώ καλύτερα την αλήθεια του Δαμιανού.

  Περίληψη: Μέσα του 20ού αιώνα. Οι δυο ηρωίδες, η Βασιλική και η Ιλαρία, έχουν τραβήξει τους δρόµους της ζωής τους στα διαφορετικά σηµεία του ορίζοντα.

  Η Βασιλική στην Αµερική γεµάτη από αγάπη, πλούτη και ενδιαφέρουσα ζωή, συναντάει έναν άγνωστο που τη γοητεύει και είναι αποφασισµένη να τον ακολουθήσει ως την άκρη του κόσµου. Ο έρωτάς τους σκαλώνει πάνω σ’ έναν χρυσό σταυρό µ’ ένα γράµµα χαραγµένο. Ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας, η Βασιλική ορκίζεται εκδίκηση για τον άδικο χαµό της παιδικής της φίλης, χωρίς να υποψιάζεται ποιος µπορεί να είναι ο αίτιος…

  Η Ιλαρία στη Θεσσαλονίκη, παλεύοντας µε τη σκληρή πραγµατικότητα, γίνεται κοινωνός ενός συγκλονιστικού µυστικού που ξεκινάει από τη Δυτική Μακεδονία, περνάει από τη Σµύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνει ως το σπίτι της. Όλα όσα πίστευε ανατρέπονται και πρέπει να βρει κουράγιο και να αποδώσει δικαιοσύνη.

  Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ακροβατούν στους Μεσηµβρινούς της Ζωής και πού θα τους οδηγήσει το αέναο ταξίδι τους;

  Στοιχεία βιβλίου

  Μεσονύκτιο (Οι μεσημβρινοί της ζωής II)- Μαίρη Κόντζογλου Τίτλος: Μεσονύκτιο (Οι μεσημβρινοί της ζωής ΙI)

  Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-3031-1

  Σελίδες: 696

  Ημερομηνία έκδοσης: 09/06/2022

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ