Μία βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας

Γράφει η Νεκταρία Πουλτσίδη

Έπειτα από χρόνια βρέθηκα σε μία νέα πόλη. Όταν ολοκλήρωσα την μετακόμιση, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν μία βόλτα στην καινούργια μου συνοικία, αναζητώντας το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

Μπήκα μέσα δειλά, χαιρέτησα την υπάλληλο και περιηγήθηκα στον χώρο. Τα μάτια μου δε χόρταιναν να κοιτάζουν τα γεμάτα ράφια προσπαθώντας να αποφασίσω με ποιο βιβλίο θα συνέχισα την επόμενη περιπέτεια.

Μία βόλτα στο βιβλιοπωλείο. Το ζεστό περιβάλλον, ντυμένο με μπεζ-καφέ αποχρώσεις, η μυρωδιά του χαρτιού, ο λιγοστός κόσμος που μπαινόβγαινε είτε για να βγάλει φωτοτυπίες, είτε για να αγοράσει κάποια χαρτικά είδη, με γύρισε σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια και το μικρό συνοικιακό βιβλιοπωλείο που έκλεισε λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη πριν τέσσερα χρόνια, αλλά δεν άνοιξε κάποιο άλλο στη θέση του. Βλέπετε, η οικονομική κρίση στάθηκε αμείλικτη απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις.

Πέρασε αρκετή ώρα κι εγώ χάζευα ακόμη,  όπως πάντα αναποφάσιστη. «Μπορώ να σας εξυπηρετήσω;» με ρώτησε η υπάλληλος και γύρισα να αντικρίσω μία ευγενική και πρόσχαρη κοπέλα. Πιάσαμε κουβέντα δίχως σταματημό,  μεταπηδούσαμε από το ένα θέμα στο άλλο,  η συζήτηση γυρόφερνε πάντα γύρω από τον άξονα του βιβλίου ανταλλάσσοντας απόψεις, ανακαλύπτοντας κοινά ενδιαφέροντα.

Έφυγα αργά το μεσημέρι με τρία βιβλία στο χέρι κι ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Η κοπέλα έδειχνε ότι αγαπούσε πράγματι τη δουλειά της και λάτρευε τα βιβλία. Μοιράστηκα σκέψεις με κάποιο άτομο που έχει το ίδιο ενδιαφέρον με μένα. Εμπιστεύθηκα και επέλεξα τα βιβλία που μου πρότεινε, ένοιωσα οικεία παρόλο που μιλήσαμε τόσο λίγο. Εμπλούτισα με νέους τίτλους την ατελείωτη λίστα μου και θα επισκεφτώ ξανά σύντομα το μικρό βιβλιοπωλείο.

Σίγουρα οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε τίτλους και αποθέματα βιβλίων, αλλά όλοι μπορούμε να στηρίξουμε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, γιατί παρά τις αντιξοότητες αντιστέκεται ακόμη στην οικονομική κρίση. Παραμένει ανοιχτό παρά τα λιγοστά του έσοδα γιατί επιμένει να αγωνίζεται ώστε να μεταλαμπαδεύσει και να φυτέψει ένα ακόμη σπόρο στους μελλοντικούς αναγνώστες του.  Γιατί γνωρίζει τους πελάτες του χρόνια,  τους αποκαλεί με το μικρό τους όνομα και γιατί το βιβλιοπωλείο δεν είναι απλά ένα μαγαζί, αλλά μια κληρονομιά από τον πατέρα και τον παππού του.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here