Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΜουσείαΜουσείο Δελφικών Εορτών

  Μουσείο Δελφικών Εορτών

  -

  Το Μουσείο Δελφικών Εορτών στεγάζεται στην παλαιά διώροφη οικία των Σικελιανών στους Δελφούς. Το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με θέα τον Παρνασσό, την κοιλάδα της Άμφισσας και τη θάλασσα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Κτίστηκε την περίοδο 1924-1926 από ντόπιους μαστόρους και υπό την επίβλεψη της Εύας Σικελιανού. Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, η λαξευμένη λιθοδομή, τα τοξωτά ανοίγματα και οι κίονες χωρίς ραβδώσεις, θυμίζουν τις νεογοτθικού ύφους κατοικίες στο Bar Harbor, όπου η νεαρή Εύα περνούσε τα καλοκαίρια της.

  Μουσείο Δελφικών Εορτών
  Μουσείο Δελφικών Εορτών

  Στο σπίτι των Δελφών ο Άγγελος Σικελιανός έζησε κατά διαστήματα στα χρόνια 1926-1933. Η σελίδα αυτή της ζωής του κλείνει οριστικά με την αναχώρηση της Εύας για την Αμερική το 1933. Έκτοτε ο Σικελιανός δεν θα επισκεφθεί ποτέ το σπίτι των Δελφών, ούτε μόνος ούτε με τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα Σικελιανού. Στο Μουσείο Δελφικών Εορτών εκτίθενται σήμερα το γραφείο του ποιητή, η πολυθρόνα του δίπλα στο τζάκι και ένα μπαστούνι περιπάτου.

  Ο περίφημος αργαλειός της Εύας Σικελιανού, δωρεά της Άννας Σικελιανού, εκτίθεται στην ισόγεια αίθουσα του Μουσείου Δελφικών Εορτών. Στον ίδιο χώρο υπάρχει βιτρίνα με ενδύματα καθημερινής χρήσης που ύφαινε και φορούσε η ίδια, πάντοτε στο ύφος της αρχαιοελληνικής ενδυμασίας. 

  Στην ισόγεια αίθουσα του Μουσείου βρίσκεται και η πιανόλα της Εύας Σικελιανού, πιάνο μάρκας Grunert με μηχανισμό πιανόλας με χάρτινο μουσικό κύλινδρο (ρολό μουσικής) στην ειδική εσοχή. Μετά την αναχώρηση της Εύας για την Αμερική και την εγκατάλειψη του σπιτιού των Δελφών, φυλάχθηκε για σειρά ετών από τον Αλεξ. Κολομβότσο, επιστάτη της οικίας των Σικελιανών στους Δελφούς. Το 1992 βρήκε τη θέση της στο Μουσείο Δελφικών Εορτών.

  Στη δεκαετία του ’60 η οικία των Σικελιανών απαλλοτριώνεται υπέρ του ΕΟΤ. Το 1985 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αναλαμβάνει την αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή.

  Στις 12 Ιουλίου 1991 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Δελφικών Εορτών που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Κέντρου Δελφών έως το 2011. Μετά την επιστροφή του κτηρίου από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στον ΕΟΤ, η οικία των Σικελιανών παραχωρείται στον Δήμο Δελφών. Το Κέντρο Δελφών δάνεισε στον Δήμο αντικείμενα της συλλογής του ώστε ο χώρος να επαναλειτουργήσει ως Μουσείο Δελφικών Εορτών, πλέον υπό την εποπτεία και την ευθύνη του Δήμου Δελφών.

  Πηγή: https://www.eccd.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ