Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣχολομαντείο Μάθημα Πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση - Naomi Novik

  Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση – Naomi Novik

  -

  Το πρώτο βιβλίο «Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση» της σειράς Σχολομαντείο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση ανήκει στη Βούλα Αυγουστίνου.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Η πρωταγωνίστριά μας ακούει στο όνομα Ελ, υποκοριστικό του Γκαλάντριελ, και αυτόματα ο νους μου έκανε συνειρμό με το ισχυρό ξωτικό του αγαπημένου μου Τόλκιν. Αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

  Η Ελ φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους, με τη διαφορά πως στη συγκεκριμένη σχολή δεν υπάρχουν καθηγητές! Τέρατα προβάλλουν από κάθε μεριά και η επιβίωση των μαθητών αποτελεί καθημερινή μάχη, τόσο των μαλιφικαριών όσο και των μαθητών που καταναλώνουν μάλα, απορροφώντας ενέργεια από τους συμμαθητές τους και ονομάζονται μαλάφρωνες. 

  Απ’ την αρένα αυτή λίγοι μόνο καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Θα καταφέρει η Ελ να αναδείξει τις δυνάμεις της και να αποφοιτήσει από το τρομακτικό αυτό σχολείο διατηρώντας ακέραια την ψυχή της;

  Έτσι, πολλοί μαθητές επιδιώκουν να ανήκουν σε μια σύναξη ώστε να έχουν μια επιπλέον προστασία. Ωστόσο η Ελ δεν ενδιαφέρεται να μπει σε σύναξη, καθώς θεωρείται απόβλητη. Ακόμα και στην προσωπική της ζωή, οι άνθρωποι δεν την πλησιάζουν και την αποφεύγουν, ιδίως η οικογένεια του πατέρα της, έπειτα από μια προφητεία της προγιαγιάς της πως η Ελ θα σπείρει τον όλεθρο σε όλες τις συνάξεις.

  Αποφάσισα πως ο Ωρίωνας έπρεπε να πεθάνει μετά από τη δεύτερη φορά που μου έσωσε τη ζωή. Πιο πριν τον είχα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γραμμένο, αλλά είχα κι εγώ τα όριά μου. Δε θα υπήρχε θέμα αν μου είχε σώσει τη ζωή κανέναν απίστευτο αριθμό φορών, δέκα ή δεκατρείς ξέρω γω – το δεκατρία είναι και σημαδιακό.

  Σε αντίθεση με τον Ωρίωνα, που έχει βαλθεί να σκοτώσει όσο περισσότερα τέρατα μπορεί και γίνεται ο ήρωας του Σχολομαντείου. Η Ελ εκνευρίζεται όταν τη σώζει κι αρχίζει να την ακολουθεί παντού και να τραβά την προσοχή πάνω της.

  Η Naomi Novik έχει πλάσει έναν κόσμο κι ένα σύστημα μαγείας πολύπλοκο και διαφορετικό, με επωδές και ξόρκια, με τους μαθητές να διδάσκονται γλώσσες, αλχημεία και ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαβίωσή τους.

  Τι να πω, ας πρόσεχαν οι χαμένοι που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τη βοήθειά του. Ούτως ή άλλως, υποτίθεται ότι δε θα επιβιώσουμε όλοι. Το σχολείο πρέπει να τραφεί με κάποιον τρόπο.

  Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στην ιστορία είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελ και του Ωρίωνα. Η Ελ τον αντιμετωπίζει με σαρκασμό, αποδοκιμασία και απάθεια σε σχέση με τον υπομονετικό και φιλικό Ωρίωνα. Η Ελ είναι μια αντιηρωίδα με την οποία δέθηκα διότι είναι αυθεντική και δυναμική και δεν κολλάει σε καλούπια και στερεότυπα. Όσο προχωράει η πλοκή, η επαφή της με την Άαντγια, τη Λιου και τον Ωρίωνα αλλάζει και λειαίνει κάποιες πτυχές του δύστροπου χαρακτήρα της.

  Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ πως στο «Σχολομαντείο», αν και πρωτοτυπεί, με κούρασαν τα μεγάλα κεφάλαια και ο καταιγισμός πληροφοριών της κοσμοπλασίας. Αναμένω να διαβάσω το επόμενο μέρος της σειράς ώστε να δω την εξέλιξη της ιστορίας.

  Περίληψη: Η Γκαλάντριελ (ή Ελ) φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους, ένα «σχολείο επιβίωσης» χωρίς δασκάλους, χωρίς φίλους, μια αρένα απ’ την οποία λίγοι μόνο καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Θα καταφέρει η Ελ να αναδείξει τις δυνάμεις της και να αποφοιτήσει από το τρομακτικό αυτό σχολείο διατηρώντας ακέραια την ψυχή της;

  Στοιχεία βιβλίου

  Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση - Naomi NovikΤίτλος: Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο, Θανάσιμη εκπαίδευση (The Scholomance #1, A Deadly Education)

  Συγγραφέας: Naomi Novik

  ISBN: 978-618-03-2616-1

  Σελίδες: 448

  Ημερομηνία έκδοσης: 10/6/2021

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ