Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΜουσείαΜoυσείο Σπετσών

  Μoυσείο Σπετσών

  -

  Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με το νησί κάνοντας την επίσκεψή μας στα μουσεία του για να μάθουμε την ιστορία του. Το Μουσείο Σπετσών είναι η πρώτη στάση μας.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του Αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, έγινε δωρεά το 1938 στο Κράτος από τις κληρονόμους Καλομοίρα Μέξη και Νικέτα Θερμισιώτη-Κατσίνα, και το 1939, ως Μουσείο των Σπετσών, άρχισε να λειτουργεί την Αρχαιολογική, Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού.

  Το επιβλητικό αυτό κτήριο με τις υψηλές καμάρες, που χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924 και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, τα οποία καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

  Το Μουσείο των Σπετσών αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους. Στο ισόγειο που βρίσκονταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Χατζηγιάννη-Μέξη (το γραφείο του, η τραπεζαρία και το δωμάτιο με το χρηματοκιβώτιο) στεγάζονται σήμερα τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 π.Χ.

  Στον πρώτο όροφο υπάρχουν δύο ευρύχωρα δωμάτια που χρησίμευαν ως γυναικωνίτες και ξενώνες, ενώ στον δεύτερο όροφο υπήρχε ο τυπικός ενιαίος χώρος του σπετσιώτικου σπιτιού, ο “μεγάλος οντάς”, με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο ταβάνι. Σε αυτούς τους δύο ορόφους εκτίθενται τα εκθέματα του Μουσείου Σπετσών, που περιλαμβάνουν:

  Κεραμικά και αγγεία της Πρωτοελλαδικής και Κλασικής περιόδου. Επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και νομίσματα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Συλλογή μεταβυζαντινών και ρωσικών εικόνων και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Κεραμικά ανατολίτικης και ευρωπαϊκής τέχνης, από τα ταξίδια των Σπετσιωτών ναυτικών στα τέλη του 18ου αιώνα.

  Τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δείγματα ξυλογλυπτικής (κασέλες, έπιπλα) και κεντήματα.

  Σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας, όπλα της ίδιας και άλλων αγωνιστών, ιστορικά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του Αγώνα και σπάνια ξύλινα ακρόπρωρα.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: odysseus.culture.gr

  Προηγούμενο άρθροΓνωριμία με τις Σπέτσες
  Επόμενο άρθροΜoυσείο Μπουμπουλίνας

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here