Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2023
More
    ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΜπάμπολα - Ένα θεριό με φτερά

    Μπάμπολα – Ένα θεριό με φτερά

    -

    Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν θρύλο, την Μπάμπολα, που προέρχεται από ένα χωριό κοντά στη Μονεμβασιά: το Κυπαρίσσι.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Το Κυπαρίσσι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μονεμβασιάς. Αποτελείται από τους οικισμούς «Βρύση», «Παραλία», «Μητρόπολη» και «Κάψαλα». Ο θρύλος λέει για την Μπάμπολα πως ήταν ένα θεριό με φτερά, που έβγαινε από το καταφύγιό του –ένα σπήλαιο στα απόκρημνα βράχια πάνω από τη «Βρύση» του Κυπαρισσιού– και κατέβαινε στο χωριό και έτρωγε τα ζώα των χωρικών αλλά και παλικάρια και κοπέλες του χωριού.

    Η καταστροφή που έκανε στο χωριό ήταν μεγάλη και οι χωρικοί κατέστρωναν σχέδια για να το εξοντώσουν, αλλά χωρίς επιτυχία. Κάποια ημέρα μάζεψαν πολλά κλαριά και έκαναν έναν μεγάλο κύκλο. Στο κέντρο του τοποθέτησαν έναν πάσσαλο που στην κορυφή του κρέμασαν ένα ζωντανό αρνί.

    Το αρνί, βελάζοντας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του θεριού, το οποίο κατέβηκε από τα βράχια για να το κατασπαράξει. Τότε οι χωρικοί, κρυμμένοι στους γύρω θάμνους, έβαλαν φωτιά στα κλαριά και έκαψαν τα φτερά της Μπάμπολας, η οποία, μη μπορώντας να πετάξει καλά, κατέπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

    Έτσι σώθηκε το χωριό από το φοβερό θεριό, την Μπάμπολα, και από τότε το βουνό στο οποίο βρίσκεται το σπήλαιο-καταφύγιο του θεριού ονομάζεται Μπαμπάλα και το σπήλαιο «σπηλιά του Μπάμπολα».

    Αλλά και οι νεράιδες και τα ξωτικά υπάρχουν στην προφορική παράδοση της Μονεμβασιάς. Εμφανιζόντουσαν πολλές νύχτες σεληνόφωτες στα μικρά ξέφωτα (λαμποκάμπια) και στα περάσματα, χορεύοντας και τραγουδώντας, προσπαθώντας να σαγηνέψουν τους νυχτερινούς διαβάτες, άλλοτε στον «Σταυρό» στον Χάρακα, άλλοτε στις «δρυμώνες» στα Πιστάματα και στον Γέρακα, και άλλες φορές στις παραλίες στο Κυπαρίσσι, καλώντας τον περαστικό να συμμετέχει στον χορό τους.

    Αλίμονο αν έπαιρνε ο διαβάτης το μαντίλι που του πρόσφεραν ή απαντούσε στο κάλεσμά τους. Τότε έχανε τη μιλιά του και για να την ξαναβρεί έπρεπε τα μάγια να του λύσουν.

    Πηγή: Monemvasia.gr/

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ