Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια - Jean-Pierre Simeon

  Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια – Jean-Pierre Simeon

  -

  Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Έχοντας ακούσει μόνο θετικά σχόλια για τον εκδοτικό οίκο Μικρή Σελήνη και τα εξαιρετικά παιδικά βιβλία που εκδίδει, αποφάσισα να τον γνωρίσω κι εγώ επιλέγοντας το βιβλίο “Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια”, του ποιητή Jean-Pierre Simeon. H μετάφραση του βιβλίου είναι της Αργυρώς Πιπίνη, ενώ η εικονογράφηση του Oliver Tallec.

  Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση ξεφύλλισα το βιβλίο, παρατηρώντας την κάθε του εικόνα. Μια κίνηση που κάνω πάντα πριν αφεθώ στην ανάγνωση. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Κυριαρχούν τα έντονα και ζωηρά χρώματα που προσελκύουν τη προσοχή του παιδιού-αναγνώστη.

  Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι εξαιρετική είτε ασχολείται με τη συγγραφή είτε με τη μετάφραση. Έχει αποδώσει το κείμενο του Jean – Pierre Simeon εξαιρετικά. Απλή, λιτή γραφή, ιδανική για να την κατανοήσουν οι μικρής ηλικίας αναγνώστες, αφού το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4+.

  Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια

  Ο δημιουργός του βιβλίου, όντας ποιητής, φιλοδοξεί να συστήσει στους μικρούς του φίλους την ποίηση και τα καταφέρνει απόλυτα.

  Ήρωάς του ο μικρός Άρθουρ, ο οποίος βλέπει το χρυσόψαρό του να πεθαίνει από βαρεμάρα και προσπαθεί να το σώσει ακούγοντας τη συμβουλή της μητέρας του να του διαβάσει ένα ποίημα. Ο ίδιος, όμως, δε γνωρίζει τι είναι ποίημα. Αποφασίζει να ρωτήσει όσους ξέρει, μήπως και βρει απάντηση και σώσει το ψάρι του.

  Ρωτά τον Λολό που φτιάχνει ποδήλατα, τη φουρνάρισσα, έναν γέρο από την έρημο, το καναρίνι του, τη γιαγιά και τον παππού του. Καθένας του δίνει διαφορετική απάντηση σχετικά με το τι είναι ποίημα.

  Ποίημα, Άρθουρ, είναι όταν είσαι ερωτευμένος κι έχεις τον ουρανό μέσα στο στόμα σου.

  Ποίημα… Ε… είναι αυτό που σκαρώνουν οι ποιητές… ακόμα κι όταν οι ίδιοι οι ποιητές δεν το ξέρουν.

  Μέσα από το βιβλίο, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες γνωρίζουν την ομορφιά της ποίησης. Την ομορφιά τού να παρατηρείς γύρω σου και να μαγεύεσαι από τις εικόνες που σε περιτριγυρίζουν. Αλλά ακόμα και η σιωπή μπορεί να δώσει αφορμή για ένα ποίημα. Η αγάπη, ο έρωτας, μπορούν να ταιριάξουν μαγικά τις λέξεις και να δημιουργήσουν ένα ποίημα.

  Ένα βιβλίο εξαιρετικό, φροντισμένο από την αρχή μέχρι την τελευταία σελίδα. Δίνει αφορμή για συζητήσεις και σίγουρα με τέτοια υπέροχα βιβλία, τα παιδιά μεγαλώνοντας θα γίνουν σκεπτόμενοι ενήλικες.

  Περίληψη: Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια Για να γιατρέψει τον Λίον, το άρρωστο χρυσόψαρό του, ο Άρθουρ πρέπει να του πει ένα ποίημα. Mα υπάρχει κανείς πάνω στη Γη που μπορεί να εξηγήσει στον Άρθουρ τι είναι ποίημα;

  Η φουρνάρισσα, το καναρίνι, ο παππούς και η γιαγιά του, ο γερο-Μαχμούντ, όλοι αυτοί του δίνουν τελείως διαφορετικές απαντήσεις! Η λέξη ποίημα φαίνεται πολύ μυστηριώδης.

  Ωστόσο, η κατάσταση απαιτεί άμεση λύση και είναι ανάγκη ο Άρθουρ να μάθει αμέσως την απάντηση. Για να σώσει τον Λίον.

  Στοιχεία βιβλίου

  Nα ένα ποίημα που γιατρεύει ψάριαΤίτλος: Να ένα ποίημα που γιατρεύει τα ψάρια

  Συγγραφέας: Jean-Pierre Simeon

  Eικονογράφος: Oliver Tallec

  Mετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

  Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

  ISBN: 9786185049676

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here