Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ο Αόρατος Πολ - Γιώτα Φώτου

  Ο Αόρατος Πολ – Γιώτα Φώτου

  -

  Ο Αόρατος Πολ

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Γιώτας Φώτου «Ο Αόρατος Πολ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά από 11+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Λήδας Βαρβαρούση. Έχει διακριθεί στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με το βραβείο Μυθιστορήματος.

  Αναφέρεται στο ρατσισμό. Ήρωας του βιβλίου ο Αλ, από την Αλβανία, που φεύγει  από την πατρίδα του εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας των δικών του. Η οικογένειά του αναζητά ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα.

  Ο Αλ απογοητεύεται από τη συμπεριφορά των συμμαθητών του. Τον πρώτο καιρό στο σχολείο αισθάνεται αόρατος. Κανένας δεν του δίνει σημασία. Δεν έχει φίλους κι αισθάνεται απίστευτη μοναξιά.

  Είχαμε περίπου την ίδια ηλικία, θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλοι, ζούσαμε στην ίδια αυλή. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια βόλτα με ένα από τα ποδήλατά τους. Είχα ανέβει μέχρι τότε μόνο στο ποδήλατο του θείου Αγκίμ, ένα ποδήλατο παλιό. Δεν έφθανα τη σέλα του και έπρεπε να είμαι όρθιος για να το οδηγώ. 

  Μέχρι που ένα πρωί βρίσκει δίπλα του στο θρανίο ένα νέο συμμαθητή. Είναι ο Πολ, ένα αγόρι από την Πολωνία. Γίνεται ο καλύτερός του φίλος. Μοιράζεται μαζί του ό,τι του φορτώνει την ψυχή. Ο Αλ δε γνωρίζει ούτε πού μένει ο φίλος του, ούτε έχει δει ποτέ τους γονείς του. Για τον Αλ σημασία έχει που βρίσκει επιτέλους στο νέο τόπο που μετακόμισε ένα νέο φίλο. Ο Πολ του δίνει δύναμη να παλέψει για να αποκτήσει όλα όσα επιθυμεί.

  Μα εντελώς ξαφνικά ο Πολ εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει πού μένει και ο Αλ δεν μπορεί να τον βρει…

  Ο Αόρατος Πολ

  Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση. Διαβάζοντάς το, συνειδητοποίησα πόσο εύκολα βάζουμε ταμπέλες στους γύρω μας. Μένουμε μόνο σε αυτές τις ταμπέλες κι αγνοούμε το πώς αισθάνονται και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν.

  Όλο το επόμενο διάστημα παρέμεινα αόρατος για την Αναστασία και τη Φωτεινή. Δε μου μίλησαν ποτέ ώστε να πάρω θάρρος να τους ζητήσω μια βόλτα με το ποδήλατό τους.

  Πολλές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Ίσως αυτό που λείπει από κάποιους ανθρώπους είναι η ενσυναίσθηση. Να μπουν για λίγο στη θέση του άλλου, να νιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διπλανός τους. Να πάψουν για λίγο να ασχολούνται με τον εαυτό τους και να κοιτάξουν γύρω τους. Ίσως αυτός ο κόσμος γινόταν λίγο καλύτερος από ό,τι είναι τώρα.

  Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που μπορεί να διαβαστεί από εφηβικό και ενήλικο κοινό και να πλημμυρίσει τους αναγνώστες του συναισθήματα.

  Περίληψη: Ο μικρός Αλ, ένα παιδί από την Αλβανία, φεύγει από την πατρίδα του και έρχεται να ζήσει με τους γονείς του στην Ελλάδα. Τα όνειρα και οι προσδοκίες του όμως γρήγορα γκρεμίζονται όταν αντιμετωπίζει την απόρριψη και την αδιαφορία των συμμαθητών και της δασκάλας του. Μόνος και απογοητευμένος, εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον ώσπου γνωρίζει ένα νέο φίλο, τον Πολ. Ποιος είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης φίλος; Πού μένει; Γιατί δεν του δίνει κανείς σημασία εκτός από τον Αλ; Γιατί εξαφανίζεται έτσι ξαφνικά;

  Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις!

  Ο Αόρατος ΠολΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο Αόρατος Πολ

  Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου

  Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 978-960-496-442-0

  Ημ. Έκδοσης: 27/05/2005

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here