Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο Γίγαντας - Νίκος Ι. Καρμοίρης

  Ο Γίγαντας – Νίκος Ι. Καρμοίρης

  -

  Ο Γίγαντας

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πριν λίγους μήνες, από τις εκδόσεις Πνοή, κυκλοφόρησε το παραμύθι του συγγραφέα Νίκου Ι. Καρμοίρη με τίτλο «Ο Γίγαντας», σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού.

  Ο ΓίγανταςΟ μικρός Λεωνίδας, ζει σε ένα χωριό δίπλα στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Σε αυτό το χωριό ζει κι ένας γίγαντας. Είναι τόσο δυνατός που πιάνει την πέτρα και τη στύβει. Όλοι τον αγαπούν στο χωριό. Ο Λεωνίδας πάλι τον φοβάται, έτσι ψηλό που τον βλέπει.

  Μια μέρα που ο Λεωνίδας θα πήγαινε για πρώτη φορά στο σχολείο, το ποτάμι στο χωριό είχε φουσκώσει από τα πολλά νερά και ο Λεωνίδας δεν μπορούσε να το περάσει. Τότε ο Γίγαντας σήκωσε ψηλά τον Λεωνίδα και τον βοήθησε να περάσει το ποτάμι.  Αυτό έγινε κι άλλες φορές. Σιγά-σιγά ο Γίγαντας και ο Λεωνίδας έγιναν φίλοι.

  Ο Γίγαντας άρπαξε τον μικρό Λεωνίδα και τον πέρασε απέναντι. Ο ένας συνέχισε για το σχολείο κι ο άλλος για την αγορά. Αυτό γινόταν ολόκληρο το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη ως και το καλοκαίρι. Σιγά σιγά οι δυο τους άρχισαν να γίνονται φίλοι. Μιλούσαν όλο και περισσότερο μεταξύ τους και τα γέλια τους ακούγονταν σε όλο το χωριό! Καμιά φορά μάλιστα, ηχούσαν κι ως την πόλη!

  Τα χρόνια περνούσαν. Ο Λεωνίδας δεν ήταν πια μικρός αλλά και ο Γίγαντας είχε μεγαλώσει πολύ και κάποια στιγμή ο  Γίγαντας……..

  Δεν θα σας αποκαλύψω τίποτα άλλο. Θα σας αφήσω να απολαύσετε ένα όμορφο και τρυφερό παραμύθι που πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα. Αυτό της απώλειας. Μη φανταστείτε όμως ότι θα διαβάσετε μια ιστορία που θα σας προκαλέσει θλίψη. Η απώλεια, σίγουρα δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα, αλλά ο συγγραφέας το χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο και το μήνυμα που περνάει είναι αισιόδοξο.

  Ο Γίγαντας

  Μπορεί το κυρίαρχο θέμα του βιβλίου να είναι η απώλεια, όμως υπάρχουν και πολλά επιμέρους θέματα με τα οποία ασχολείται ο συγγραφέας. Μιλάει για τη σημασία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους, την καλοσύνη και τη δημιουργία υγιών προτύπων για τις επόμενες γενιές.

  Η πολύ όμορφη εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, δένει απόλυτα με το κείμενο και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα φοβηθεί κανείς τον Γίγαντα, αλλά αντιθέτως θα τον αγαπήσουν πολύ οι αναγνώστες του βιβλίου και θα θέλουν να διαβάσουν την  όμορφη ιστορία του, ξανά και ξανά.

  Περίληψη: Έχετε δει ποτέ Γίγαντα; Να πατά στο χώμα και να τρίζει η γης; Να μαζεύει τους καρπούς μεμιάς από τα δέντρα; Να σηκώνει ανθρώπους στα χέρια του; Κι όμως κάποτε υπήρχε ένας Γίγαντας που ζούσε σε κάποιο χωριό δίπλα στο ποτάμι. Ήταν αγαπητός απ’ όλους, αλλά ένα αγόρι, ο μικρός Λεωνίδας, τον φοβόταν. Μέχρι που μια τυχαία συνάντηση μαζί του τον έκανε ν’ αλλάξει γνώμη…

  Μια ιστορία για τις φοβίες και τη δύναμη της φιλίας. Ένα τρυφερό παραμύθι με πολλαπλά μηνύματα αισιοδοξίας, για τη σημασία των υγιών προτύπων στη ζωή ενός παιδιού και για τον κύκλο της ζωής που δεν κλείνει ποτέ…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: O Γίγαντας

  Συγγραφέας: Νίκος Ι. Καρμοίρης

  Εκδόσεις: Πνοή

  ISBN: 978-618-5307-30-1

  Ηλικία: 5+

  Σελίδες: 28

  Ημερoμηνία κυκλοφορίας: 4/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here