Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 To κορίτσι με τα μπαλόνια - Λιλή Γάτη

  To κορίτσι με τα μπαλόνια – Λιλή Γάτη

  -

  To κορίτσι με τα μπαλόνια

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ένα ξεχωριστό βιβλίο διάβασα πριν λίγες μέρες. Αναφέρομαι στο συλλογικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εντύποις με τίτλο «Το κορίτσι με τα μπαλόνια». Η επιμέλεια του βιβλίου είναι της συγγραφέως Λιλής Γάτη και η εικονογράφηση  του Χρήστου Μπαλτά.

  Δεν σας ανέφερα όμως τον συγγραφέα του βιβλίου. «Το κορίτσι με τα μπαλόνια», προέκυψε ύστερα από φιλία και συνεργασία ανάμεσα στο ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης και του 1ου Νηπιαγωγείου Ελληνικού. Από τη συνεργασία λοιπόν δυο σχολείων προέκυψε μια όμορφη και τρυφερή ιστορία. Το βιβλίο περιέχει ένα DVD με την ιστορία του στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Μέρος των εσόδων του βιβλίου διατίθεται στον Σύλλογο Γονέων Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών Ειδικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης.

  «Πώς σε λένε;» τη ρώτησε το αγόρι.

  Το κορίτσι τον κοίταξε έντονα στα χείλη, σαν να προσπαθούσε να τα διαβάσει και τότε το αγόρι την ξαναρώτησε, λέγοντας τις λέξεις πιο αργά και πιο καθαρά: «Πώς σε λένε;»

  Η Νίκη αγαπάει τα μπαλόνια. Κάθε μέρα τα φουσκώνει και τα ζωγραφίζει ανάλογα με τη διάθεσή της. Αν είναι στεναχωρημένη τα ζωγραφίζει μαύρα. Αν είναι θυμωμένη, τα ζωγραφίζει κόκκινα. Αν είναι χαρούμενη κι ευτυχισμένη τα κάνει πολύχρωμα.

  Στο απέναντι μπαλκόνι από το δικό της μένει ο Ζώης, ένα αγόρι που αγαπάει τα αυτοκινητάκια του, τη ζωγραφική και τα λουλούδια. Μια μέρα βγαίνει στο μπαλκόνι  να ποτίσει τα λουλούδια και βλέπει τη Νίκη. Της φωνάζει να του πει το όνομά της, αλλά δεν παίρνει απάντηση. Όταν κάποια στιγμή τα μάτια του κοριτσιού πέφτουν πάνω στον Ζώη, η Νίκη θα ακουμπήσει τα δάκτυλα της στα χείλη της και θα σχηματίσει ένα χαμόγελο.

  Το κορίτσι χαμογέλασε, σήκωσε τα χέρια της σαν να ήταν φτερά κι έκανε χωρίς να κουνιέται πως πετάει. Ύστερα σχημάτισε με τα δάκτυλά της τα γράμματα από το όνομά της και συνέχισε να χαμογελά.

  « Ν..ί..κ..η.. Είσαι η Νίκη! Και τόσο χαρούμενη που πετάς»

  Από τις μικρές δυσκολίες επικοινωνίας που προκύπτουν όταν ένας από τους δυο μιλάει με νοήματα, πρώτα σμίγουν οι ματιές, ύστερα τα χαμόγελα, έπειτα η θέληση και τα μπαλόνια, κατόπιν οι καρδιές, ώσπου στο τέλος ήταν θέμα χρόνου να σμίξουν και τα σώματα σε μια αγκαλιά στο πάρκο και μια εξερεύνηση που θα θυμούνται για καιρό…

  Μπορούν δυο παιδιά να γίνουν φίλοι, ζωγραφίζοντας μπαλόνια; Όταν ο Ζώης θα βρεθεί σε κίνδυνο, πώς θα τον βοηθήσει η Νίκη;

  Μια τρυφερή ιστορία για την διαφορετικότητα και τη φιλία που θα την αγαπήσουν πολύ όσοι διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο. Μια ιστορία που διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο στη δημιουργία μιας δυνατής κι αληθινής φιλίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.

  Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτή τη προσπάθεια στα παιδιά των σχολείων και φυσικά στους εκπαιδευτικούς τους. Όταν γίνονται τέτοιες υπέροχες δράσεις, η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο γιγαντώνεται.

  Φαντασία, συνεργασία και μια καταιγίδα ιδεών που μπήκε σε μια λογική σειρά χάρη στη Λιλή Γάτη και τις εκπαιδευτικούς Σπυριδούλα Καρίπη, Κωνσταντίνα Ζυγούρη, Χριστίνα Βαϊου, Χρυσούλα Καρύδη, Μαρία Σταμπέρνα, Σοφία Παναγιωτίδη, Ασημένια Βελέντζα, Γεωργία Αδαμοπούλου, Μάρθα Λαμπαδάρη, Ελευθερία Παπαμιχαλοπούλου, Πηνελόπη Στεργίου, Αθανασία Λινάρδου, Κατερίνα Αλεξοπούλου και Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου.

  Περίληψη: Πόσο αγαπούσε η Νίκη τα μπαλόνια της! Και πόσο απολάμβανε ο Ζώης τη ζωγραφική, το παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια του και τα πολύχρωμα λουλούδια που είχε το μπαλκόνι του! Δυο παιδιά που ζούσαν σε αντικριστά διαμερίσματα και δεν είχαν επικοινωνήσει ποτέ. Ώσπου ο Ζώης, ένα πρωί, αποφάσισε να φωνάξει με όλη του τη δύναμη: «Πώς σε λένεεε;»… Η Νίκη, όμως, αντί να του απαντήσει έκανε διάφορα σηματάκια με τα χέρια της. Κι αφού ο Ζώης δεν καταλάβαινε τα νοήματά της, εκείνη αποφάσισε να του ζωγραφίσει ένα γαλάζιο χαμόγελο σ’ ένα κατάλευκο μπαλόνι… Μπορούν άραγε δυο παιδιά να γίνουν φίλοι απλά και μόνο ζωγραφίζοντας μπαλόνια; Ένα βιβλίο για τη φιλία, την αποδοχή στη διαφορετικότητα και τη δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

  Ένα δίγλωσσο βιβλίο (ελληνική γραπτή γλώσσα κι ελληνική νοηματική γλώσσα) γραμμένο από τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης και του 1ου Νηπιαγωγείου Ελληνικού, που δημιουργήθηκε μέσα από το παιχνίδι της δημιουργικής γραφής με την επιμέλεια και καθοδήγηση της συγγραφέως Λιλής Γάτη, στα πλαίσια του προγράμματος συνεκπαίδευσης των δύο σχολείων. Ενώ πριν γίνει βιβλίο ταξίδευε στη δίγλωσση εφημερίδα των σχολείων “ΣχολειάΖΩ”.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το κορίτσι με τα μπαλόνια

  Εκδότης: Εντύποις

  Συγγραφέας: συλλογικό έργο

  Εικονογράφος: Χρήστος Μπαλτάς

  Έτος κυκλοφορίας: 2018

  Σελίδες: 38

  ΙSBN: 978-618-5300-41-8

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here