Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More

  Ο Κύριος – E. L. James

  -

  Ο Κύριος

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι ήταν μια αποκάλυψη ως προς το τι ζητούν οι αναγνώστες. Με πάνω από 150 εκατομμύρια πωλήσεων, διαπιστώθηκε πως η δίψα για ρομαντικές ιστορίες που ενέχουν και κάτι διαφορετικό, έναν συναισθηματικά πληγωμένο ήρωα και αρκετές σκηνές BDSM, αρκούν για συγγραφική επιτυχία. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου τον Κρίστιαν Γκρέι, περίμενα κάτι ανάλογο στον Κύριο. Η συγγραφέας όμως έκανε την υπέρβαση, δίνοντάς μας μια διαφορετική, τρυφερή, ρομαντική ιστορία.

  Ο Μάξιμ, στα είκοσι οχτώ του, είναι ένας ανέμελος αριστοκράτης της αγγλικής κοινωνίας που γεμίζει τις μέρες του με γυμναστική, διασκέδαση και σεξ. Ζει μόνος του σε ένα εκπληκτικό διαμέρισμα και περνάει τις ελεύθερες ώρες του παίζοντας πιάνο και γράφοντας μουσική. Με το θάνατο του αδελφού του, η ζωή του αλλάζει. Πλέον, είναι ο κόμης του Τρέβεθικ και διαχειριστής μιας τεράστιας περιουσίας. Δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Δεν ξέρει αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ευθύνες που συνεπάγεται η κληρονομιά του. 

  Ο Κύριος
  Ο κύριος

  Η Αλέσια Ντεμάτσι είναι ένα κορίτσι από την Αλβανία. Ζώντας σε πατριαρχική οικογένεια σε μια μικρή κωμόπολη, η ζωή της είναι περιορισμένη. Εκεί που τα έθιμα και οι παραδόσεις αντιτίθενται στις προσωπικές ελευθερίες και επιλογές, εκεί που η γυναίκα θεωρείται υποδεέστερη του άντρα, η εικοσιτριάχρονη Αλέσια είναι αναγκασμένη να δεχτεί ως μνηστήρα της έναν άντρα που επιλέχτηκε από τον πατέρα της. Κάποιον που δεν αγαπά, που είναι βίαιος και η ίδια φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα. Με τη βοήθεια της μητέρας της δραπετεύει στην Αγγλία. Οι μεταφορείς της έχουν κακές προθέσεις, είναι σωματέμποροι. Η Αλέσια καταφέρνει να το σκάσει και να βρει καταφύγιο σε μία οικογενειακή φίλη. Για να ζήσει, καθαρίζει σπίτια. 

  Έτσι ενώνονται οι μοίρες τους, του Μάξιμ και της Αλέσια. Όταν ο υπερφίαλος Άγγλος ευγενής γνωρίζει την παραδουλεύτρα του, η κοσμοθεωρία του αλλάζει. Μέσα του γεννιούνται πρωτόγνωρα συναισθήματα, ανασκοπεί τη ματαιότητα της ζωής του και, φυσικά, ερωτεύεται το λιγομίλητο, μελαγχολικό κορίτσι που παίζει καταπληκτικά στο πιάνο του. 

  Την παρακολουθώ με δέος να παίζει, με το κεφάλι της χαμηλωμένο.
  Είναι έξοχη.
  Από κάθε άποψη.
  Και είμαι εντελώς μαγεμένος. 

  Η Αλέσια εντυπωσιάζεται από τον όμορφο άντρα. Όταν της δείχνει καλοσύνη και τη βοηθά στα άπειρα προβλήματα που την ακολουθούν, αρχίζει να τον ερωτεύεται. Η διαμονή τους στην Κορνουάλη είναι αποκαλυπτική και για τους δύο.

  Νιώθει μια έντονη αίσθηση συγγένειας με το ψυχρό, άγριο τοπίο που κατά κάποιο τρόπο της θυμίζει την πατρίδα της.
  Αισθάνεται σαν να ανήκει εδώ.
  Είναι πλήρης.
  Γυρίζει και κοιτάζει τον Μαξίμ…

  Είναι μαγευτικός.
  Και η καρδιά της είναι γεμάτη. Ξέχειλη.
  Τον αγαπάει. 

  Όμως, η Αλέσια δεν είναι ασφαλής πουθενά. Από τη μια οι σωματέμποροι και από την άλλη ο μνηστήρας της, την ψάχνουν. Θα καταφέρει ο Μάξιμ να την προστατέψει;

  Μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένο τέλος για δύο ανθρώπους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όπως είναι η Αλέσια και ο Μάξιμ; Μπορούν οι εκ διαμέτρου διαφορετικές κουλτούρες και το κοινωνικό χάσμα μεταξύ τους να γεφυρωθεί; Η αγάπη είναι πιο δυνατή από την κοινωνική προκατάληψη;

  Ο ΚύριοςΟ Κύριος είναι μια συναισθηματική, ερωτική ιστορία. Η E. L. James δίνει βαρύτητα στις κοινωνικές και οικονομικές αποκλίσεις και σε αυτό το υπόβαθρο στηρίζει την ιστορία της. Ο αριστοκράτης σε αντιδιαστολή με τη λαθρομετανάστρια. Ο αριστοκρατικός τίτλος και η πλούσια ζωή του Μάξιμ αντιπαραβάλλεται με τη στερημένη και κοινωνικά αποκλεισμένη ζωή της Αλέσια. Ο οικονομικός πλούτος έρχεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια και την ανάγκη για επιβίωση. Δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί, οι οποίοι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον. Σε πολλά σημεία του βιβλίου είναι έκδηλη η απορία και των δύο ηρώων για τις συνήθειες αλλά και τις συμπεριφορές του καθενός, οι οποίες πρεσβεύουν το διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο δύο τόσο διαφορετικών χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας. 

  «Δεν έχω κοιμηθεί ποτέ με άντρα» ψιθυρίζει.

  Αν το μάθαινε ο πατέρας της, θα τη σκότωνε. Και η μητέρα της… φαντάζεται τη μητέρα της να λιποθυμάει ακούγοντας την είδηση ότι η Αλέσια κοιμάται μ’ έναν άντρα. Έναν άντρα που δεν είναι σύζυγός της…

  Ο έρωτας μεταξύ του Μάξιμ και της Αλέσια αναπτύσσεται φυσικά, με σταδιακή κλιμάκωση των συναισθημάτων τους, και δείχνει την ανάγκη τους να βρουν μία σταθερά στη ζωή τους, κάποιον που να τους νοιάζεται, κάποιον που θα παλέψει γι’ αυτούς. Αν και τόσο διαφορετικοί οι ήρωες μεταξύ τους, η μοναχικότητά τους είναι αυτή που τους ενώνει. Βρίσκουν το κομμάτι που τους έλειπε ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, και αυτή η πίστη τούς δίνει δύναμη να αγωνιστούν. Συνειδητοποιούν τον εαυτό τους, μαθαίνουν ο ένας μέσα από τον άλλο. Μεταμορφώνονται. Ελευθερώνονται. 

  Υπάρχει έντονο το ερωτικό στοιχείο, πάμπολλες σελίδες με σεξ (η πρώτη φορά του ζευγαριού χρειάστηκε περίπου 15 σελίδες να περιγραφεί από τη συγγραφέα!) το οποίο όμως είναι τρυφερό και δοτικό μιας και η Αλέσια ήταν τελείως άπειρη (χμ, κάτι μου θυμίζει αυτό). Έντονα ατμοσφαιρικές και ρομαντικές ήταν οι στιγμές που η Αλέσια παίζει πιάνο. Υπάρχουν και στιγμές που το χιούμορ κάνει την εμφάνισή του (γέλασα πολύ στην αναφορά του Λόρδου Βύρωνα).

  Η ταυτόχρονη αφήγηση από τη μεριά των ηρώων βοηθά στην κατανόηση της οπτικής και των δύο αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ωφελεί (εμένα με μπέρδεψε λίγο) η συνεχόμενη εναλλαγή μεταξύ πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης. 

  Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ενός μεγάλου έρωτα. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκουν τον έρωτα, κόντρα στις διαφορετικές τους εμπειρίες, στο κοινωνικό στάτους και την οικονομική κατάσταση. Μια σύγχρονη Σταχτοπούτα. Πόσο πιο ρομαντικό και ελπιδοφόρο; 

  Περίληψη: Λονδίνο, 2019.
  Για τον Μάξιμ Τρεβέλυαν η ζωή μέχρι τώρα ήταν εύκολη. Με το ωραίο παρουσιαστικό, τις αριστοκρατικές διασυνδέσεις και την οικογενειακή άνεση, δε χρειάστηκε να δουλέψει επί της ουσίας ποτέ, ενώ ελάχιστες φορές κοιμήθηκε μόνος του. Όλα αλλάζουν όταν αιφνιδίως κληρονομεί τον οικογενειακό τίτλο ευγενείας, τα πλούτη και την περιουσία, μαζί όμως με τις πρωτόγνωρες ευθύνες που αυτά συνεπάγονται. Είναι ένας ρόλος για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος και στον οποίο πασχίζει απεγνωσμένα να ανταποκριθεί.

  Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει όμως είναι να αντισταθεί στα συναισθήματα που ξυπνάει μέσα του μια άγνωστη, αινιγματική κοπέλα που έφτασε μόλις πρόσφατα στην Αγγλία, με μοναδική της αποσκευή ένα επικίνδυνο και ταραχώδες παρελθόν. Λιγομίλητη, όμορφη και με ταλέντο στη μουσική, είναι γοητευτικά μυστηριώδης και η επιθυμία που αισθάνεται ο Μάξιμ γι’ αυτήν εξελίσσεται σε πρωτόγνωρο πάθος που δεν τολμάει καν να κατονομάσει.
  Ποια είναι τελικά η Αλέσια Ντεμάτσι;

  Μπορεί ο Μάξιμ να την προστατεύσει από τη φαυλότητα και την κακία που την απειλούν;Και τι θα κάνει η Αλέσια όταν μάθει ότι και ο Μάξιμ κρύβει κάποια δικά του μυστικά; Από την καρδιά του Λονδίνου στα άγρια τοπία της αγγλικής εξοχής κι από εκεί στην αυστηρή ομορφιά των Βαλκανίων, ο Κύριος παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και ανεξέλεγκτα πάθη, κρατώντας τον με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία σελίδα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο ΚύριοςΤίτλος: Ο κύριος

  Συγγραφέας: E. L. James

  Μετάφραση: Ειρήνη Σπερελάκη

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 672

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 9789601684130 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here