Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ο ψαροντουφεκάς - Ελένη Σβορώνου

  Ο ψαροντουφεκάς – Ελένη Σβορώνου

  -

  Ο ψαροντουφεκάς

        Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέα Ελένης Σβορώνου «Ο ψαροντουφεκάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11+. Δεν απευθύνεται όμως μόνο στο εφηβικό και νεανικό κοινό. Μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικο κοινό.

  Ο ψαροντουφεκάς

  Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Μαριλένας Μελισσηνού. Ένα βιβλίο που μυρίζει καλοκαίρι κι είναι δροσερό σαν την αύρα της θάλασσας. Η συγγραφέας εργάζεται στη WWF και φροντίζει κάθε φορά να μεταφέρει στους αναγνώστες της μηνύματα οικολογικά.

  Ήρωας του βιβλίου της ο δεκαεξάχρονος Άρης, ο οποίος περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο νησί, στο σπίτι των παππούδων του.

  Οι γονείς πάντα μένουν στην Αθήνα εξαιτίας της δουλειάς τους. Το μόνο χρονικό διάστημα που βρίσκονται όλοι μαζί στο νησί είναι για δυο-τρεις μέρες όταν έρχονται να πάρουν τον Άρη στο τέλος του καλοκαιριού.

  Αγαπημένη ασχολία του Άρη είναι το βραδινό ψάρεμα συντροφιά με τον παππού του. Υπάρχει όμως κι ένα κορίτσι, η Μαριάννα, που είναι ξεχωριστό για τον ήρωά μας.

  Να αναδύεσαι, λέει, από τη θάλασσα με το ψαροντούφεκο στο χέρι και ψάρια ακριβά, χιόνα και βάλε, και να τα μοσχοπουλάς. Τα κορίτσια να θαυμάζουν τη στολή σου, ιδίως η Μαριάννα, εκείνη που τραυλίζει λίγο και αποφεύγει να λέει πολλά. Με τα σγουρά μαλλιά και το τατουάζ Memento Mori στον αριστερό καρπό. Κι οι μανάδες ν’ ανοίγουν το πορτοφόλι και να πληρώνουν όσο όσο, να προλάβουν το καλό ψάρι. Και η Έρη να χαίρεται που φέρνεις εσύ το φρέσκο ψάρι στο σπίτι.

  Αυτό το καλοκαίρι ο Άρης δεν πήγε μόνος του στο νησί. Έχει και ένα ψαροντούφεκο, δώρο των δικών του. Του δίνεται η ευκαιρία να κάνει μια καλή ψαριά φέτος και να ανεβεί στα μάτια της παρέας του, και φυσικά της Μαριάννας.

  Τι θα συμβεί όμως όταν θα έρθει αντιμέτωπος με το «θαλάσσιο πλάσμα» που περίμενε;

  Πώς θα αντιδράσει όταν θα χάσει τον σύντροφό του στο ψάρεμα;

  Το ‘χες καμάρι. Κανείς από την παρέα δεν σου παράβγαινε στο ψάρεμα. Από τα έξι κιόλας, καθόσουν δίπλα στον παππού σου που ψάρευε με το καλάμι…

  Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει στους αναγνώστες του πολλά οικολογικά μηνύματα χωρίς δηκτικότητα, χωρίς να κουνάει το δάκτυλο. Ένα βιβλίο για τη φιλία, την αγάπη και την απώλεια.

  Περίληψη: Ο Άρης στα δεκάξι του αποκτά το ψαροντούφεκο που χρόνια ονειρεύεται. Καταφτάνει στο νησί αρματωμένος, πολεμιστής σωστός, για να πετύχει τις καλές ψαριές. Και οι καλές ψαριές έρχονται, και γίνονται όλο και καλύτερες.

  Να που κάτι λείπει, όμως. Η αναμέτρηση μ’ ένα θεριό της θάλασσας. Μ’ ένα πλάσμα που θα κάνει τη μάχη ν’ αξίζει τον κόπο! Με μιαν “άλογη τερατώδη δύναμη”. Και το πλάσμα δεν αργεί να εμφανιστεί.

  Τα πλοκάμια του πολλά: οι φίλοι, ο έρωτας, ο αντίζηλος, οι γονείς, οι παππούδες, η οικογενειακή ιστορία, η απώλεια, η φύση, το νησί, η θάλασσα… Το πλάσμα κι ο Άρης αναμετρώνται. Ποιος θα νικήσει και ποιος “θα φαγωθεί”; Με το τέλος του καλοκαιριού, όλοι και όλα θα έχουν αλλάξει. Κι ο νιος θα έχει γνωρίσει τον εαυτό του.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο ψαροντουφεκάς

  Συγγραφέας: Σβορώνου Ελένη

  Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

  ΙSBN: 9789604711055

  Σελίδες: 96

  Εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού

  Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2016

  Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Δαφτσίδου

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here