Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών - Susanne Jansson

  Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών – Susanne Jansson

  -

  Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών – Susanne Jansson

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που ακροβατεί ανάμεσα στο ψυχολογικό και το μεταφυσικό. Το διάλεξα επειδή η περίληψη στο οπισθόφυλλο μού έταξε ταφικά έθιμα και ανθρωποθυσίες σε αρχαίους θεούς, και σε κάτι τέτοια δεν αντιστέκομαι.

  Δεν ήταν από τα βιβλία που κόβουν την ανάσα, αλλά ούτε με απογοήτευσε. Ήταν ένα ήρεμο βιβλίο, χωρίς δυνατές σκηνές και έντονες συγκινήσεις, ωστόσο αυτή η ηρεμία άρμοζε στην ατμόσφαιρα και στην προσέγγιση που χρησιμοποίησε η Jansson στο θέμα του θανάτου. Την υποτονικότητα της σκανδιναβικής γραφής δεν την έχω συνηθίσει ακόμη, όσοι την προτιμάτε βέβαια θα την αγαπήσετε και εδώ.

  Το αστυνομικό μυστήριο μού κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ακόμα κι αν δεν μου ήταν τόσο απρόβλεπτο ώστε να με εκπλήξουν οι απαντήσεις, διανθίζεται και περιπλέκεται με αρκετές ανατροπές και εξελίξεις για να διατηρείς τις αμφιβολίες σου και να συνεχίζεις την ανάγνωση, μην όντας σίγουρος αν η λύση κρύβεται σε αυτόν τον κόσμο ή στον άλλον. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιος νεόκοπος ή παλαίμαχος άντρας αστυνομικός – η αστυνομία περνάει στο παρασκήνιο καθώς, επί της ουσίας, το μυστήριο το ξετυλίγει με την κοφτερή της ματιά η Μάγια Λίντε, φωτογράφος που συνεργάζεται με την αστυνομία, με τη συνδρομή της Ναταλί, βιολόγου που κάνει τη διδακτορική της διατριβή, και συνδέεται με προσωπικούς και επώδυνους δεσμούς με την περιοχή του βάλτου.

  Το ένδυμα και τα διατηρημένα τμήματα της σορού διαπερνούσε ένα σουβλί από βελανιδιά, σε μια αναπαράσταση του πώς πίστευαν ότι είχε θαφτεί η κοπέλα στο έδαφος.

  «Κατά πάσα πιθανότητα, ο ανασκολοπισμός έγινε για πρακτικούς λόγους που συνδέονταν με την αποτελεσματική βύθιση του σώματος, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες θεωρίες, που βασίζονται σε δεισιδαιμονίες» εξήγησε η Σαμάνθα.

  «Όπως;» έκανε η Μάγια.

  «Όπως ότι ο ανασκολοπισμός γινόταν για να μη σηκώνονται οι θαμμένοι κι αρχίζουν να περπατούν πάλι στον κόσμο».

  Πιο πολύ από όλα, μου άρεσαν οι περιγραφές των τοπίων, αυτή η άγρια ομορφιά και ερημιά του βαλτότοπου, σε αντιπαραβολή με τις ρημαγμένες ψυχές των ζωντανών, και η στοιχειωτική ατμόσφαιρα που χτίζει η Jansson, που είναι κι ο κύριος λόγος να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο. Από εμένα παίρνει μπράβο για την επιμέλειά της στην έρευνα και ρεαλιστική μεταφορά της επιστήμης που συνδέεται με τους υγροβιότοπους – ο περιβαλλοντολόγος μέσα μου ενθουσιάστηκε.

  Κυρίως, όμως, η ιστορία αυτή αποτελεί μία μελέτη πάνω στον θάνατο και την αθανασία, με τη διαχρονική υπαρξιακή αγωνία να ενώνει σαν κλωστή τις αρχαίες κουλτούρες και δοξασίες με τον σύγχρονο κόσμο. Ο άνθρωπος πάντα αναζητούσε απαντήσεις, και εδώ, οι φυσικές ιδιότητες του βάλτου τού προσδίδουν θεϊκές διαστάσεις, σαν ένα μέρος που δεν ανήκει ούτε στον έναν κόσμο ούτε στον άλλον, αλλά στέκεται μετέωρο, σαν γέφυρα ανάμεσά τους. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο ίδιος ο βάλτος, και αυτό το ξεχωριστό στοιχείο δίνει στο βιβλίο την αξία του.

  Τελικά, μονόδρομο πέρασμα ή αμφίδρομος δίαυλος, το σίγουρο είναι ότι όταν το θηρίο της ανθρώπινης θλίψης στοιχειώνει μια τέτοια γέφυρα, τα πράγματα περιπλέκονται δραματικά, και φτιάχνουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει μια θέση στην αστυνομική σας βιβλιοθήκη.

  Περίληψη: Τρομερά πράγματα συνέβαιναν ανέκαθεν στον βάλτο πλάι στο χωριό Μοσμάρκεν της Βόρειας Σουηδίας. Απ’ τα βάθη του χρόνου αναδύεται ο θρύλος για τις ανθρωποθυσίες στους θεούς που οι κάτοικοι του χωριού απέθεταν σ’ αυτόν και τις οποίες ο βάλτος κρατούσε αναλλοίωτες στη λάσπη του.

  Αυτόν τον υγροβιότοπο θέλει να μελετήσει η Ναταλί στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, γι’ αυτό εγκαθίσταται στο Μοσμάρκεν. Ο βάλτος την τρομάζει μα και την έλκει με μια αόρατη δύναμη, και τα όσα γνωρίζει για τα μυστικά του δεν περιορίζονται σε απλά επιστημονικά δεδομένα. Μια νύχτα, μετά από μια φθινοπωρινή καταιγίδα, βρίσκει στις όχθες του έναν άντρα αναίσθητο, με τις τσέπες του γεμάτες νομίσματα – όπως ακριβώς στις αρχαίες ανθρωποθυσίες. Κάποιος έχει σκάψει έναν τάφο στον βάλτο ο οποίος την επόμενη μέρα εξαφανίζεται. Η αστυνομία αναλαμβάνει δράση και δεν αργεί ν’ ανακαλύψει πως στον χώρο θάβονται πτώματα για περισσότερο από μία δεκαετία. Είναι ο βάλτος που καλεί τους νεκρούς ή το κακό πηγάζει από τους ανθρώπους;

  Μία ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου για τον απαγορευμένο τόπο στον οποίο οδηγεί τους ανθρώπους η θλίψη.

  Στοιχεία Bιβλίου

  Τίτλος: Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών

  Συγγραφέας: Susanne Jansson

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες: 336

  ISBN: 9786180312881

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here