Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ χορός της μέλισσας - Πάνος Ιωαννίδης

  Ο χορός της μέλισσας – Πάνος Ιωαννίδης

  -

  Ο χορός της μέλισσας

  Προσωπική άποψη: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Ο χορός της μέλισσας. Μετά την πρώτη του εμφάνιση στο μυθιστόρημα Τα μωρά της Αθηνάς, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ του Πάνου Ιωαννίδη, Πέτρος Ριβέρης, επιστρέφει στη δεύτερη υπόθεσή του στο βιβλίο “Ο χορός της μέλισσας”, και αναλαμβάνει τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Θύμα, ο Αλέξανδρος Χρηστίδης, πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής, ο οποίος εγκαταλείποντας την ευχάριστη παρέα των φίλων του, βρέθηκε σε κατάσταση θανατηφόρου σοκ από εκατοντάδες τσιμπήματα μελισσών.

  Ο άνθρωπος αλλάζει όταν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

  Όμως οι έρευνες του ντετέκτιβ οδηγούν σε άλλους δρόμους, όταν διαπιστώνει ότι η βεβαίωση θανάτου από φίλο γιατρό του θύματος ήταν ψευδής. Στην ουσία, ο Χρηστίδης χτυπήθηκε άγρια και έφερε πολλαπλές κακώσεις, και οι μέλισσες χρησιμοποιήθηκαν για να τον αιφνιδιάσουν.

  Ο χορός της μέλισσας

  Το οδοιπορικό του Ριβέρη στη Θεσσαλονίκη, ψάχνοντας να βρει στοιχεία, γίνεται το όχημα για εξαιρετικές περιγραφές της πόλης, με έναν τρόπο που ξεπερνά έναν απλό ταξιδιωτικό περίπατο. Γίνεται ζωντανή αναπαράσταση της πόλης, μέσα από σοκάκια, χαρακτήρες, ήθη, μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες και συναισθήματα, ενός άκρως ενδιαφέροντος τόπου, σχεδόν ερωτικά καλώντας τον αναγνώστη να τον ανακαλύψει.

  Του έφτανε όμως που ξάπλωναν γυμνοί μέσα στα άδεια καλοκαιρινά μεσημέρια της Θεσσαλονίκης. Πίσω από τις κατεβασμένες γρίλιες, τα πνεύματά τους δροσίζονταν από τη λαχανιασμένη ανάσα της Τσιμισκή. Του αρκούσε που τα βράδια έκαναν μακρινές βόλτες πάνω στο ζουμερό κορμί της πόλης, περνώντας από ξακουστά σοκάκια που γοήτευαν τους περαστικούς με την καλά κρυμμένη νοσταλγία τους για αφηγήσεις που δεν βρήκαν το ανάλογο αντίκρισμα σε λογοτεχνικές κουβέντες.

  Κι όλο αυτό το περίτεχνο σκηνικό που απλώνεται στην αφήγηση, βουτά μέσα στη φιλοσοφική διάθεση του συγγραφέα, σε κείμενο γεμάτο με νοήματα, που σε αναγκάζουν να σταθείς και να το απολαύσεις. Είναι το ταξίδι προτού φτάσεις στη λύση, πιο σημαντικό από την ίδια την υπόθεση που έχει αναλάβει ο Ριβέρης.

  Στα συν του βιβλίου, ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα, δεν μένει τίποτε αστήριχτο. Γερή δόμηση, ακόμα και όταν αναφέρεται σε πολιτικά θέματα, χωρίς να παίρνει θέση ο ίδιος ο συγγραφέας προσπαθώντας να πείσει τον αναγνώστη. Ο κάθε ήρωάς του έχει διαφορετική οπτική και πεποιθήσεις, όπως συμβαίνει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με τα καλά ή κακά παρεπόμενά τους.

  Από τη μια υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνίας και από την άλλη, όταν τους πιάνουν τα ζόρια, σπεύδουν στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα γυρεύοντας τα οφέλη του, ενώ θέλουν να κρατήσουν για τους εαυτούς τους το μεδούλι. Έκλεισε τα μάτια και ένα αόρατο θραύσμα άνοιξε μια χαραμάδα στα κενά της μνήμης του.

  Ανάμεσα στα κεφάλαια, και ακολουθώντας το ντετέκτιβ Ριβέρη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, βλέπουμε να διασπάται η δράση με ενδιάμεσα κεφάλαια πρωτοπρόσωπης αφήγησης από τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του θύματος, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Και ποίηση, διάσπαρτοι στίχοι δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στα πρόσωπα αυτά.

  Κάθε τέλος μια αρχή/ κέντρισε μια μέλισσα το χέρι μου/ το φιλί ενός Θεού που δεν μπορώ να προφέρω/ το όνομά του χαϊδεύει το λαρύγγι μου

  Το βιβλίο ακολουθεί το σφυγμό της εποχής, σε καιρούς κρίσης. Και πάλι όμως, ο συγγραφέας δίνει το λόγο στους ήρωες. Εκείνοι θα μιλήσουν για την κρίση, οι ίδιοι θα φωνάξουν πως «όταν η κόλαση γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον», ή παρακάτω χλευάζοντας: «συνθήματα που ρίχνονταν ως λεκτικά θραύσματα σε φιλήσυχα αυτιά, και πλέον τόσα χρόνια αργότερα σηματοδοτούν ξεχασμένες έννοιες στο αλφαβητάρι του πόνου σου».

  Ο χορός της μέλισσας

  Στα κεφάλαια όπου ακολουθούμε την πορεία του ντετέκτιβ και είναι μόνο εννέα, ανακαλύπτουμε την ιδιαίτερη οπτική του, τον τρόπο που χρησιμοποιεί για να φτάσει στην πληροφορία, όπως στο σημείο που οσμίζεται τη γυναικεία παρουσία:

  «Το άρωμά σας είναι το Hypnotic Poison Dior; τη ρώτησε ο Ριβέρης».

  Γνωρίζοντας βεβαίως εκ των προτέρων την απάντηση, αφού ο ίδιος μπορούσε ήδη να προβλέψει την ηλικία και το χαρακτήρα της γυναίκας που το φορά.

  Η έκπληξη για εκείνον έρχεται πολύ αργά, προς το τέλος, όταν φτάνει στη λύση. Ο άνθρωπος που τον συντροφεύει στις έρευνες, ο Κορμοράνος, και η αγαπημένη του γυναίκα Αύρα, από τους πιο ευχάριστους χαρακτήρες του βιβλίου, δίνουν τη δική τους χαρακτηριστική πινελιά, παρά τη μικρή συμμετοχή. Με αποκορύφωμα τη διαπίστωση της Αύρας: «Μερικές φορές, είναι προτιμότερο να γράψεις μια ιστορία παρά να την πεις».

  Αγαπημένος μου ήρωας ο Ριβέρης, ένας εκλεπτυσμένος ντετέκτιβ, που πιθανότατα θα αρέσει σε όσους αγαπούν το κάτι παραπάνω στο αστυνομικό: όχι μόνο τη δράση, αλλά και τη σκέψη.

  Περίληψη: Στο κτήμα του στο Ποσείδι της Χαλκιδικής την ημέρα που συντροφιά με τους φίλους του γιόρταζε το εφάπαξ που μόλις είχε πάρει, ο Αλέξανδρος Χρηστίδης βρίσκεται δολοφονημένος ανάμεσα στα αγαπημένα του λιόδεντρα. Το γεγονός φαντάζει ανεξήγητο για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πολιτικός μηχανικός με αντιστασιακή δράση στα φοιτητικά του χρόνια τον καιρό της δικτατορίας, δημοτικός σύμβουλος στη μεταπολίτευση με πρωτοποριακή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποστήριξε με τόλμη και ρομαντισμό, στη δύση της καριέρας του, τις δομές της κοινωνικής οικονομίας που δημιουργήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

  Η χήρα του εκλιπόντος αναθέτει τη διαλεύκανση του μυστηριώδους θανάτου του στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη. Η έρευνά του από την αρχή κινείται γύρω από το περιβάλλον του Αλέξανδρου Χρηστίδη. Παράλληλα, ωστόσο, τα παράξενα μηνύματα που αρχίζει να λαμβάνει από έναν άγνωστο τον ωθούν να αναζητήσει μια σειρά κειμένων που του αφήνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα κείμενα περιπλέκουν την έρευνά του, καθώς αναφέρονται στην ιστορία μιας παρέας νεαρών, οι ζωές των οποίων στιγματίστηκαν και έσμιξαν μέσα από έναν εξίσου τραγικό θάνατο.

  Σιγά σιγά, καθώς ο ντετέκτιβ προχωράει στις κορυφές μιας ιδιόμορφης πολεοδομικής κυψέλης που σχηματίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται τον γρίφο και τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα πρόσωπα και στα γεγονότα.

  Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πρωτότυπο νουάρ μυθιστόρημα ακολουθώντας την κατεύθυνση του ήλιου, όπως κάνουν οι μέλισσες με χορευτικές φιγούρες για να βρουν και να κυκλώσουν την κυψέλη που έχει τη γύρη, παρασύροντας αβίαστα και τον αναγνώστη να μπει μαζί του στον χορό.

  Ο χορός της μέλισσαςΣτοιχεία του βιβλίου: 

  Τίτλος: Ο χορός της μέλισσας

  Συγγραφέας: Ιωαννίδης Πάνος

  ΕκδόσειςΚέδρος

  Έτος έκδοσης: 2019

  Σελίδες: 352

  ISBN: 978-960-04-4974-7

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ