Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο - Αντώνης Ζαρίντας

  Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο – Αντώνης Ζαρίντας

  -

  Το βιβλίο «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» του συγγραφέα Αντώνη Ζαρίντα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Απευθύνεται σε ηλικίες εννιά ετών και άνω. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Πετρούλας Κρίγκου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία που αναφέρεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά. Ο συγγραφέας μάς συστήνει την Κοσμόπολη, μια πόλη που κινδυνεύει να βυθιστεί από τον όγκο των πληροφοριών που λαμβάνουν καθημερινά οι κάτοικοί της. 

  Ανοίγει την τηλεόραση κι όλο ειδήσεις, πληροφορίες, ιστορίες. Άλλαζες κανάλι, το ίδιο. Έκανες ζάπινγκ, σου ’ρχόταν πονοκέφαλος. Διάβαζες εφημερίδα κι απ’ τα εκατοντάδες νέα σ’ έπιανε ζαλάδα. Πήγαινες βόλτα με το ποδήλατο και δεν ήξερες πού να πρωτοκοιτάξεις από τις αμέτρητες αφίσες στον δρόμο. Έμπαινες στο διαδίκτυο κι ένιωθες ίλιγγο. Καταιγισμός λέξεων, εικόνων, βίντεο, ήχων. 

  Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, οι κάτοικοι κάνουν συνέλευση για να βρουν τρόπους να αποτρέψουν  την  καταστροφή της πόλης τους. Ο πρόεδρός της αποφασίζει να ρίξει στους ωκεανούς τις πληροφορίες μέσω μεγάλων σωλήνων. Είναι όμως αυτή η σωστή λύση;

  Η Μαριάνθη, ένα μικρό κορίτσι της Κοσμόπολης, αποφασίζει να πάει στο νησί Τόνγκα. Εκεί ζει ένας γέρος σοφός, πρώην κάτοικος της Κοσμόπολης, που σίγουρα μπορεί να προτείνει καλύτερη λύση από αυτή του προέδρου. Θα καταφέρει άραγε η Μαριάνθη να συναντήσει τον γέρο σοφό;

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που μέσα στις σελίδες του υπάρχουν πάρα πολλές αλήθειες για τις σύγχρονες κοινωνίες και τους ανθρώπους της. Ζούμε εξαρτημένοι από το διαδίκτυο. Περνάμε καθημερινά πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, κάνοντας ένα σωρό ενέργειες μέσω των υπολογιστών. Από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Αγοράζουμε, πουλάμε, πληρώνουμε λογαριασμούς, ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, επικοινωνούμε με φίλους και γνωστούς από κάθε γωνιά του πλανήτη. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. 

  Δεν έχουμε μια φυσιολογική ζωή, αλλά μια εικονική. Η ανθρώπινη επαφή έχει περιοριστεί πολύ, το ίδιο και η επαφή μας με τη φύση. Βομβαρδιζόμαστε από εικόνες, βίντεο, και ένα σωρό πληροφορίες που δεν προλαβαίνουμε να τις επεξεργαστούμε. 

  Για να μάθουμε πραγματικά κάτι, έχουμε ανάγκη χρόνο και κόπο πολύ. Με τις χιλιάδες πληροφορίες που τρέχουν αδιάκοπα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι πολλές πληροφορίες θολώνουν τη σκέψη και διαισθάνομαι  ότι κάποιοι σας θέλουν «θολωμένους»…

  Ένα βιβλίο άκρως απολαυστικό, που δίνει τροφή για σκέψη και εγείρει πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του διαδικτύου στη ζωή μας. Όμως η αλόγιστη χρήση και ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών έχουν δημιουργήσει μια χαώδη κατάσταση. Ζούμε μια εικονική πραγματικότητα που μας δημιουργεί άγχος και μας στερεί τις απλές καθημερινές στιγμές. Ανούσιες πληροφορίες, μαγειρεμένες ειδήσεις, επίπλαστες ανάγκες μέσω διαφημίσεων, είναι κάποια από τα αρνητικά των μέσων επικοινωνίας.

  Μπορούμε όμως να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή. Οφείλουμε να φιλτράρουμε κάθε πληροφορία που φτάνει σε μας, και να μην παρασυρόμαστε από δήθεν σπουδαίους ειδήμονες. Ένα βιβλίο που αφυπνίζει και παρακινεί για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. 

  Περίληψη: Οι άνθρωποι της Κοσμόπολης είναι πολύ ανήσυχοι. Η πόλη τους κινδυνεύει να βυθιστεί! Όχι από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες! Για να σωθούν, αποφασίζουν να ρίχνουν στον ωκεανό όσες πληροφορίες δεν χωράνε στην πόλη. Όμως, πώς θα τις διαλέγουν; Στην τύχη; Υπάρχει τρόπος να κρατούν τις χρήσιμες και να ξεφορτώνονται τις υπόλοιπες; Την απάντηση έχει ένας σοφός παππούλης στην άλλη άκρη της Γης. Η μικρή Μαριάνθη ξεκινάει το ταξίδι της για να τον βρει και να της αποκαλύψει το μυστικό: πώς να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες. Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της παιδείας και της κριτικής σκέψης στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο - Αντώνης Ζαρίντας Τίτλος: Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο

  Συγγραφέας: Αντώνης Ζαρίντας

  Εικονογράφος: Πετρούλα Κρίγκου

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  ISBN: 978-960-563-465-0

  Ημ. Έκδοσης: 06-04-2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ