Οι φτωχοί συγγενείς της βιομηχανίας των comics

Γράφει ο Ηλίας Τσιάρας

Πριν από οτιδήποτε άλλο, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και πολλά, ενδιαφέροντα comics. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές με κράτησαν για λίγο καιρό μακριά, αλλά τώρα επέστρεψα ορεξάτος να μιλήσουμε για την 9η Τέχνη.

Σήμερα, είπα να ασχοληθούμε λιγάκι με τις άγνωστες στον πολύ κόσμο εταιρείες που δυστυχώς είναι καταδικασμένες να βρίσκονται στην τεράστια, παχιά αλλά όχι αδιαπέραστη σκιά των κολοσσών Marvel και DC.

Image

Η Image ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του `90 από 8 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Todd McFarlane, ο δημιουργός του αντιήρωα Spawn. Άκρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η νεοΐδρυθείσα εταιρεία στην ουσία αποτελείτο από διαφορετικά στούντιο που το καθένα ανήκε σε κάποιον εταίρο και οι υπόλοιποι δεν ασκούσαν κανέναν απολύτως έλεγχο στα έργα που αποφάσιζε να εκδόσει, παρόλο που τελικά θα είχαν το λογότυπο της Image. Πέρα από τον McFarlane, που εκτόξευσε τη φήμη της εταιρείας με τον κολασμένο του ήρωα, ειδική μνεία αξίζει σίγουρα και ο Larsen, δημιουργός του Savage Dragon (που, σημειωτέον κυκλοφορεί ακόμα) ο Jim Lee με τους αγαπημένους μου WildC.A.T.s. καθώς επίσης και ο Silvestri με τους μεταλλικού X-Men… αχμ, τους Cyberforce ήθελα να πω. Σήμερα, η Image σαρώνει στις πωλήσεις των graphic novels, έχοντας στο ενεργητικό της τίτλους όπως τα Saga, The Walking Dead, Rat Queens (αγάπη μόνο) και Monstress.   

Dark Horse

Έχοντας συνδέσει το όνομά της με άκρως επιτυχημένα franchises όπως τα Star Wars, Aliens και (αναπόφευκτα) Predator, η Dark Horse δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Από το 1986 όταν και ιδρύθηκε, μας έχει προσφέρει απλόχερα υπέροχα δείγματα δουλειάς όπως το κορυφαίο έργο του Frank Miller Sin City και τον απολαυστικό Hellboy του Mignola. Πέραν αυτών όμως, αξιοποιεί άψογα τα trends της pop κουλτούρας, αλλά και της gaming κοινότητας, εκδίδοντας comic που βασίζονται σε διάσημους κόσμους όπως τα Mass Effect, Dragon Age και Zelda. Τέλος, να σημειωθεί πως για μια δεκαπενταετία περίπου, ο πιο γνώστος βάρβαρος της λογοτεχνίας και όχι μόνο, φιλοξενείτο στις σελίδες των εκδόσεων αυτών. Το τελευταίο τεύχος του Conan από την Dark Horse θα είναι αυτό του Φεβρουαρίου, αφού από το 2019 θα επιστρέψει και πάλι στην αγκαλιά της Marvel.

IDW

Η IDW ιδρύθηκε το 1999 και λίγο πολύ ακολουθεί παρόμοια διαδρομή με την Dark Horse, δίχως όμως τα πολύ μεγάλα ονόματα της δεύτερης. Παρόλα αυτά, δεν παύει να έχει μερικούς άκρως εντυπωσιακούς τίτλους στο ενεργητικό της, άκρως επιτυχημένα franchises όπως τα τηλεοπτικά CSI, Star Trek και Doctor Who καθώς επίσης και τα θρυλικά video games Silent Hill, Castlevania (λατρεμένα και τα δύο) και Metal Gear Solid. Πρόσφατα μάλιστα, η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με τη Walt Disney, οπότε όλοι οι αγαπημένοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, ο Ντόναλντ, ο Μίκυ, ο θείος Σκρουτζ και τα ανιψάκια, κυκλοφορούν πλέον με το λογότυπό της. Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφερθώ στη μεταφορά του ξεκαρδιστικού ντετέκτιβ Dirk Gently, δημιούργημα του σπουδαίου Douglas Adams (περισσότερο γνωστός για το Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), το σκίτσο της οποίας υπογράφει ο ‘δικός’ μας Ηλίας Κυριαζής.

Valiant

Η συγκεκριμένη εταιρεία, αν και υπάρχει στον χώρο σχεδόν 30 χρόνια πλέον, απέκτησε την όποια φήμη της (δεν είναι και λίγη στους κύκλους των φαντατικών κομιξάδων!) την τελευταία πενταετία, μετά από τις πολυάριθμες υποψηφιότητες που απέσπασε σε διάφορα σχετικά βραβεία. Τη ναυαρχίδα της αποτελούν εναλλακτικοί, ελαφρώς σκοτεινοί ήρωες όπως οι X-O Manowar, Shadowman, Harbringer, Rai και (ίσως ο πιο γνωστός) Bloodshot. Μάλιστα, έχει υπογραφεί συμφωνία για τη μεταφορά του τελευταίου στη μεγάλη οθόνη από την Sony και για τον ρόλο του ομώνυμου υπερστρατιώτη ακούγεται έντονα το όνομα του Vin Diesel.

Boom!

Η σχετικά μικρή και εν πολλοίς άσημη εταιρεία είναι η χαρά του βιβλιοφάγου, αφού έχει μεταφέρει στα πολύχρωμα καρέ έργα βραβευμένων συγγραφέων όπως ο Philip K. Dick και ο Michael Moorcock. Πέραν αυτών, είχε καταφέρει να σημειώσει κάποια επιτυχία και αρκετές πωλήσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν και είχε συνεργαστεί με τον κολοσσό του war gaming που ακούει στο όνομα Games Workshop, εκδίδοντας συνολικά 42 κόμικ από τον αιματοβαμμένο κόσμο του Warhammer, Warhammer 40000 αλλά και του πιο επικίνδυνου αθλήματος που επινοήθηκε ποτέ, του Blood Bowl.   

Chaos Comics

Το παρόν άρθρο θα ήταν ελλιπές αν δεν έκλεινε με μια μικρή ωδή στην εταιρεία που γνώρισα χάρη στους αγαπημένους μου Iced Earth. Η ονείρωξη κάθε μεταλλά εφήβου, οι σελίδες των Chaos Comics ήταν γεμάτες γυμνές καλλονές, κατά κύριο λόγω vampires. Μη νομίζετε όμως πως η φαντασία του Brian Pullido, θεμέλιο λίθο των εκδόσεων αυτών, περιοριζόταν εκεί. Ζόμπι, ο Lucifer και η σαγηνευτική Lady Death είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες πρωταγωνιστές ιστοριών γεμάτες γυμνό (το είπα ήδη, ε;), βία, αίμα και σωθικά. Προσωπική αγαπημένη πάντως, παραμένει αυτή που αντίκρισα στο άλμπουμ του συγκροτήματος, η μία και μοναδική vampire goddess Purgatori. Σήμερα, μπορείτε να την απολαύσετε μέσω της Dynamite Entertainment, μαζί με ανάλογα ντυμένες ηρωίδες, όπως η Vampirella και η Red Sonya.

Οι φτωχοί συγγενείς της βιομηχανίας των comics

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε τα comics του αγαπημένου σας ήρωα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τον πεθάνουν!

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here