Γουίντερ – Marissa Meyer

Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Το Γουίντερ είναι το βιβλίο με το οποίο κλείνει η Τετραλογία της Σελήνης. Οφείλω να παραδεχτώ πως είναι το πιο πολυσέλιδο μυθιστόρημα που κράτησα ποτέ, και βεβαίως διάβασα, στα χέρια μου. Χορταστικό!

Η Γουίντερ έχει τις ‘ρίζες’ της στο παραμύθι της Χιονάτης. Μόνο που απουσιάζουν οι εφτά νάνοι- αλλά αυτό δεν κάνει την ιστορία λιγότερο ενδιαφέρουσα.

Η μητριά της, η Λεβάνα -βασίλισσα της Λούνα- μισεί τη Γουίντερ, εξαιτίας της ομορφιάς της αλλά  και της λατρείας που έχουν οι Λούναρ γι’ αυτό το κορίτσι. Με το χάρισμα-λάμψη που διαθέτει η Λεβάνα, ανάγκασε τη Γουίντερ να σημαδέψει το πρόσωπό της με τρεις γρατσουνιές που ναι μεν παραμόρφωσαν την πριγκίπισσα, αλλά δεν την έκαναν λιγότερο όμορφη και συμπαθή στο λαό.

Η ίδια, από μικρή αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση αυτού του χαρίσματος που έχουν οι περισσότεροι Σεληνιακοί, με αποτέλεσμα να έχει μισοτρελαθεί. Οι παραισθήσεις και ο πόνος την έχουν διαλύσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η Λεβάνα την περιφρονεί θεωρώντας την αδύναμη. Δεν κατανοεί τη δύναμη που χρειάζεται για να απαρνηθεί το χάρισμά της. Παραστάτης της σε αυτή τη δύσκολη ζωή είναι ο παιδικός της φίλος και έρωτας της ζωής της, φρουρός της βασιλικής φρουράς, Γιάκιν.

Έσκυψε το κεφάλι της, γυρίζοντας από την άλλη για να κρύψει τις τρεις ουλές στο δεξί της μάγουλο. Για χρόνια η Γουίντερ υπέθετε ότι, όταν οι άνθρωποι την κοιτούσαν επίμονα, το έκαναν γιατί τους αηδίαζαν οι ουλές της. Μια σπάνια παραμόρφωση στον κόσμο τελειότητας στον οποίο ζούσαν. Όμως έπειτα μια υπηρέτρια της είπε ότι δεν ένιωθαν αηδία, αλλά δέος. Είπε ότι οι ουλές πρόσθεταν ενδιαφέρον στο παρουσιαστικό της Γουίντερ, ότι κατά κάποιον τρόπο, όσο παράξενο κι αν ακουγόταν, την έκαναν ακόμα πιο όμορφη.

Σε αυτή τη δύσκολη ζωή της πριγκίπισσας, εκτός από τον αγαπημένο της, προστίθεται ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τη ζωή της στο παλάτι υποφερτή: ο βασιλικός ζωολογικός κήπος στον οποίο η Γουίντερ περνάει πολύ χρόνο. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει σε έναν λευκό λύκο. Και στις αδυναμίες της προστίθεται και ένα κορίτσι, η Σκάρλετ, η ηρωίδα του δεύτερου μέρους της τετραλογίας.

Η Σκάρλετ είχε συλληφθεί από τους Λούναρ, όταν η παρέα προσπάθησε να διασώσει την Κρες από τη φυλακή-δορυφόρο. Κατέληξε ως κατοικίδιο ενός Λούναρ αγοριού-βασανιστή και πριν ακριβώς διαταχτεί ο θάνατός της, η Γουίντερ την έσωσε και την τοποθέτησε σε κλουβί ώστε να κοσμεί τον ζωολογικό κήπο…

Μόνο που τελικά όλα είχαν τον σκοπό τους. Όταν κοινός εχθρός είναι η Λεβάνα και κοινός στόχος η εξολόθρευσή της, είναι δυνατόν να μη συνωμοτήσει το σύμπαν (sorry Coelho) ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 

Η συγγραφέας στο τεράστιο αυτό βιβλίο (με 1.100 σελίδες πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί;) δεν έχει ούτε μια σελίδα χωρίς δράση και ανατροπές! Ένας καταιγισμός περιπέτειας, σεναρίων, μαχών και επικών διαστάσεων δυσκολιών, όλα δρομολογημένα σε άψογο βηματισμό, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα τέλος με τα όλα του!

Η Marissa Meyer καταφέρνει να ενώσει τα τέσσερα βιβλία με μοναδικό τρόπο για να καταλήξει στην ιστορία της  Γουίντερ και να δώσει συναρπαστικό και επικό φινάλε.

Το βιβλίο Γουίντερ περιλαμβάνει, μέσα σε όλα όσα διαδραματίζονται, την ιστορία αυτής της πριγκίπισσας που είναι η πιο λυπητερή από όλες τις προηγούμενες.  Ο πιο απροσδόκητος χαρακτήρας! Μετά από τις τρεις ηρωίδες, δεν ήξερα τι να περιμένω για αυτήν. Είναι η ηρωίδα που τρελαίνεται, πονά, η θλίψη της σε αγγίζει. Υπάρχει άφθονη συναισθηματική ανάλυση και σε “αναγκάζει” να την κατανοήσεις… Βέβαια, δεν ξεφεύγουμε τελείως από το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας. Μέχρι και δηλητηριασμένο μήλο με την μορφή γριούλας καταφέρνει η Λεβάνα να δώσει στην πρόγονή της!

Επανερχόμαστε στη βασική δομή της ιστορίας. Η Σίντερ και η “τρελοπαρέα” είχαν απαγάγει τον Κάι, είχαν καταστρώσει εκπληκτικό σχέδιο και είναι πλέον έτοιμοι να το εφαρμόσουν!

Το σχέδιο περιλαμβάνει ο Κάι να παντρευτεί τη Λεβάνα στο παλάτι της, για να μπορέσει η παρέα να φτάσει στη Λούνα ως μέρος των γήινων καλεσμένων για το γάμο. Με το που θα πατήσουν στη Σελήνη, θα ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον της βασίλισσας και η Σίντερ θα διεκδικήσει τον θρόνο της ως νόμιμη διάδοχός.

Χα! Νομίζετε πως είναι εύκολη υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου; Σας πληροφορώ πως τα βρήκανε μπαστούνια! Εύκολη η σχεδίαση, δύσκολη όμως η πραγματοποίηση. Όλα πάνε κακά, στραβά κι ανάποδα! Τόσο ανάποδα, που αρχίζεις να ανησυχείς πως αυτό το παραμύθι δε θα έχει το happy end που οφείλει να έχει, υπηρετώντας το είδος του με τιμή και δόξα… Οι προκλήσεις αυξημένες.

Η παρέα δεν καταφέρνει να ξεγελάσει τη Λεβάνα και βρίσκονται κυνηγημένοι, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους. Η επανάσταση των Λούναρ δε γίνεται αυτόματα όπως ήλπιζαν. Ο Κάι εγκλωβίζεται τελικά στο παλάτι και αναγκάζεται να παντρευτεί τη μοχθηρή βασίλισσα. Η Γουίντερ διατάσσεται να δολοφονηθεί…

Και εκεί που αρχίζεις να ανησυχείς πως η συγγραφέας έχει μια διεστραμμένη αίσθηση περί ευτυχούς κατάληξης του παραμυθιού, οι εξελίξεις οδηγούν με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση του σχεδίου που είχε καταστρώσει η Σίντερ με τους φίλους της.

Συνεχείς ανατροπές, ατελείωτες αναποδιές, τραυματισμοί, σύγχυση, τρομοκρατία, θάνατοι και φυσικά απελπισία. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο και αρχίζει να φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Δε θα σας πω πώς επιτυγχάνεται η νίκη των φίλων μας (διαβάστε το βιβλίο, άλλωστε η Μeyer τα λέει πολύ καλύτερα από εμένα!). Θα σας πω μόνο πως όλα τελικά πηγαίνουν εξαιρετικά καλά.

Γουίντερ

Καθένας από τους ήρωες πρέπει να παλέψει για να ΄χει ευτυχισμένη έκβαση η προσωπική του ιστορία και αυτό είναι που μου άρεσε τόσο πολύ. Κάθε ήρωας έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, την οποία η συγγραφέας έχει δομήσει εκπληκτικά.

Κάθε ιστορία αγάπης είναι μοναδική και ευτυχώς δεν λείπει ο ρομαντισμός, αν και η τετραλογία χαρακτηρίζεται κυρίως από δράση. Στην κατάλληλη στιγμή, εκεί που η αδρεναλίνη έχει χτυπήσει κόκκινο, μας έρχεται μια στιγμή παράφορου έρωτα και μας αφήνει να πάρουμε μια ανάσα (με συνοδεία βαθύ αναστεναγμού) πριν συνεχίσουμε την περιπέτεια.

Όλοι οι ήρωες είναι εξίσου σημαντικοί και μοναδικοί για την εκτέλεση του σχεδίου να ελευθερώσουν επιτέλους τους Λούναρ από την τυραννία της Λεβάνα και να εμποδίσουν  τη επέλαση των σεληνιακών στη Γη. Όλοι τους υπερβαίνουν τους εαυτούς τους για την επιτέλεση αυτού του σκοπού με αυτοθυσία.

Μια σειρά που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Απολαυστική κάθε σελίδα.

Μοναδική ιστορία. Όταν έχεις όλο το σύμπαν στη διάθεσή σου για να δημιουργήσεις την ιστορία σου και τέσσερις μοναδικές ηρωίδες με στοιχεία από χαρακτήρες παραμυθιού, το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, καταιγιστικό και με κινηματογραφική δράση.  Είναι μια σειρά που οι γυναίκες έχουν τα πάνω χέρι! Αυτές είναι που σώζουν τον κόσμο και μας αρέσει πολύ αυτό.

Αν και με προβλέψιμο τέλος, δεν μένεις ασυγκίνητος στη νίκη του καλού απέναντι του κακού.

Τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αρέσουν τα παραμύθια.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς ακόμα καλύτερα, διαβάζοντας αυτή την υπέροχη ιστορία.

Περίληψη: O λαός της Λούνα λατρεύει την πριγκίπισσα Γουίντερ για τη χάρη και την καλοσύνη της και, παρά τις ουλές στο πρόσωπό της, η οµορφιά της λέγεται ότι είναι ακόµα πιο συγκλονιστική από της µητριάς της, της βασίλισσας Λεβάνα. Η Γουίντερ απεχθάνεται τη µητριά της και ξέρει ότι η Λεβάνα δεν εγκρίνει τα αισθήµατά της για τον Γιάκιν, τον παιδικό φίλο της και γοητευτικό φρουρό του παλατιού. Όµως η Γουίντερ δεν είναι τόσο αδύναµη όσο πιστεύει η Λεβάνα και υπονοµεύει τις επιθυµίες της µητριάς της για χρόνια. Μαζί µε τη Σίντερ και τους συµµάχους της, η Γουίντερ έχει τη δύναµη να ξεκινήσει µια επανάσταση και να κερδίσει έναν πόλεµο που µαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μπορούν η Σίντερ, η Σκάρλετ, η Κρες και η Γουίντερ να νικήσουν τη Λεβάνα και να ζήσουν καλά κι εµείς καλύτερα;

Έσκυψε το κεφάλι της, γυρίζοντας από την άλλη για να κρύψει τις τρεις ουλές στο δεξί της µάγουλο. Για χρόνια η Γουίντερ υπέθετε ότι, όταν οι άνθρωποι την κοιτούσαν επίµονα, το έκαναν γιατί τους αηδίαζαν οι ουλές της. Μια σπάνια παραµόρφωση στον κόσµο τελειότητας στον οποίο ζούσαν. Όµως έπειτα µια υπηρέτρια της είπε ότι δεν ένιωθαν αηδία, αλλά δέος. Είπε ότι οι ουλές πρόσθεταν ενδιαφέρον στο παρουσιαστικό της Γουίντερ, ότι κατά κάποιον τρόπο, όσο παράξενο κι αν ακουγόταν, την έκαναν ακόµα πιο όµορφη. Όµορφη. Ήταν µια λέξη που η Γουίντερ άκουγε διαρκώς γύρω της σε όλη της τη ζωή. Ένα όµορφο παιδί, ένα όµορφο κορίτσι, µια όµορφη νέα γυναίκα, τόσο όµορφη, απίστευτα όµορφη… και οι µατιές που ακολουθούσαν τη λέξη πάντα την έκαναν να θέλει να ρίξει πάνω της ένα πέπλο σαν της µητριάς της και να κρυφτεί από τους ψιθύρους.

Το τελευταίο µέρος της Τετραλογίας της Σελήνης – ένα αριστούργηµα!

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Γουίντερ

Συγγραφέας: Meyer Marissa

Εκδότης: Πατάκη

ISBN: 9789601658865

Αριθμός Σελίδων: 1104

Έτος Έκδοσης: 2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here