Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟι κόρες της ανάγκης - Τζίνα Ψάρρη

  Οι κόρες της ανάγκης – Τζίνα Ψάρρη

  -

  Οι κόρες της ανάγκης

  Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

  Πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου το πρώτο πράγμα που μου κάνει εντύπωση και με προκαλεί να ανοίξω το βιβλίο είναι το εξώφυλλό του.

  Μια φιγούρα στάσιμη θαρρείς στον χρόνο, αφουγκράζεται; Προσεύχεται; Δέχεται τη μοίρα της στωικά; Ποια μοίρα; Τι έχει ετοιμάσει η Κλωθώ, η Μοίρα που υφαίνει το νήμα της ζωής του ανθρώπου, για τις ηρωίδες;

  Με μια γραφή ορμητική ξεκινά την ιστορία η συγγραφέας και χωρίς να πατήσει φρένο περνά από κόσκινο τις ζωές των ηρωίδων της. Όλες οι πτυχές του χαρακτήρα τους ξεδιπλώνονται αριστοτεχνικά, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους να βγαίνουν από νωρίς στην επιφάνεια.

  Πονούσε η ψυχή μου. Η καρδιά μου ράγιζε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια. Αν μπορούσα, αν ήξερα να πω ένα ξόρκι να σταματήσω τον χρόνο, θα το έκανα. Το μόνο που ήθελα ήταν να νεκρώσω τον πόνο και να εξαφανίσω εκείνη την αίσθηση ότι είμαι εντελώς άχρηστη. Αναμασούσα τις απογοητεύσεις τις ζωής της ζωής της και ξαναζούσα όλες εκείνες τις επώδυνες στιγμές της κατά τις οποίες εγώ δεν μπορούσα να προσφέρω καμιά ανακούφιση. Και τότε, ένα βαρύ συναίσθημα μοναξιάς με χτύπησε καταπρόσωπο. Δεν ήμουν ελεύθερη, ήμουν ένα ολομόναχο πλάσμα που, χωρίς να έχει καμία απολύτως δέσμευση, ζούσε μέσα στην ανασφάλεια και τη δυστυχία.

  Ίσως σε τόσο δυνατές ιστορίες ο λόγος έχει από μόνος του απήχηση στον αναγνώστη, χωρίς να χρειάζεται τόσα στολίδια, παρ’ όλα αυτά τα καλολογικά στοιχεία, οι δυνατές περιγραφές, ο λυρικός λόγος και οι εις βάθος φιλοσοφικές ανησυχίες των πρωταγωνιστών κάνουν το κείμενο να ξεχωρίζει.

  Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, ξεγυμνώνουν την ψυχή τους σελίδα τη σελίδα, βάζοντας μας κάθε φορά στη θέση τους να βιώνουμε αδιέξοδα, αλήθειες, κοινωνικούς προβληματισμούς αλλά και την πραγματικότητα της ίδια της ζωής.

  Τι τους επιφυλάσσει το τέλος;

  Πού θα τις οδηγήσουν η μοίρα τους, αλλά και οι δικές τους αποφάσεις;

  Περίληψη: Η Κλωθώ είναι η Κόρη της Ανάγκης, κατά τον Πλάτωνα. Η Μοίρα που υφαίνει το νήμα της ζωής των ανθρώπων. Κι ύστερα, δίκαια εκείνοι αναρωτιούνται: τα χαρίσματά μας τα επιλέγουμε ή μήπως είναι με κάποιον τρόπο προαποφασισμένα; Ποιες αναμνήσεις χάνονται και ποιες διατηρούνται;

  Τρεις εντελώς διαφορετικές γυναίκες. Οι απρόσμενες ανατροπές, η υπεροψία τής αρτιμελούς αυτάρκειας, η τρυφερή ευφυΐα της αναπηρίας, το αναπόφευκτο και ο έρωτας. Όλα χάνονται στην ανυπαρξία κι όλα πλάθονται από την αρχή. Κι αν το κλειδί της ευτυχίας τους το έψαχναν σε λάθος τσέπη; Κι αν η εμπιστοσύνη σαν ένα χαρτί αποδειχθεί, που έτσι και τσαλακωθεί μετά δεν ξαναϊσιώνει;

  Ευκαιρίες που θ’ αρπάξουν κι άλλες που θα χάσουν. Τραύματα από μάχες που θα δώσουν, ουλές απ’ όσες σκόπιμα θ’ αποφύγουν. Ένας δρόμος είναι η ιστορία τους, που άλλοτε τον περπατούν με ικανοποίηση κι άλλοτε με θλίψη. Τα όνειρά τους, όμως, πάντα μυρίζουν καλοδεχούμενη καλοκαιρινή βροχή. Γιατί η αγάπη μια λέξη ακίνδυνη είναι κι οφείλουν να νιώσουν το άγγιγμά της χωρίς φόβο. Ακόμα και τότε που ο ενήλικος κόσμος τής απώλειας μοιάζει απάνθρωπος.

  Αμείλικτα ερωτήματα τίθενται στην κρίση του αναγνώστη, μέσα από μια μυθοπλασία τόσο αληθινή όσο η οικογένεια της διπλανής πόρτας. Κι όπως στη ζωή, οι απαντήσεις δεν βρίσκουν πάντοτε την ίδια χαραμάδα διαφυγής.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Οι κόρες της ανάγκηςΤίτλος: Οι κόρες της ανάγκης

  Συγγραφέας: Τζίνα Ψάρρη

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  ISBN: 978-960-9585-87-3 

  Σελίδες: 344

  Χρονολογία έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ