Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΕυτοπία, Τα χρόνια του μανιφέστου - Άννη Παπαθεοδώρου

  Ευτοπία, Τα χρόνια του μανιφέστου – Άννη Παπαθεοδώρου

  -

  Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου

  Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

  «Ευτοπία», μια λέξη που σε γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Μια λέξη που κινεί το ενδιαφέρον να διαβάσεις το βιβλίο της ‘Αννης Παπαθεοδώρου με αυτόν τον τίτλο.

  Μέσα από τις σελίδες του, το παρόν που ζούμε είναι ήδη παρελθόν και το μέλλον που θα ακολουθήσει, γίνεται παρόν. Τριάντα πέντε χρόνια μεσολαβούν.

  Η οικογένεια του Μάνου και της Άννας, τα παιδιά τους αλλά και όσοι, άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση μαζί τους, ζούνε  σύμφωνα με τους Νόμους που έχει επιβάλλει το “Μανιφέστο”, για να αντιμετωπισθεί η Κρίση που υπήρχε στην κοινωνία ,στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης: κρίση οικονομική, φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, μετανάστες, βροχές, σεισμοί, φόβοι.

  Όλοι τους ζήσανε σε αυτή την κρίση κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους. Έπρεπε να επιβιώσουν και αυτό έκαναν.  Με το “Μανιφέστο” καθόρισαν την ζωή τους, υπακούοντας στους νόμους του, χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής. Δεν ήτανε ελεύθεροι. Η ζωή τους όμως δεν γίνεται καλύτερη. Αντίθετα καταργούνται τα ατομικά τους δικαιώματα. «εμπρός, πίσω ολοταχώς».

  Όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει στην υπάρχουσα κατάσταση, να αλλάζει στα κρυφά και αυτό ανησυχεί…

  Και τότε έρχεται η αμφιβολία, η  αμφισβήτηση του Μανιφέστου και αυτή η αμφισβήτηση γίνεται δράση για την ανατροπή του. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι σχέσεις των ανθρώπων αλλάζουν, τα συναισθήματα αλλάζουν, οι ιδέες ξυπνάνε.

  Η Χαρά, η κόρη του Μάνου και της Άννας, κάνει την ανατροπή. Είναι η πιο δυνατή, αγωνιστική και αισιόδοξη. Η Γιολάντα, η αδελφή της, δεν είναι πια σίγουρη, νιώθει για πρώτη φορά την αμφισβήτηση για το Μανιφέστο.

  Ο Στέλιος,  σύζυγος της Γιολάντας, ισχυρός του συστήματος, ζητάει την βοήθεια του Σάββα, συζύγου της Χαράς, ο οποίος αλλάζει και ανακαλύπτει τον υπέροχο κόσμο των συναισθημάτων.

  Οι αλλαγές φέρνουν τις αποκαλύψεις για τις αλήθειες που μοιράζονται με τους ανθρώπους που αγαπούν και όλοι μαζί πορεύονται για την ΕΥΤΟΠΙΑ, γιατί έτσι θα πρέπει να ονομάσουν τον κόσμο που θα φτιάξουν.

  Έπρεπε να έχουμε και αυτό τώρα; Θα φάμε όλη την Κυριακή και φυσικά το βράδυ θα πρέπει να μείνω σπίτι για συμπαράσταση και γιατί δεν θα είναι κοινωνικό αποδεκτό την ημέρα της κηδείας του παππού, να πάω για χορό ή σε μπαράκι, ή σινεμά ή έστω ραντεβού. Εντάξει, δεν λέω, δεν θα ξαναδούμε ποτέ τον παππού. Δεν είναι ότι είμαι άκαρδη. Δεν είναι που δεν θα μου λείψει. Βέβαια εδώ που τα λέμε, όχι και πάρα πολύ.

   

  Είναι τόσο ρεαλιστικός ο τρόπος που περιγράφει η συγγραφέας τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως για παράδειγμα τον τρόπο που τα παιδιά προσεγγίζουν τους γονείς τους.

  Πόσο όμορφα και εύστοχα λέει: «Τα νιάτα δεν είναι χρονική περίοδος. Τα νιάτα είναι κατάσταση νου!»

  Είναι ένα βιβλίο που συγκινεί, παρακινεί για αγώνα, σε γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για να πορευτούμε, όπως λέει η συγγραφέας, μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους για την Ευτοπία. Πού θα φτάσουμε; Ποιος ξέρει; Δανειζόμαστε λίγο από την δύναμη της φύσης και προχωράμε…

  «…Η Ευτοπία είναι ένα μυθιστόρημα πολιτικοκοινωνικό. Θα το χαρακτήριζα πολιτικής φαντασίας και μελλοντολογικό γιατί ξεκινάει από την αρχή της κρίσης και βαδίζει στο μέλλον: 40 χρόνια μετά. Πατάει σε πραγματικά γεγονότα, που συμβαίνουν σήμερα, αλλά στηρίζεται επίσης και σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και σε υπαρκτή τεχνολογία. Ένα παζλ είναι από πραγματικά κομμάτια, ενωμένα με διαφορετικό από τον συνηθισμένο τρόπο».

  Άννη Παπαθεοδώρου

  Περίληψη: Ο Μάνος και η Άννα ξεκινούν τη ζωή τους στην κρίση. Υπερπληθυσμός, μετανάστευση, φτώχεια κι εξαθλίωση, εγκληματικότητα, εθνικισμός και τρομοκρατία είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο δημιουργούν την οικογένειά τους και χτίζουν τη ζωή τους. Δεν αντιδρούν όταν πρέπει. Κανείς δεν αντιδρά. Θα εναντιωθούν ποτέ και με ποιον τρόπο;

  Έτος 2057. Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και διακυβέρνηση με κλειστά σύνορα. Απομονωτισμός, τοπικής εμβέλειας διαδίκτυο και μέσα ενημέρωσή. Έλεγχος των γεννήσεων και των θανάτων. Ταξικές κι επαγγελματικές ζώνες ασφυκτικά κλειστές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις που του έχουν ανατεθεί από τους ιθύνοντες ολισθαίνει σε κατώτερη κοινωνική κλίμακα.

  Η κρίση και η μετά κρίση περίοδος, σε μια ακραία εκδοχή της, οδηγούν στον θάνατο των ανθρώπων και του πολιτισμού, ή μήπως στην αφύπνιση και στο ξημέρωμα μιας καλύτερης εποχής; Ένας μυστικός αθέατος κόσμος που αναπτύσσεται θα κατορθώσει να παίξει ρόλο στο παρόν και στο μέλλον;

  Η ιστορία μιας οικογένειας, που βιώνει τη δύσκολη εποχή, αφυπνίζεται, συνειδητοποιεί, αλλάζει, μεταμορφώνεται. Μέσα από τις δυσκολίες και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις θα βρουν οι ήρωες τη δύναμη και τον τρόπο να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους, τις ζωές τους αλλά και τον κόσμο ολόκληρο; 

  Στοιχεία βιβλίου:

  Ευτοπία - Τα χρόνια του μανιφέστουΤίτλος: Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου (Βιβλίο πρώτο)

  Συγγραφέας: Άννη Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  ISBN: 978-960-9585-84-2    

  Χρονολογία έκδοσης: 2018

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ