Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Οι ντετέκτιβ της βεράντας - Ιωάννα Μπαμπέτα

  Οι ντετέκτιβ της βεράντας – Ιωάννα Μπαμπέτα

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Ιωάννας Μπαμπέτα «Οι ντετέκτιβ της βεράντας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη. Ανήκει στη σειρά Διαβάζω ιστορίες και απευθύνεται σε ηλικίες 8+. Περιέχει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τους ήρωες του βιβλίου, την Άννα και τον Δημήτρη, τους έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενο βιβλίο, και συγκεκριμένα στο «Διακοπές στη Βεράντα».

  Μετά τη γνωριμία τους, τα δυο παιδιά φροντίζουν να περνούν τα Σαββατοκύριακα μαζί. Τους αρέσει πολύ να κάνουν παρέα. Έτσι, ο Δημήτρης επισκέπτεται τη γιαγιά του τα Σαββατοκύριακα και η Άννα τον παππού της. Η γιαγιά του Δημήτρη μαγειρεύει και καλεί την Άννα και τον παππού της για φαγητό συχνά, αφού κάνουν καλή παρέα όλοι μαζί.

  Κάτω από το διαμέρισμα του παππού, ζει μόνιμα στο μπαλκόνι ένα σκυλάκι, η Κούκι. Τις τελευταίες μέρες όμως δεν το βλέπουν στο μπαλκόνι. Ακούγεται ότι η ιδιοκτήτριά του άφησε την πόρτα ανοιχτή και αυτό έφυγε.

  Άρχισα να σκέφτομαι τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Αλεξίου είπε πως ξέχασε την πόρτα ανοιχτή κι η Κούκι βγήκε έξω. Κάποιος πρέπει να άφησε και την εξώπορτα της πολυκατοικίας ανοιχτή, και έτσι η Κούκι έφυγε. Πολύ πιθανόν να είναι κάποιος από την πολυκατοικία.

  Ο Δημήτρης και η Άννα θα αναλάβουν δράση. Σκοπός τους, να βρουν την Κούκι.  Θα καταφέρουν να βρουν ποιος ευθύνεται που εξαφανίστηκε η Κούκι; Από το μυαλό τους περνούν πολλοί ένοχοι. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρουν το σκυλάκι πριν πάθει κάτι στον δρόμο. Τι λέτε, θα τα καταφέρουν;

  Μια γλυκιά και τρυφερή ιστορία έγραψε η Ιωάννα Μπαμπέτα, με αρκετή δόση μυστηρίου, διανθισμένη με πολλή αγάπη για τα ζώα. Η γειτονιά που στήνει το σκηνικό της ιστορίας η Ιωάννα Μπαμπέτα, είναι η γειτονιά που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε στο μυαλό μας. Πάντα υπάρχει κάποιος ή κάποια που γνωρίζει τα πάντα στη γειτονιά. Σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από φωνές παιδιών ή γαβγίσματα σκύλων. Κάποιος που προτιμά τη μοναξιά και τη σιωπή από την επαφή με τους γείτονες ή κάποιος που αγαπά μόνο τα χρήματα.

  Μέσα από τους ήρωες του βιβλίου και κυρίως τα δυο παιδιά, την Άννα και τον Δημήτρη, η συγγραφέας μάς υπενθυμίζει ότι αρκεί μια μικρή πράξη από τον καθένα μας για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

  Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, νιώθει πλημμυρισμένος από συναισθήματα και μια αύρα αισιοδοξίας τον αγκαλιάζει. Ένα βιβλίο που θα κρατήσει καλή συντροφιά στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Άλλωστε τα καλά βιβλία δεν επιδέχονται ηλικιακούς περιορισμούς.

  Περίληψη: Τα σχολεία έχουν ανοίξει και ο Δημήτρης θέλει να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς. Του αρέσει να κάθεται στη βεράντα. Το ίδιο αρέσει και στην Άννα, που επισκέπτεται τον παππού της στην απέναντι πολυκατοικία. Τα δύο παιδιά, μετά από τις διακοπές στη βεράντα που έκαναν το προηγούμενο καλοκαίρι, συνεχίζουν την παρέα τους. Μια μέρα όμως το σκυλάκι του κάτω διαμερίσματος εξαφανίζεται. Πού πήγε η Κούκι; Τι συνέβη; Κανείς δεν ξέρει. Ή μήπως ξέρουν και δε λένε;… Η Άννα και ο Δημήτρης γίνονται ντετέκτιβ και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Ένα μυστήριο που ίσως να φέρει τους ανθρώπους της γειτονιάς πιο κοντά.

  Oι ντετέκτιβ της βεράντας - Ιωάννα ΜπαμπέταΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι ντετέκτιβ της βεράντας

  Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

  Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ΙSBN:  978-618-03-2060-2

  Ημ. Έκδοσης: 22/04/2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here