Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Οι θαλασσοπόροι του ουρανού - Δέσποινα Γκουτζολίκα

  Οι θαλασσοπόροι του ουρανού – Δέσποινα Γκουτζολίκα

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Δέσποινας Γκουζολίκα «Οι θαλασσοπόροι του ουρανού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή, σε εικονογράφηση της Αγγελικής Δρακάκη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία πλημμυρισμένη από το μπλε του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας. Η συγγραφέας του πετυχαίνει να συνδυάσει την απόλαυση της ανάγνωσης με τη γνώση. Ο συνδυασμός είναι εύστοχος και γίνεται χωρίς να κουράζονται τα παιδιά.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου. Η Αγγελική Δρακάκη έχει δημιουργήσει ένα ονειρεμένο σκηνικό και οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα νοητό ταξίδι συντροφιά με τους ήρωες του βιβλίου. Αυτό το διαπιστώνει άλλωστε ο αναγνώστης από το υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου.

  Συγγραφέας και εικονογράφος μάς ταξιδεύουν στη Βορειοπολία, την αποικία των φωτεινών αστέρων του Γαλαξία. Εκεί θα γνωρίσουμε τον Πολ και τους φίλους του, την Ελίκη και τον Υγίνο.

  Οι τρεις φίλοι το έσκαγαν συχνά για τον ουράνιο θόλο κι έπαιζαν για ώρες ανάμεσα στα σύννεφα, άλλοτε κυνηγητό κι άλλοτε κρυφτό.

  Οι τρεις αυτοί φίλοι επιθυμούν να γνωρίσουν κι άλλα μέρη πέρα από την αποικία τους. Θέλουν να γνωρίσουν τη θάλασσα. Ειδικά ο Πολ θέλει οπωσδήποτε να μάθει γιατί τον αποκαλούν Αστέρα των Θαλασσών. Έτσι, αποφασίζουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

  Ταξίδι ξεκινήσαμε για την όμορφη τη Γη.

  Τα μυστικά της θάλασσας να μάθουμε

  Να γίνουμε θαλασσοπόροι φοβεροί.

  Πώς θα είναι άραγε το ταξίδι τους; Θα βρει την απάντηση ο Πολ στο ερώτημα που τον απασχολεί;

  Μέσα από τη μυθοπλασία, τα παιδιά λαμβάνουν πολλές πληροφορίες για τα αστέρια, και το βιβλίο αυτό γίνεται η αφορμή για νέες εξερευνήσεις, ανοίγοντας νέα πεδία γνώσεων. Έμμεσα, τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα για να κυνηγούν τα όνειρά τους και να αγωνίζονται για την πραγματοποίησή τους.

  Το βιβλίο περιέχει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες, που σχεδίασε η ειδική παιδαγωγός Αλκμήνη Ακριβοπούλου, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και γνώση.

  Ένα βιβλίο που εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι γράφτηκε με πολλή αγάπη. Είναι φροντισμένο μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και υπόσχεται στα παιδιά ένα μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στον ουρανό και τη γη.

  Περίληψη: «Όλοι μου λένε ότι είμαι το πιο φωτεινό αστέρι και πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου, να τρώω καλά για να προσέχω το φως μου» έλεγε με παράπονο ο Πολ και κοιτούσε τη θάλασσα. «Τι ωραία φαίνεται η θάλασσα από ψηλά! Νομίζω ότι η θέση μου δεν είναι εδώ. Θα ήθελα να είμαι θαλασσοπόρος και ν’ ανακαλύψω το μυστικό του ονόματός μου. Γιατί άραγε με ονόμασαν “Αστέρα των Θαλασσών”;»

  Ο Πολ, ο Υγίνος και η Ελίκη αφήνουν τις θέσεις τους στο διάστημα με σκοπό να ταξιδέψουν ως τη Γη και να γνωρίσουν τη θάλασσα. Θα καταφέρουν άραγε να τη δουν από κοντά; Θα μάθει ο Πολ γιατί τον ονόμασαν «Αστέρα των Θαλασσών»; Τι θα συμβεί όταν ο Πολικός Αστέρας δεν θα λάμψει τη νύχτα και οι ναυτικοί θα κινδυνεύσουν να χάσουν τον δρόμο τους;

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι θαλασσοπόροι του ουρανού

  Συγγραφέας: Δέσποινα Γκουτζολίκα

  Εικονογράφος: Αγγελική Δρακάκη

  Εκδόσεις: Πνοή  

  ΙSBN: 978-618-5520-18 – 2

  Σελίδες: 40

                                                             Ημερομηνία έκδοσης: 7/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ