Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Ποιο ήταν το λογοτεχνικό κίνημα που διαδόθηκε στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας...

  Ποιο ήταν το λογοτεχνικό κίνημα που διαδόθηκε στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ’50;

  -

  Ποιο ήταν το λογοτεχνικό κίνημα που διαδόθηκε στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ’50;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Αν και οι εκπρόσωποί της ήταν λίγοι σε αριθμό, η γενιά των Μπιτ, όπως ονομάστηκε, άφησε το στίγμα της στην αμερικάνικη λογοτεχνία της δεκαετίας του 1950 και 1960 και θεωρείται ότι είχε σημαντική επιρροή σε κινήματα όπως οι χίπις και οι πανκ.

  ΤΠοιο ήταν το λογοτεχνικό κίνημα που διαδόθηκε στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ’50;α χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συγγραφικού είδους ήταν κυρίως οι ακανόνιστες τεχνικές αφήγησης, η ύπαρξη πνευματικής αναζήτησης, η χρήση ψυχεδελικών ουσιών και η σεξουαλική απελευθέρωση. Μεταξύ των χαρακτηριστικότερων εκπροσώπων του είδους είναι οι συγγραφείς Jack Kerouac, Allen Ginsberg και William S. Burroughs, ενώ πήρε το όνομά του από τον Jack Kerouac, όταν το 1948 σε μια προσπάθεια να περιγράψει ένα αντισυμβατικό κίνημα, το χαρακτήρισε ως “Beat generation”, που θα μπορούσε να έχει την έννοια του κουρασμένου ή του χτυπημένου.

  Η γενιά των μπιτ είχε μεγάλη επίδραση στην αμερικάνικη κοινωνία της εποχής σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, προκαλώντας μια αμφισβήτηση προς τις υπάρχουσες αξίες και το συντηρητισμό. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύθηκε η άποψη σχετικά με τη σεξουαλική απελευθέρωση, ενώ πολλοί συγγραφείς ήταν επίσης αμφιφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι. Επιπλέον, οι συγγραφείς κατανάλωναν συχνά ναρκωτικές και ψυχεδελικές ουσίες καθώς και αλκοόλ, κάνοντας τη χρήση τους πιο οικεία στο κοινό. Τέλος, πολλοί καλλιτέχνες της ροκ μουσικής της δεκαετίας του 1960, όπως οι Beatles και οι Doors, δήλωναν οπαδοί του συγκεκριμένου κινήματος και των συγγραφέων του και επηρεασμένοι από αυτούς.

  Η μεγάλη αντίθεση στις απόψεις οι οποίες πρεσβεύονταν από υποστηρικτές της γενιάς των μπιτ και της συμβατικής αμερικανικής κοινωνίας της εποχής, οδήγησε σε έντονη κριτική του κινήματος. Περιοδικά της εποχής παρουσίαζαν τους εκπροσώπους του κινήματος ως μηδενιστές ή ως άτομα χωρίς νοημοσύνη. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι η στάση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απερισκεψία και έξαρση βίας.

  Ποιο ήταν το λογοτεχνικό κίνημα που διαδόθηκε στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ’50;

  Ωστόσο, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο δυτικός κόσμος ξεπέρασε ορισμένες συντηρητικές απόψεις και έγινε πολύ πιο απελευθερωμένος, ενώ σύμφωνα με τον Allen Ginsberg “Κανείς δεν ξέρει αν ήμασταν καταλύτες ή εφηύραμε κάτι, ή ήμασταν απλώς ο αφρός ενός κύματος. Ήμασταν και τα τρία, υποθέτω.”

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here