Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Πού ανήκω επιτέλους; - Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου

  Πού ανήκω επιτέλους; – Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου

  -

  Πού ανήκω επιτέλους;

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου, με την ιδιότητα της ψυχολόγου, έγραψε ένα βιβλίο εφηβικό που αποπνέει αισιοδοξία.

  Η ηρωίδα της, ένα κορίτσι έγχρωμο, υιοθετείται από ένα ζευγάρι Ελλήνων. Βιώνει τον ρατσισμό στο σχολικό και κοινωνικό της περιβάλλον. Οι συζητήσεις με τα μέλη της οικογένειάς της αλλά κυρίως η αγάπη που λαμβάνει από αυτά, την βοηθούν να αντιμετωπίζει με δύναμη όλα τα αρνητικά και κοροϊδευτικά σχόλια που ακούει καθημερινά. Ακόμα και τον Βασίλη, τον συμμαθητή της που της κάνει τη ζωή δύσκολη στο σχολείο, με τον τρόπο της καταφέρνει να τον κερδίσει και να γίνει η καλύτερή του φίλη. Οι σκέψεις και η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζουν μέσα από διάφορες εμπειρίες, με σταθερά την οικογένειά τους.

  τελικος νικητης η αγαπη

  Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη πορεία ζωής της Αννέτας, της ηρωίδας της συγγραφέως, από το δημοτικό μέχρι και την ενηλικίωσή της. Βλέπουμε τη σχέση της με την οικογένειά της, τους συμμαθητές της, τους καθηγητές της. Μαθαίνουμε τις σκέψεις της, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς της.

  Η μαμά δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τα κατσαρά μαλλιά μου που τυλίγονται και ξανατυλίγονται πάνω από το κεφάλι μου σαν φουντωτός θάμνος. Οι χτένες σπάζουν -η μια πίσω από την άλλη- στη προσπάθειά της να τα ξεμπλέξει και οι τσιρίδες μου ακούγονται σ’ όλη τη γειτονιά. Ευτυχώς υπάρχουν και οι μπαντάνες!

  Τα κοινωνικά θέματα που θίγονται στο βιβλίο πολλά και δύσκολα. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο όμως που δημιουργεί μόνο αισιοδοξία στο αναγνωστικό κοινό. Σίγουρα πολλοί έφηβοι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν κοινά προβλήματα με τους ήρωες του βιβλίου και θα ταυτιστούν απόλυτα μαζί τους.

  τρυφερό αλλά αληθινό

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, υπάρχουν ερωτήσεις που δίνουν αφορμή για συζήτηση μεταξύ παιδιών, καθηγητών και γονέων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12+.

  …ας μην χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τις αρνητικές λέξεις, υπάρχουν τόσες μα τόσες πολλές θετικές!

  Περίληψη: Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία παρουσιάζονται οι διαφορετικοί χαρακτήρες δύο παιδιών. Η Αννέτα είναι ένα μαύρο κορίτσι, υιοθετημένο από λευκούς γονείς. Με αυτούς αλλά και την υπόλοιπη οικογένειά της –παππού, γιαγιάδες και νονά– συζητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και δεν βρίσκει πάντα λύσεις στις συμβουλές ή τις διδακτικές ιστορίες τους, αναγνωρίζει την αγάπη και την κατανόηση που της δείχνουν.

  Ο Βασίλης είναι ο συμμαθητής που την κακομεταχειριζόταν κρυφά και φανερά, αλλά γίνεται τελικά –χάρη στον έξυπνο και καλοσυνάτο τρόπο της– ένας πιστός φίλος. Έχει όμως κι αυτός τα δικά του προβλήματα, με το διαζύγιο των γονιών του. Η φιλία τους θα ανθίσει από την έκτη δημοτικού ως το τέλος του λυκείου, αλλά και θα δοκιμαστεί. Οι σκέψεις και η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζουν μέσα από διάφορες εμπειρίες –όπως τα ταξίδια τους και η επαφή με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους, οι εφηβικοί τους έρωτες, οι αρρώστιες, που αγγίζουν ακόμα και τη νεαρή ηλικία– και επηρεάζονται από τη στάση των ενηλίκων. Φυσικά αλλάζουν κι αυτοί μαζί με τα παιδιά κι έτσι τίποτα (σχέσεις, φιλίες και έρωτες) δεν εξελίσσεται όπως αρχικά φαινόταν.

  Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας κάνει ένα… παιχνίδι γύρω από τον τρόπο που σκέφτονται οι ενήλικες και τα παιδιά, καθώς αναπτύσσονται παράλληλα οι ζωές τους. Ο τρόπος γραφής της αλλάζει και στις δύο περιπτώσεις, όπως και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, ακολουθώντας με τρυφερότητα το πέρασμα των πρωταγωνιστών της στην ενηλικίωση.

  Πού ανήκω επιτέλους;Στοιχεί βιβλίου:

  Τίτλος: Πού ανήκω επιτέλους;

  Συγγραφέας: Μελισσά – Χαλικιοπούλου Χρυσούλα

  Εκδότης: Σιδέρη Μιχάλη

  ISBN: 9789604681495

  Αριθμός Σελίδων: 176

  Έτος Έκδοσης: 2016 

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Νικολαΐδου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here