Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Βιβλιοθήκες & Μέρη ανάγνωσης Rapana, μια βιβλιοθήκη στο δρόμο

  Rapana, μια βιβλιοθήκη στο δρόμο

  -

  Rapana, μια βιβλιοθήκη στο δρόμο

  Γράφει η Χαρά Δελλή 

  Η “Rapana” είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στο Βάρνα της Βουλγαρίας, στην αποκαλούμενη θαλάσσια πρωτεύουσα της χώρας, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, τους Downtown Studio (Yuzdzhan Turgaev, Boyan Simeonov, Ibrim Asanov, Mariya Aleksieva).

  Η παραλιακή τοποθεσία της βιβλιοθήκης -στα ανατολικά της Βουλγαρίας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, σ’ ένα σημαντικό λιμάνι της χώρας- είναι ο λόγος για τον οποίο το σχήμα της που επιλέχθηκε σαν να μοιάζει με το κέλυφος ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού. Μια αφηρημένη κατασκευή που ξεδιπλώνεται από ένα μόνο σημείο εστίασης και εξελίσσεται σε ημικύκλιο, ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο και ράφια για την τοποθέτηση βιβλίων. Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τη φύση και τα οργανικά σχήματα. Η εγκατάσταση λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότερες πτυχές της ταυτότητας της πόλης, όπως τη θάλασσα και την αξία της για τους πολίτες εκεί.

  Rapana, μια βιβλιοθήκη στο δρόμο

  Με τη χρήση λογισμικού των παραμετρικών εργαλείων σχεδιασμού Rhinoceros 3D και Grasshopper, οι αρχιτέκτονες δοκίμασαν πάνω από 20 διαφορετικά σχήματα και παραλλαγές.

  Η πρωτότυπη ανοιχτή βιβλιοθήκη -χωρητικότητας 1500 βιβλίων-  παρέχει άπλετο φυσικό φως, εύκολη πρόσβαση στους αναγνώστες, καθιστικούς χώρους, καθώς και ένα μικροσκοπικό σκηνικό για τους καλλιτέχνες του δρόμου.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here