Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΡέκβιεμ για μια Δημοκρατία - Thomas Cantaloube

  Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία – Thomas Cantaloube

  -

  Το πρώτο μυθιστόρημα του Τομά Κανταλούμπ, Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία, απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του ως δημοσιογράφος, έχει τιμηθεί με πέντε σημαντικά βραβεία: Landerneau Polar, Calibre 47, Sang D’ Encre, Mystere de la Critique και βραβείο Αναγνωστών 20 Minutes/Quais du Polar. Πρόκειται για ένα ιστορικό πολιτικοκοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που κέρδισε αναγνώστες και κριτικούς τόσο για τη θεματολογία του όσο και για τη μυθοπλαστική του δύναμη.

  Προσωπική άποψη: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Ο Κανταλούμπ, ενσωματώνοντας στο βιβλίο πλήθος στοιχείων της εποχής, οδηγεί τον αναγνώστη αβίαστα να ζήσει τα γεγονότα του χθες και ταυτόχρονα να συμπάσχει με τους ήρωες, θυμίζοντας τον Μωρίς Αττιά που ασχολήθηκε με το ίδιο θέμα. Ιστορικό το φόντο, στα τέλη δεκαετίας ’50 και δεκαετία ’60, όταν η σκληρή αποικιοκρατική στάση της Γαλλίας απέναντι στην Αλγερία οδήγησε αναπόφευκτα σε αιματηρές συγκρούσεις.

  Ο συγγραφέας στήνει μια περίπλοκη αφήγηση, την οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί χωρίς να χάσει το ενδιαφέρον του, ούτε ακόμα στα σημεία που διακόπτεται η ροή ώστε να μάθουμε πρόσωπα και γεγονότα της αληθινής ιστορίας. Ιδιαίτερα σημαντικές οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, μέσα από τις προσεγμένες σημειώσεις του μεταφραστή του βιβλίου, Δημήτρη Δημακόπουλου, στην ελληνική έκδοση.

  Η αστυνομική πλοκή κινείται σχεδόν ανατρεπτικά, καθώς εμπλέκονται στη μυθοπλασία άνθρωποι του υπόκοσμου, διεφθαρμένοι και έντιμοι αστυνομικοί, αθώοι που πληρώνουν ακριβά το νόμισμα της αδιαλλαξίας, εσωτερικές πολιτικές έριδες και ίντριγκες, οργανωμένο έγκλημα τόσο του απλού ποινικού δικαίου όσο και του κρατικού μηχανισμού.

  Τρεις είναι οι βασικοί χαρακτήρες πάνω στους οποίους χτίζεται το μυθιστόρημα, και με κάποιον μυστήριο τρόπο, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε παρά τα μύρια ελαττώματά τους. Ο μονόχειρας Σείριος Βολκστρόμ, ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές, ο μικροαπατεώνας Αντουάν Καρεγκά που αναλαμβάνει χρέη ντετέκτιβ, και ο νεοδιορισμένος αστυνόμος στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, Λυκ Μπλανσάρ.

  Το βιβλίο ξεκινά με την ανάληψη μιας καινούργιας δουλειάς από τον σκληρό Σείριο Βολκστρόμ, ο οποίος λαμβάνει την εντολή να σκοτώσει τον δολοφόνο ενός Αλγερινού δικηγόρου, καταλήγοντας να ξεκληριστεί από λάθος μια ολόκληρη οικογένεια.

  Ο Βολκστρόμ καταλάβαινε μια χαρά. Ο Λεμαίρ θα ξεπάστρευε τον δικηγόρο, έπειτα εκείνος θα φρόντιζε τον φονιά. Μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια: κόβονται οι γέφυρες με τους υψηλά ιστάμενους που οργάνωσαν το έγκλημα, σερβίρουν στο πιάτο τον ένοχο, με κίνητρα προφανή (τον ρατσισμό) και συγκυριακά (ναρκωτικά, ψυχική αστάθεια),

  Ο μόνος αδύναμος κρίκος ήταν ο ίδιος ο Σείριος, ο οποίος γνώριζε ολόκληρο το σχέδιο. Θα έπρεπε να προσέχει τα νώτα του.

  Όταν ο πατέρας της δολοφονημένης γυναίκας του δικηγόρου ζητά βοήθεια από τον μικροαπατεώνα Αντουάν Καρεγκά, για να βρει ανάμεσα στον υπόκοσμο αυτόν που πραγματικά ξεκλήρισε την οικογένεια της κόρης του, η ιστορία παίρνει μια καινούργια στροφή.

  Είχε ξεκινήσει να απευθύνεται στις επαφές του, αποκαλύπτοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Εξυπηρετούσε έναν φίλο. Έψαχνε έναν ύποπτο τύπο, με προφίλ στυγερού δολοφόνου. Καμία σχέση με τις «δικές μας» δουλειές. Εξυπηρέτηση. Φίλος. Τούτες οι δύο λέξεις ήταν αρκετές στον κόσμο του, τον υπόκοσμο. Λειτουργούσαν όπως τα υπηρεσιακά σημειώματα στους γραφειοκράτες. Όλοι αφομοίωναν την οδηγία και την ακολουθούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Στον βαθμό που δεν έβλαπτε τα συμφέροντά τους.

  Στην αντίπερα όχθη, ο αστυνόμος Μπλανσάρ έχει να αντιμετωπίσει τις τρικλοποδιές που του επιφυλάσσει η υπηρεσία του, έχοντας στον νου του πως πράγματι κάτι δεν δουλεύει σωστά, αφού όπως φαίνεται κάποιοι βιάζονται να φορτώσουν τον φόνο της πενταμελούς οικογένειας του Αλγερινού σε έναν τυχαίο πνιγμένο στο ποτάμι. Πολιτική σκοπιμότητα ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Ο αστυνόμος Λυκ Μπλανσάρ θα βρεθεί στην άβολη θέση να πρέπει να δεχτεί τη χειραγώγηση των ανωτέρων του. Ήθος, ανηθικότητα, πλανώνται σε όλο το βιβλίο, προκαλώντας στον αναγνώστη ανάμεικτα συναισθήματα για τους κεντρικούς ήρωες που προσπαθούν ως το τέλος να βρουν τον δρόμο τους. Γνωρίζουμε όμως από την αρχή πως ζουν σε μια σκοτεινή εποχή και πως όλα είναι πιθανά να τους συμβούν.

  Κάτι τέτοιες στιγμές, ο Λυκ μετάνιωνε που δεν είχε κανένα βίτσιο. Ποτό, σεξ, κάπνισμα, τζόγος… θα ριχνόταν με τα μούτρα σε μία από τούτες τις δραστηριότητες για να εκτονώσει την ένταση, και να αφεθεί σε μια εφήμερη λήθη. Μα δεν ήταν στον χαρακτήρα του. Το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να τρίψει τα γυαλιά του. Ύστερα από πέντε λεπτά, ήταν καθαρότερα από ποτέ. Αποφάσισε να παρηγορηθεί με τη δυστυχία των άλλων. Φόρεσε το μάλλινο παλτό του και ξεκίνησε για τη φυλακή της Σαντέ.

  Ιστορικά πρόσωπα που εμφανίζονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έχουν πρωτεύοντα ρόλο στα γεγονότα που διαδραματίζονται, με κορύφωση προς το τέλος του μυθιστορήματος, τις αιματηρές σκηνές στους δρόμους του Παρισιού. Κι αν αυτή η φωτογραφία του εξωφύλλου από εφημερίδες της εποχής φανεί στον αναγνώστη κρύα και απωθητική, σκεφτείτε πώς θα φαινόταν μια φωτογραφία που θα απεικόνιζε την αλήθεια που αποσιωπήθηκε.

  Κορυφαίο σημείο του βιβλίου, η συνάντηση του αστυνόμου με τον Μιτεράν, όπου ο τελευταίος του απευθύνεται με τη γλώσσα του πολιτικού:

  -Καταλαβαίνω την επιθυμία σας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως ορισμένες δυνάμεις είναι καλύτερα να μην τις ταράζουμε. Και πρέπει να ξέρουμε πότε να διακόψουμε μια έρευνα…

  -Μα δεν μπήκα στην αστυνομία γι’ αυτό!

  Ήταν μια κραυγή που είχε ξεπηδήσει από την καρδιά του Μπλανσάρ. Ταυτόχρονα, ο επιθεωρητής το συνειδητοποιούσε, ήταν η αφελής γλώσσα ενός μικρού αγοριού που διαπιστώνει ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί όπως του δίδαξαν οι γονείς του.

  Η περίεργη συμμαχία ανάμεσα σε δύο κακοποιούς και έναν αστυνόμο θα τελειώσει με έναν επίσης περίεργο τρόπο, με ένα εξαιρετικό φινάλε στο βιβλίο του Τομά Κανταλούμπ. Πλοκή που αποζημιώνει τον αναγνώστη μέσα από το πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημα, ζωντανές εικόνες που δίνουν νόημα στη μυθοπλασία και τροφή για σκέψη.

  Περίληψη: Παρίσι, φθινόπωρο του 1959. Η Αλγερία διεκδικεί την ανεξαρτησία της και ο πόλεμος δεν αφήνει ανέγγιχτη τη μητροπολιτική Γαλλία. Ένας επιφανής Αλγερινός δικηγόρος, που πρόσκειται στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα FLN, δολοφονείται στο Παρίσι με τη Γαλλίδα σύζυγό του και τα παιδιά τους. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του FLN και αναθέτει την υπόθεση σε έναν νεαρό και σχετικά άπειρο αστυνομικό. Ο πατέρας της δολοφονημένης συζύγου, πρώην ηγετικό στέλεχος της γαλλικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, ζητά από έναν Κορσικανό παλιό σύντροφό του από την Αντίσταση, αλλά που τώρα είναι μέλος του υποκόσμου, να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Παράλληλα, ο διευθυντής της αστυνομίας του Παρισιού Μωρίς Παπόν [υπαρκτό πρόσωπο· συνεργάτης του καθεστώτος του Βισύ, υπαίτιος για την εκτόπιση των Γάλλων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνέχισε ανενόχλητος τη λαμπρή διοικητική του σταδιοδρομία με όλες τις κυβερνήσεις και μόλις το 1998 καταδικάστηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη· ο Παπόν ήταν επίσης υπεύθυνος για τη σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1961, καθώς και για την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης κατά της OAS και του Πολέμου της Αλγερίας, στις 8 Φεβρουαρίου 1962, στη στάση του μετρό Charonne] αναθέτει σε έναν πρώην δωσίλογο, που αναλαμβάνει σκοτεινές αποστολές για λογαριασμό της αστυνομίας, να εκτελέσει τον δολοφόνο, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση χωρίς συνέπειες.

  Βουτά στους μαιάνδρους της γαλλικής ιστορίας, τότε που, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, το χειρότερο ήταν πάντα πιθανό.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ρέκβιεμ για μια ΔημοκρατίαΤίτλος: Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία (Requiem pour une République)

  Συγγραφέας: Thomas Cantaloube

  Εκδόσεις: Πόλις

  ΙSBN: 9789604357659

  Μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος

  Σελίδες: 544

  Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2021

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here