Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2019
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Σου είπα πως σ' αγαπώ; - Estelle Maskame

  Σου είπα πως σ’ αγαπώ; – Estelle Maskame

  -

  Σου είπα πως σ’ αγαπώ;

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Ίντεν Μονρό. Ζούσε με τη μητέρα της στο Πόρτλαντ, είχε να δει τον πατέρα της τρία χρόνια και είχε μία μόνο φίλη. Ήταν ήρεμο και ευγενικό κορίτσι. Η ζωή της ήσυχη. Μέχρι την πρόσκληση του πατέρα της να τον επισκεφτεί αυτό το καλοκαίρι στην Καλιφόρνια, τον νέο τόπο διαμονής του.

  Η Ίντεν ενδίδει στην επιθυμία του μπαμπά της. Αν και θυμωμένη μαζί του που χώρισε τη μητέρα της, εξαφανίστηκε από τη ζωή της και πλέον ζει με τη νέα σύζυγο και τους τρεις γιους της, αποφασίζει ότι είναι καιρός να τον ξαναδεί και να λύσουν τα όποια θέματα έχουν μεταξύ τους. Το ότι η νέα κατοικία του πατέρα της είναι στη Σάντα Μόνικα ενισχύει την επιθυμία της γιατί, όπως λέει, ποιος δεν ονειρεύεται να επισκεφτεί τη Χρυσή Πολιτεία;

  Σου είπα πως σ' αγαπώ

  Ο Τάιλερ είναι ο μεγάλος γιος. Δεκαεφτά χρονών, με παραβατική συμπεριφορά και κρυμμένα μυστικά. Η Ίντεν μισεί τα πάντα σε αυτόν από την πρώτη στιγμή. Σχεδόν τα πάντα. Έχει απαίσια συμπεριφορά, την ενοχλεί, αλλά τα βαθυπράσινα μάτια του και το τέλειο σώμα του δεν την αφήνουν αδιάφορη.

  Η παρέα του Τάιλερ απαρτίζεται από ευκατάστατους νέους που αναλαμβάνουν να την προσέχουν και την εντάσσουν στην ομάδα τους. Ένα καλοκαίρι που μονίμως η παρέα το σκάει κρυφά από το σπίτι και πηγαίνουν για ψώνια, για βόλτες, σε μεταμεσονύχτια πάρτι και που καταλήγουν μονίμως με σκηνές μεθυσμένων εφήβων που έχουν hangover το επόμενο πρωί.  

  Μπορεί σχεδόν κάθε μέρα αυτού του καλοκαιριού να πίνουν ασύδοτα, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος και διάθεση για έρωτες. Έτσι, η Ίντεν γοητεύεται κάθε μέρα και περισσότερο από τον ετεροθαλή αδελφό της. Συνειδητοποιεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί του.

  Οι άσχετοι καυγάδες μας, η αξιολύπητη ψιλοκουβέντα, το διαρκές κοίταγμα ήταν… αναπόφευκτα, σαν να μην μπορούμε να σταματήσουμε, σαν να απολαμβάναμε να τρωγόμαστε, κατά κάποιον τρόπο.  Τη λέμε ο ένας στον άλλον από τη μέρα που ήρθα, τσακωνόμαστε για να βρούμε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου. Η δική μου αδυναμία είναι η ανασφάλειά μου. Του Τάιλερ είναι η ειλικρίνεια. 
  Και κάτω από όλα βρίσκεται η έλξη. 
  Ελκύω τον Τάιλερ και ο Τάιλερ ελκύει εμένα.

  Όμως, είναι ο αδελφός της! Ένας έρωτας που και απαγορευμένος είναι και ο Τάιλερ έχει ήδη κοπέλα και με ημερομηνία λήξης γιατί το καλοκαίρι είναι σύντομο και η Ίντεν θα επιστρέψει στο Πόρτλαντ. Τι θα συμβεί άραγε;

  Σου είπα πως σ' αγαπώ

  Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της τριλογίας, Σου είπα πως σ’ αγαπώ, (ακολουθούν άλλα δύο βιβλία: Σου είπα πως σε χρειάζομαι; και Σου είπα πως μου λείπεις;) απόρησα με την υπομονή μου να το διαβάσω ολόκληρο. Σίγουρα δεν είναι κακογραμμένο, ίσα ίσα που η συγγραφέας -παρόλο που ήταν 13 (!!!) χρονών όταν ξεκίνησε να το γράφει- έχει ένα μεστό κείμενο, είναι όμως βαρετό. Σε γενικές γραμμές ευχάριστο, ευκολοδιάβαστο αλλά απίστευτα βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Υποθέτω πως η ηλικία των δεκατριών της Maskame δικαιολογεί τη φαντασίωση της ατέρμονης (και αναίτιας) δήθεν διασκέδασης μιας παρέας κακομαθημένων, υπερβολικά πλούσιων εφήβων που ζουν αποκλειστικά για να μεθούν, να βγάζουν τα μάτια τους και να λένε ψέματα στους ενήλικες.

  Μέσα σε όλο αυτό το χάος καταφέρνει να σκιαγραφήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τους βασικούς χαρακτήρες της. Υπάρχει και κάτι επιπλέον πέρα από τους κοιλιακούς και τα φουσκωτά μπράτσα του Τάιλερ! Ο θυμός και η άρνηση που τον χαρακτηρίζουν έχουν υπόβαθρο! Και μάλιστα καλό. Κακότροπος, καυγατζής και με μελαγχολικό βλέμμα, βίωσε άσχημες καταστάσεις σε νεαρότερη ηλικία οι οποίες δικαιολογούν την τωρινή συμπεριφορά του.

  «Άρχισα να ξεχνιέμαι μαζί σου», μουρμουρίζει, κι η φωνή του δεν είναι τόσο σκληρή όσο πριν από λίγα λεπτά. «Αλλά εσένα δεν μπορώ να σε έχω».

  Η Ίντεν είναι ένα ανώριμο δεκαεξάχρονο κορίτσι. Έχει ανασφάλειες, άγχος, επιθυμίες και όνειρα. Θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις ως το ”κορίτσι της διπλανής πόρτας”. Αποφασίζει χωρίς να σκεφτεί πρώτα τις επιλογές της ή τις συνέπειες των αποφάσεών της, τα συναισθήματά της αλλάζουν πιο γρήγορα και από τα ρούχα που φορά, δείχνει ξεκάθαρα την άρνησή της να πλησιάσει τον απόντα (και από το μυθιστόρημα) πατέρα που είναι και ο λόγος για τον οποίο πήγε εξαρχής στην Καλιφόρνια. Παθιάζεται και παρασύρεται εύκολα. Τα μικροδράματα που ζει έχουν στο μυαλό της μέγεθος χιονοστιβάδας και γενικά, στο μόνο που σε πείθει είναι ότι πρόκειται για μια κοπέλα που πολύ συχνά δεν έχει δική της θέληση και λειτουργεί παρορμητικά. Ίσως μία έφηβη να ταυτιζόταν μαζί της. Εμένα δεν κατάφερε να με αγγίξει γιατί η συγγραφέας προσπερνά τα ουσιώδη και επικεντρώνεται στο life style των πλούσιων φίλων της και στη σαχλή επανάληψη πανομοιότυπων ημερών. 

  Η συγγραφέας, μέσω της Ίντεν, εκτός από τον παράνομο έρωτα και τις ατελείωτες κραιπάλες, μας δίνει μερικά quotes του τύπου ”Μην καταπιέζεις τον αυθορμητισμό σου γιατί θα στερήσεις τον εαυτό σου από τη δημιουργία”. 

  Το ηθικό δίλημμα στο οποίο στηρίζεται το μυθιστόρημα αυτό, ο παράνομος έρωτας μεταξύ των δύο αδελφών, δεν το κατανόησα πλήρως. Εφόσον δεν υπάρχει καμία, μα καμία όμως, συγγένεια μεταξύ των Ίντεν και Τάιλερ δεν καταλαβαίνω πού υπάρχει το πρόβλημα να εκδηλωθούν δημόσια και να ζήσουν τον έρωτά τους. Οι κοινωνικές προεκτάσεις που δίνει στο θέμα είναι υπερβολικές. 

  Για όποιον το διαβάσει, θα βρει στοιχεία που του θυμίζουν τη δική του εφηβεία. Είτε στους χαρακτήρες που έπλασε η Maskame, είτε στις λάθος αποφάσεις που παίρνουν, είτε σε όσα ζουν. 

  #DIMILY
  Did I Mention I Love You?

  Περίληψη: Όταν η 16χρονη Ίντεν Μονρό συµφωνεί να περάσει το καλοκαίρι µε τον πατέρα της στην παραλιακή πόλη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, δεν έχει ιδέα πού πάει να µπλέξει. Οι γονείς της είναι χωρισµένοι και ο πατέρας της έχει πια καινούργια οικογένεια. Έτσι η Ίντεν σύντοµα γνωρίζει τους τρεις «νέους» αδερφούς της.

  Ο µεγαλύτερος είναι ο Τάιλερ Μπρους, ένας δύσκολος έφηβος, οξύθυµος και εγωιστής, το ακριβώς αντίθετο της Ίντεν. Η Ίντεν θα δει να ανοίγεται µπροστά της ένας κόσµος γεµάτος νέες εµπειρίες, καθώς ο Τάιλερ και η παρέα του την παίρνουν «υπό την προστασία» τους. Η ίδια όµως ένα άτοµο δεν µπορεί να καταλάβει: τον Τάιλερ. Και ενώ προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει, συνειδητοποιεί ότι έχει αρχίσει να ερωτεύεται τον µοναδικό άνθρωπο που δεν πρέπει: τον εξ αγχιστείας αδερφό της.

  Θα καταφέρει η Ίντεν να µάθει την αλήθεια για τον Τάιλερ;
  Θα µπορέσει να τιθασεύσει τα συναισθήµατά της;

  Στοιχεία βιβλίου

  Σου είπα πως σ' αγαπώΤίτλος: Σου είπα πως σ’ αγαπώ;

  Συγγραφέας: Estelle Maskame

  Μετάφραση: Καλλιόπη Αναγνώστη 

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 432

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN: 9789601906881

  Απάντηση