Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Στα δυο στενά – Συλλογικό

  -

  Το βιβλίο «Στα δυο στενά» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή και περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα από κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τα κείμενα αυτά προέκυψαν μέσα από το διετές πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για κρατούμενους, με εισηγητή τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Μάντζιο. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν εξ ολοκλήρου στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Τρικάλων.

  Το βιβλίο προλογίζουν οι συγγραφείς Νίκος Μάντζιος και Γιώργος Πολυμενάκος και η Αν. Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Τρικάλων, αφιερώνοντας μάλιστα κι ένα ποίημά της στους μαθητές της.

  Πρόκειται για κείμενα μικρής έκτασης ή λίγο μεγαλύτερης, που διακατέχονται από την αλήθεια της ψυχής των γραφόντων. Ακουμπούν στο χαρτί την αλήθεια τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Λόγος απλός, λιτός, αφτιασίδωτος και συνάμα αυθεντικός, όμορφος. 

  «Η κοινωνία», μου είπε, «είναι σαν μια σελίδα βιβλίου. Όλοι ενδιαφέρονται για το κείμενο, κανένας για το περιθώριο. Εγώ ζω σε αυτό, είμαι ανύπαρκτος, ζω ανάμεσα σε όλους, αλλά και σε κανέναν. Δεν έχω αυτά που θεωρείς αυτονόητα, δεν υπάρχω στην ουσία».

  Καταθέτουν τα συναισθήματά τους, τις ερινύες που τους βαραίνουν μέσα στα μικροσκοπικά κελιά τους. Αφήνουν τον θυμό τους να ξεχυθεί, ζουν με τις αναμνήσεις τους, κάνουν όνειρα για μια ζωή γεμάτη φως.

  Βρίσκω επιτέλους το κουράγιο να κοιτάξω κατάματα όσα δεν ήθελα να δω. Δεν με νοιάζει πια το βλέμμα των άλλων. Δεν ζω για τους άλλους. Αρχίζω να μαθαίνω από τα λάθη μου και τις ήττες και όχι από τους ψεύτικους θριάμβους. Ανασαίνω, για πρώτη φορά, ελεύθερος.

  Θεωρώ εξαιρετική τη δυνατότητα έκφρασης των κρατουμένων μέσω της γραφής. Δεν γνωρίζω αν γίνονται παρόμοια προγράμματα και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μας. Μακάρι να έχουν όλοι οι κρατούμενοι επαφή με βιβλία. Να μπορούν να δραπετεύουν από τα στενά όρια του κελιού τους, σε κόσμους φωτεινούς και ελεύθερους.

  Θα κλείσω με ένα ακόμα απόσπασμα από το βιβλίο άκρως ελπιδοφόρο.

  Ξαφνικά και αυθόρμητα το παίρνω απόφαση: Θέλω να γίνω μέρος του θιάσου που παρακολουθώ. Πριν καν το καταλάβω, είμαι απ’ την άλλη μεριά της πόρτας. Και να με πάλι εδώ. Ζωντανός. Ελεύθερος.

  Περίληψη: Το βιβλίο «Στα δυο στενά» αποτελείται από κείμενα που έγραψαν κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων κατά τη διάρκεια διετούς εργαστηρίου δημιουργικής γραφής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Σ.Δ.Ε. (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) των φυλακών και συντονιστή τον Νίκο Μάντζιο, συγγραφέα και δάσκαλο δημιουργικής γραφής. Οι συμμετέχοντες, άλλοι μαθητές του σχολείου κι άλλοι «εξωσχολικοί», άλλοι ημεδαποί κι άλλοι αλλοδαποί. Η γλώσσα των τελευταίων αναμενόμενα λιτή, «στεγνή», χωρίς φιοριτούρες που δίνει στα κείμενα μια προστιθέμενη γοητεία.

  Η παντελής έλλειψη μυθοπλασίας, μετά από συνειδητή άρνηση των κρατουμένων-συγγραφέων να βάλουν φαντασία, προσδίδει στις ιστορίες τους μια αβάσταχτη τραχύτητα.

  Στα δυο στενά - Συλλογικό Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Στα δυο στενά

  Συγγραφέας: Συλλογικό

  Εκδόσεις: Γραφή 

  ISBN: 978-618-5638-68-9

  Ημ. Έκδοσης:11/2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ