Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Μαρία Σαμψωνάκη

  Συνέντευξη – Μαρία Σαμψωνάκη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τη συγγραφέα Μαρία Σαμψωνάκη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ένας Mάγος που ’ταν γάτος» από τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

  M.Σ.: Η συγγραφή στη ζωή μου ξεκίνησε νωρίς, καθώς από μικρή έγραφα ποίηση. Ωστόσο, το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα πριν από 15 χρόνια.

  Με την έκδοση του παραμυθιού μου «Ένας Μάγος που ‘ταν γάτος» από τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, με τη σπουδαία εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη και με την επιμέλεια της Αντωνέτας Κώτση, ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο των βιβλίων, και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Ένα ταξίδι με καταξιωμένους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μου το ίδιο όνειρο.

  Ένας μάγος που ’ταν γάτος - Μαρία Σαμψωνάκη
  Συνέντευξη – Μαρία Σαμψωνάκη

  Εκτός από την παιδική λογοτεχνία, έχετε ασχοληθεί και με άλλα λογοτεχνικά είδη;

  M.Σ.: Κύρια συγγραφή μου είναι η ποίηση, αλλά κατά καιρούς πειραματίζομαι ή, αν θέλετε, αβίαστα μου βγαίνει και η πεζογραφία. Μου αρέσει να εκφράζομαι με λέξεις. Στο μέλλον, θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να γράψω κάποιο θεατρικό.

  Το βιβλίο σας προωθεί τη φιλοζωία και προτρέπει τα παιδιά να στρέψουν το βλέμμα τους στα αδέσποτα ζώα. Προσφέρετε εθελοντικά φροντίδα στα αδέσποτα ζώα εδώ και μια δεκαετία. Η σχέση σας με τα ακηδεμόνευτα ζώα έγινε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου;

  M.Σ.: Η έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο πηγάζει από την πραγματική ιστορία της ηρωίδας, μιας ψηλόλιγνης κοπέλας που όταν ένας αδέσποτος γάτος τρύπωσε απ’ τον φεγγίτη στο σπίτι της, του άπλωσε το χέρι. Εκείνος, σαν να τη γνώριζε χρόνια, έκατσε στον ώμο της. Στην ουσία, δηλαδή, ήταν ο γάτος που την υιοθέτησε! Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συμβίωσή τους και μαζί το μαγικό ταξίδι της με τη φροντίδα των αδέσποτων.

  Εγώ κατέγραψα αυτή την ιστορία για να μάθει όλος ο κόσμος την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων για την ευζωία των αδέσποτων αλλά και τον αγώνα που δίνουν για να σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους. Το παραμύθι είναι ένα μέσο που μπορεί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό απέναντι στα ζώα, ώστε μεγαλώνοντας να δημιουργήσουν μια κοινωνία αρμονικής συνύπαρξης για όλα τα πλάσματα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ένας Mάγος που ‘ταν γάτος 

  Η Λιάνα Δενεζάκη έχει εικονογραφήσει μοναδικά το βιβλίο σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία σας. Κατάφερε με τις εικόνες της να δημιουργήσει τους ήρωές σας όπως τους είχατε φανταστεί;

  M.Σ.: Η Λιάνα Δενεζάκη είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος σε όλες τις εκδηλώσεις της. Κι η ίδια συγκατοικεί με πρώην αδέσποτα. Το παραμύθι το προσέγγισε με πολλή αγάπη, και με ιδιαίτερο ζήλο το έκανε δικό της, κι αυτό αποτυπώνεται στις ζωγραφιές της και στο φως των χρωμάτων της. Θεωρώ ότι ξεπέρασε τον εαυτό της αλλά και τη δική μου φαντασία, κάνοντάς με να συγκινηθώ πολλές φορές, όταν καρέ καρέ μου έστελνε την εξέλιξη της κάθε εικόνας. Ακόμα και στην παρουσίαση του βιβλίου, η ταλαντούχα Λιάνα έκανε πολλούς που έβλεπαν για πρώτη φορά το παραμύθι να συγκινηθούν με το αποτέλεσμα της εικονογράφησης.

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εικόνες εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων, δυστυχώς, μας κατακλύζουν. Πρόκειται για έλλειψη παιδείας ή προβληματική συμπεριφορά;

  M.Σ.: Κατά την άποψή μου το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου. Χωρίς παιδεία έχουμε προβληματική συμπεριφορά. Ένας άνθρωπος που κακοποιεί ένα ζώο, κακοποιεί τη γυναίκα του και το παιδί του. Έχουμε και γι’ αυτό πολλά παραδείγματα. Θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπει, από το νηπιαγωγείο ακόμη, μάθημα συμπεριφοράς και φροντίδας απέναντι στα ζώα. Αντίστοιχα, όμως, πρέπει να εκπαιδευτούν και οι γονείς, ίσως και μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Πρέπει να κατανοήσουμε οι άνθρωποι πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, ίσως γι’ αυτό να χρειάζεται ακόμα πιο αυστηρή νομοθεσία.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  M.Σ.: Πάντα υπάρχουν στο κεφάλι μου καινούριοι ήρωες και πάντα με κάποιο μήνυμα προς την κοινωνία. Ωστόσο, επειδή ο Μάγος μου έχει μόλις ενάμιση μήνα που κυκλοφορεί, οι άλλοι ήρωες θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο μέχρι να βγουν κι αυτοί στο φως.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  M.Σ.: Ναι, θα ήθελα να τους πω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ή χρήματα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Την κοινωνία μας μπορούμε να την κάνουμε πιο όμορφη, συνυπάρχοντας με τα ζωάκια – αυτές τις αθώες ψυχούλες που μόνο ατέλειωτη αγάπη έχουν να μας προσφέρουν. Ας προσπαθήσουμε όλοι να σταματήσουμε τον κύκλο της βίας, χαρίζοντας ανιδιοτελή αγάπη και φροντίδα. Μακάρι ο «Μάγος» μου να δώσει στους αναγνώστες του έμπνευση και φως για καλύτερα πράγματα.

  Ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.   

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ