Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Νικολέτα Καπίλλα

  Συνέντευξη – Νικολέτα Καπίλλα

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νικολέτα Καπίλλα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι» από τις εκδόσεις Κέδρος.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο σας. Πριν μιλήσουμε για αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

  N.K. Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο που μου αφιερώνετε και για το βήμα που μου δίνετε να μιλήσω για τα βιβλία. 

  Από μικρή λάτρευα τα βιβλία, μου άρεσε να βυθίζομαι στον μαγικό τους κόσμο και να ζω αμέτρητες φανταστικές και διαφορετικές περιπέτειες μέσα από τους ήρωές τους. Είχα πρότυπο τη μητέρα μου, η οποία είναι αναγνώστρια και φρόντιζε να μας εφοδιάζει με βιβλία από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα. Πάντα διάβαζα, μόνο που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο επάγγελμά μου και στο ότι έγινα μητέρα, αλλά και στο ότι νιώθω να με ξεκουράζει και να με εξιτάρει περισσότερο το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο. 

  Όταν ήμουν έξι ετών, μια θεία μου μού δώρισε ένα παιδικό βιβλίο το οποίο είχε γράψει και εικονογραφήσει ένα αγόρι ηλικίας 10 ετών. Θαύμασα και ζήλεψα με την καλή έννοια αυτό το αγόρι και από μέσα μου ευχήθηκα να μπορέσω κι εγώ μια μέρα να γράφω βιβλία. Γενικά θαύμαζα τους συγγραφείς και τον τρόπο που έγραφαν και έλεγαν τις ιστορίες τους. Αυτός ο θαυμασμός και η αγάπη με ώθησαν να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε.

  Το μυθιστόρημά σας «Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι» έλαβε το πρώτο βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ιστορία που μας περιγράφετε; Η βράβευσή σας, εκτός από χαρά, σας δημιουργεί και άγχος για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

  Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι - Νικολέτα Καπίλλα
  Συνέντευξη Νικολέτα Καπίλλα

  N.Κ. Όλα άρχισαν από μια μικρή άσκηση σε ένα μάθημα δημιουργικής γραφής με τον Φώτη Δούσο. Σε εκείνη την άσκηση επινόησα τη Δήμητρα, την έφηβη ηρωίδα μου που έχει το όνομα της μητέρας μου και έχει αυτή τη στενή σχέση με την αδερφή της, όπως έχω εγώ με τη δική μου (μόνο που στην περίπτωσή μας η μεγαλύτερη αδελφή είμαι εγώ). Το χρονικό διάστημα της συγγραφής αυτής της ιστορίας, είχα μόλις αφήσει πίσω μου μια «γκρι χρονιά» κι ένιωθα πραγματικά ότι βάδιζα χέρι χέρι με τη Δήμητρα σε μια πορεία προς το φως. Ήταν μια λυτρωτική διαδικασία.

  Οπωσδήποτε ήταν ανέλπιστη η χαρά για τη βράβευση της ιστορίας. Μια βράβευση, ένας έπαινος, μια αντικειμενική κριτική, σου δίνει την ώθηση να συνεχίζεις. Σίγουρα όμως δημιουργεί άγχος για το μετά, αισθάνεσαι ότι όλοι έχουν προσδοκίες από εσένα, ακόμα κι ο ίδιος σου ο εαυτός έχει υψηλότερες προσδοκίες και δεν πρέπει να διαψεύσεις κανέναν. Το βλέπω όμως ως ένα δημιουργικό άγχος το οποίο –ελπίζω– θα με βοηθήσει να βελτιωθώ, καθώς είμαι πλέον πιο αυστηρή με τον εαυτό μου, σβήνω περισσότερο από όσο γράφω, έχω μεγαλύτερη υπομονή και έμαθα να αφήνω ιστορίες στο συρτάρι αν νιώθω ότι δεν αξίζει να φτάσουν στον μικρό αναγνώστη.

  Είναι ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε εφηβικό-νεανικό κοινό. Ένιωσα διαβάζοντάς το ότι έχει γραφτεί από μια έφηβη συγγραφέα και όχι από ενήλικη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να μπείτε στην ψυχοσύνθεση της έφηβης ηρωίδας σας; Συναντήσατε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

  Ν.Κ. Χαίρομαι που η ανάγνωση του βιβλίου σας άφησε αυτή την αίσθηση, διότι είναι σημαντικό να ταυτιστεί με τη Δήμητρα ο/η έφηβος/η αναγνώστης/στρια. Δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν η φωνή ενός ενήλικα που προσπαθεί να ακουστεί ως έφηβος. Δεν μπορώ να πω αν ήταν εύκολο ή δύσκολο, διότι έγραφα την ιστορία όπως την ένιωθα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι διαβάζω εφηβική λογοτεχνία και ότι λόγω επαγγέλματος έρχομαι σε επαφή με παιδιά που είναι σχεδόν έφηβοι (11-12 ετών). Μπορεί όμως και να οφείλεται στο ότι κατά βάθος αισθάνομαι έφηβη μερικές φορές! Τσακώνω τον εαυτό μου να δρα και να αντιδρά σαν έφηβη σε αρκετές καταστάσεις της καθημερινότητάς μου.

  Πολλά τα ζητήματα που θίγετε στο βιβλίο σας. Η ηρωίδα σας θα συνομιλήσει με ψυχολόγο προκειμένου να βοηθηθεί με την κατάθλιψη που αντιμετωπίζει. Χαίρομαι πολύ που κάνετε αυτή την αναφορά, γιατί δυστυχώς ακόμη και σήμερα, η επίσκεψη έφηβου ή ενήλικα σε ψυχολόγο θεωρείται ταμπού. Γιατί πιστεύετε ότι διστάζουν οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια από έναν ψυχολόγο για τους ίδιους ή για το παιδί τους;

  Ν.Κ. Δυστυχώς, τόσο οι αναφορές στην κατάθλιψη όσο και η επίσκεψη σε ψυχολόγο θεωρούνται ταμπού. Ο κόσμος είναι προκατειλημμένος αρνητικά. Θα το πω ωμά, αν και ίσως ακουστεί κάπως ακραίο: αρκετοί θεωρούν «τρελό» κάποιον που έχει κατάθλιψη ή κάποιον που επισκέπτεται ψυχολόγο, ενώ είναι κάτι φυσιολογικό, κάτι που μπορεί να προκύψει για οποιονδήποτε λόγο ή ανάγκη. Γι’ αυτό και οι γονείς διστάζουν να προχωρήσουν στην αναζήτηση βοήθειας από κάποιον επαγγελματία, ενώ αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ολόκληρη την οικογένεια και να αποτρέψει δύσκολες καταστάσεις. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η επαφή με έναν πνευματικό πατέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τα πιστεύω του καθενός. 

  Εικονογράφος του βιβλίου σας η Δήμητρα Παπαδημητρίου. Κατάφερε με τις εικόνες της να αποδώσει την ηρωίδα σας όπως την είχατε φανταστεί; Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας.

  Ν.Κ. Αισθάνομαι πολύ τυχερή και χαρούμενη για τη συνεργασία μας με την κυρία Παπαδημητρίου. Η επιλογή της προέκυψε μέσα από τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κέδρος και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου. Η επιτροπή επιλογής εικονογράφου, της οποίας αποτέλεσα μέλος, αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή της συγκεκριμένης εικονογράφου, και μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε το όνομά της, χάρηκα ακόμα περισσότερο διότι είδα ότι είχε το ίδιο όνομα με την ηρωίδα μου. Η κυρία Παπαδημητρίου ήταν εξαιρετική σε όλες τις φάσεις της συνεργασίας μας. Όχι μόνο λειτούργησε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αλλά νιώθω ότι «έπιασε» το πνεύμα του βιβλίου και απέδωσε την ηρωίδα ονειρικά, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι την είχα φανταστεί. Της εύχομαι να έχει μια ανοδικά δημιουργική πορεία στον χώρο της εικονογράφησης.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας το επόμενο χρονικό διάστημα; 

  Ν.Κ. Προγραμματίζονται παρουσιάσεις του βιβλίου σε διάφορες πόλεις της Κύπρου, σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία και φορείς. Ακόμη δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες και χώροι, αλλά ευελπιστώ ότι σύντομα θα ανακοινωθούν.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Ν.Κ. Ναι, ναι, συνεχώς! Υπάρχει ένα πρότζεκτ στα σκαριά, το οποίο δουλεύω εδώ και δύο χρόνια και αφορά εφήβους. Παράλληλα όμως, έρχονται στο μυαλό μου κι άλλοι ήρωες, για ιστορίες που αναφέρονται σε μικρότερες ηλικίες και «διεκδικούν» χρόνο για να ζωντανέψουν στο χαρτί ή μάλλον στον υπολογιστή. Αλλά όλα πλέον στη ζωή μου κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς λόγω εργασίας, οικογένειας και άλλων υποχρεώσεων, κι έτσι θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Σκοπός είναι το αποτέλεσμα να σέβεται τον μικρό αναγνώστη, γι’ αυτό και προσπαθώ να μη βιάζομαι και να αφήνω τις ιδέες να ωριμάζουν στο μυαλό μου πρώτα.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ν.Κ. Εύχομαι σε όλους και όλες να βρίσκουν κάθε μέρα έναν ή και περισσότερους λόγους να χαμογελούν, να κυνηγούν τα όνειρά τους και να διαβάζουν πολλά όμορφα βιβλία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ