Παρασκευή, 3 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Νίκος Σταματιάδης

  Συνέντευξη – Νίκος Σταματιάδης

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενείται ο συγγραφέας Νίκος Σταματιάδης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Πέρσα» από τις Εκδόσεις Πνοή

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. 

  N.Στ.:  Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας. 

  Έχετε γράψει θεατρικά έργα και τρία μυθιστορήματα. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε; 

  N.Στ.: Θεωρητικά ήρθε τυχαία, ένα χειμωνιάτικο βράδυ, μετά από σκέψεις μηνών, καθώς ήθελα με κάποιο τρόπο να καταγράψω μια εποχή σε μια ιστορία. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένα απωθημένο όνειρο που είχε έρθει η ώρα του να εκπληρωθεί. Το είχα ξεχάσει τελείως μέχρι που μου το θύμισε ένας δικός μου άνθρωπος που με γνώριζε από παιδί. 

  Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον; 

  N.Στ.: Νομίζω πως αυτά τα δυο είδη με εκφράζουν μέχρι τώρα. Θα ήθελα να δοκιμάσω και πιο μικρές αφηγηματικές φόρμες. Ο χρόνος θα δείξει. 

  Πριν  λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πνοή το μυθιστόρημά σας «Πέρσα». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ηρωίδα σας; Κατά τη διάρκεια της συγγραφής συναντήσατε δυσκολίες μαζί της; 

  Πέρσα - Νίκος Σταματιάδη
  Συνέντευξη Νίκος Σταματιάδης

  N.Στ.: Η πηγή της έμπνευσης ήταν μια πραγματική γυναίκα με το όνομα της ηρωίδας, που έζησε την αντίστοιχη εποχή. Κατά βάθος όμως η έμπνευση ήταν η ίδια η εποχή, που είναι από μόνη της άκρως ενδιαφέρουσα. Ίσως η ηρωίδα να ήταν απλά η αφορμή για ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία. Κάτι που με γοητεύει από παιδί.  

  Η αλήθεια είναι πως η ηρωίδα με δυσκόλεψε αρκετά και σε πολλά σημεία της συγγραφής. Καθώς ήθελα να είναι «αντιηρωίδα», υπήρχαν σημεία που ήθελα να τη «συμμαζέψω», να την κάνω πιο αρεστή. Αντιστάθηκα στον πειρασμό, καθώς τα πολλά «αρνητικά» της στοιχεία την έκαναν πιο ενδιαφέρουσα και πραγματική, κατά τη γνώμη μου. Η ίδια αυτονομήθηκε πολύ γρήγορα και άρχισε να «ζητάει» δράσεις και ήρωες που δεν υπήρχαν στο αρχικό μου σχέδιο, αλλάζοντας πολλές φορές την εξέλιξη της ιστορίας. Ανάμεσά μας από την αρχή υπήρξε μια σχέση πάθους. Με εντάσεις αλλά και με κατανόηση και αγάπη. 

  Αναφέρεστε σε μια εποχή που δεν τη ζήσατε, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι χρειάστηκαν έρευνες, μελέτη, για να μεταφέρετε στο χαρτί κάποια γεγονότα όσο πιο πειστικά γίνεται. Πόσο χρονικό διάστημα απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του βιβλίου σας;   

  N.Στ.: Ναι, είναι μια εποχή που δεν την έχω ζήσει, καθώς χρονικά γεννήθηκα στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. Έκανα μεγάλη και λεπτομερή έρευνα για να αποδώσω πιστά την εποχή. Ακόμα και το άρωμα της ηρωίδας, όπως και τα επώνυμα ρούχα που φοράει, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι χώροι, τα ιστορικά γεγονότα, τα μαγαζιά και τα κέντρα διασκέδασης υπήρχαν και είναι συνεπή με τον χρόνο που αναφέρονται. Για όλη αυτή τη λεπτομερή και εξουθενωτική, μα και τόσο ενδιαφέρουσα για μένα έρευνα, το βιβλίο χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Πέρσα

  Προέκυψαν ήρωες στο βιβλίο σας που δεν τους είχατε σκεφτεί αρχικά και τους δημιουργήσατε στην πορεία;  

  N.Στ.: Ναι, βέβαια, και αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα ως διαδικασία. Ειδικά ένας ήρωας προέκυψε κατά την πορεία της συγγραφής ως ανάγκη ολοκλήρωσης του χαρακτήρα της ηρωίδας. Δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη στην αρχική ιδέα. Με τον ίδιο τρόπο ένας άλλος ήρωας, που θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρχική ιδέα, έγινε απλά μια αναφορά, καθώς δεν είχε λόγο ύπαρξης στην εξέλιξη της ιστορίας. Νομίζω πως η συγγραφή, όπως και η ζωή, σε εκπλήσσουν αναπάντεχα όταν σε καλούν να αφεθείς στη ροή τους. Εγώ αφέθηκα και απήλαυσα τη συγγραφική διαδρομή και ας ήταν πολλές φορές δύσκολη, μα γεμάτη εκπλήξεις, που μου έδιναν τη δύναμη να συνεχίσω μέχρι τέλους. 

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά; 

  N.Στ.: Ναι, υπάρχουν, ευτυχώς ή δυστυχώς. Έρχονται και με σκουντάνε συχνά. Νομίζω πως όλοι οι ήρωες υπάρχουν ήδη κάπου μέσα στο κεφάλι μου, καθισμένοι σε έναν πάγκο περιμένοντας να τους φωνάξω για να  βγουν στο φως. Άλλους τους παίρνει ο ύπνος, άλλοι χασμουριούνται, άλλοι κάνουν θόρυβο για να τους ακούσω. Από τη στιγμή που έχεις γράψει έστω και μια πρόταση γι’ αυτούς, έχουν αρχίσει να υπάρχουν και διεκδικούν την ολοκλήρωσή τους. Για την ώρα, ένας ή δύο είναι οι πιο απαιτητικοί. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα βγει στο φως πρώτος. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 

  N.Στ.: Νομίζω πως ό,τι είχα να πω το έχω πει μέσα από την ιστορία της Πέρσας. Ελπίζω οι αναγνώστες να απολαύσουν το ταξίδι μαζί της. Εκείνοι μένει να μιλήσουν τώρα και να πουν τις εντυπώσεις τους. 

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια. 

  N.Στ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και σε εσάς. 

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ