Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Σεβαστή Χατζησαββίδου

  Συνέντευξη – Σεβαστή Χατζησαββίδου

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό, συγγραφέα και εικαστικό Σεβαστή Χατζησαββίδου με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Πετάει, πετάει… ο χειμώνας» από τις Εκδόσεις Σιέλ. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Σ.Χ.: Εγώ ευχαριστώ πολύ! Μεγάλη μου χαρά και τιμή μου!

  Παιδαγωγός, συγγραφέας, εικαστικός. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

  Σ.Χ.: Η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από τότε που με θυμάμαι. Το γράψιμο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Έγραφα ανελλιπώς ημερολόγια. Τα έχω φυλαγμένα και τα κρυφοκοιτώ ανά διαστήματα. Ήταν ο δικός μου κόσμος. Από 5-6 χρονών έχω το πρώτο μου και μεγαλώνοντας έγραφα σκέψεις, ποιήματα (αχ, αυτή η ενηλικίωση!) και χανόμουν στα χαρτιά.

  Πετάει, πετάει ο Χειμώνας; -Σεβαστή Χατζησαββίδου
  Συνέντευξη – Σεβαστή Χατζησαββίδου

  Στην τσάντα μου βρίσκεται πάντα ένα σημειωματάριο και κασετίνα με μολύβια, στυλό και χρώματα! Έτσι, παντού και πάντα, κυρίως σε καφετέριες, έγραφα και γράφω. Στο Πλωμάρι καθόμουν σε καφέ κοντά στη θάλασσα ή σε κάποιο καφενείο. Στο Ρεθυμνάκι, το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα σε ένα όμορφο καφέ στην παλιά πόλη. Στην Αθήνα ακόμη ψάχνω και ανακαλύπτω χώρους να γίνουν τα αγαπημένα μου μέρη έμπνευσης.

  Η συγγραφή ήταν όνειρο ζωής, αλλά η «τύχη» που το πραγματοποίησε ήταν οι άνθρωποι που πίστεψαν σε εμένα και μου έδωσαν την ώθηση να το τολμήσω. Μετά το πρώτο μου βιβλίο η συγγραφή έγινε ακόμα πιο συστηματική με μαθήματα δημιουργικής γραφής καθημερινή ενασχόληση και πολλές πολλές εξορμήσεις και βόλτες με τα σημειωματάριά μου.

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας για παιδιά «Πετάει, πετάει… ο χειμώνας;» από έναν νέο εκδοτικό οίκο, τις Εκδόσεις Σιέλ. Ποια ήταν η αφορμή για τη γέννηση αυτού του βιβλίου; Τι μπορεί να σας δώσει έμπνευση για να δημιουργήσετε μια ιστορία;

  Σ.Χ.: Οι εποχές και οι αλλαγές τους είναι κάτι που αγαπώ και παρατηρώ με χαρά και ενθουσιασμό, όπου και αν βρίσκομαι.

  Τον χειμώνα με τη μυρωδιά της ξυλόσομπας και τα χιονισμένα βουνά αναζητώ τους ήχους του. Το φθινόπωρο πάντα ψάχνω ένα καστανόδασος για να βρω τα πορτοκαλί, τις ώχρες και τα κόκκινα που αγαπώ. Η άνοιξη με τη μυρωδιά χώματος και όλα τα ζουζούνια και τα λουλούδια με γεμίζουν χρώματα και ζωή. Τα καλοκαίρια με όλα αυτά τα μπλε, το παιχνίδι και την ξενοιασιά νιώθω να ταξιδεύω.

  Όλη αυτή η αίσθηση των εποχών με μαγεύει και με εμπνέει. Μάλιστα, η πρώτη εποχή που έγραψα ήταν το Καλοκαίρι. Πλησίαζε και το περίμενα με ανυπομονησία. Τότε έγραψα το «Πετάει, πετάει… το καλοκαίρι;».

  Το κείμενο το συζήτησα με την Έφη Κοκκινάκη, η οποία ενθουσιάστηκε και με ενθουσίασε με τις εικόνες που δημιούργησε. Σε όλη αυτήν την έμπνευση και τον ενθουσιασμό ήρθε ο Ζαχαρίας Ζούπας, ο οποίος συμμερίστηκε και επισφράγισε το βιβλίο μας με τον δικό του ενθουσιασμό και έδωσε χρώμα «σιέλ» στο πέταγμά του.

  Έτσι προέκυψε το «Πετάει, πετάει… ο χειμώνας;» ως μέρος μιας σειράς με τη θεματική των εποχών, αλλά και ως παιχνίδι με λέξεις και εικόνες εμπνευσμένες από την αίσθηση και την ατμόσφαιρα κάθε εποχής του χρόνου.

  Τι είναι έμπνευση για εμένα; Τα πάντα! Είναι όλος ο κόσμος γύρω μου. Είναι τα παιδιά, οι λέξεις τους, οι εκφράσεις τους, ο μαγικός τρόπος που ζουν τα απλά και καθημερινά, η ενέργειά τους.

  Είναι οι λέξεις, οι εικόνες, η αίσθηση από καθετί γύρω μου. Από ένα τραγούδι, από μια συζήτηση με φίλους, από μια παράσταση, από ένα βιβλίο που διάβασα, από όλα όσα ζουν και κινούνται στη ζωή μου. Έτσι, πάντα έχω κοντά μου το σημειωματάριό μου και τη φωτογραφική μου για να «αποθηκεύω» τις ιδέες που ξεπηδούν.

  Η έμπνευση όμως είναι και μια διαδικασία διαρκής. Γράφω γιατί εμπνέομαι, αλλά και γράφοντας εμπνέομαι. Όπως όλα όσα αγαπά κανείς, θέλει δουλειά και «ανοιχτές» τις αισθήσεις σου για να εισπράξεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Πετάει, πετάει… ο χειμώνας;

  Η Έφη Κοκκινάκη έχει κάνει την εικονογράφηση του βιβλίου σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία. Κατάφερε να αποδώσει με τις εικόνες της τους ήρωές σας όπως τους είχατε φανταστεί;

  Σ.Χ.: Η επαφή μου με την Έφη Κοκκινάκη ήρθε μαγικά, όπως και όλα σε αυτό το βιβλίο. Εκτιμώ και αγαπώ τη δουλειά της. Από την πρώτη στιγμή «κούμπωσε» η μία με την άλλη. Αισθάνομαι έμπνευση και χαρά με τη συνεργασία μας. Οι εικόνες της έδεσαν και συνομίλησαν με τις λέξεις προσθέτοντας τη δική τους δύναμη και αφήγηση στο κείμενο. Νιώθω ευγνωμοσύνη και άπειρο ενθουσιασμό για το βιβλίο μας!

  Πιστεύω ότι τα βιβλία είναι «βιβλία μας» με τις εικονογράφους μας. Στο παιδικό βιβλίο οι λέξεις και οι εικόνες αλληλοεπιδρούν σε μια σχέση διπλής αφήγησης και είμαι ενθουσιασμένη με τη δική μας αφήγηση σε αυτό το βιβλίο μας.

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;

  Σ.Χ.: Ναι, ναι! Έχουμε προγραμματίσει παρουσιάσεις εντός και εκτός Αθηνών σε αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία.

  Από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα ως τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και την Κρήτη θέλουμε να ταξιδέψουμε το βιβλίο μας. Να πετάξει και να φτάσει σε μεγάλα και μικρά χεράκια!

  Όπως και η δική μου ζωή είχε ταξίδια σε πολλά και διαφορετικά μέρη, έτσι εύχομαι να έχει και η «ζωή» του βιβλίου μας.

  Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και το ξεχωρίσατε; Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό βιβλίο για παιδιά;

  Σ.Χ.: Υπάρχουν πολλά και ξεχωριστά βιβλία που έχω αγαπήσει! Τόσο από την ξένη παιδική λογοτεχνία όσο και από την ελληνική. Ανακαλύπτω συνέχεια σπουδαία βιβλία τα οποία ξεχωρίζω. Η λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω δεν τελειώνει ποτέ.

  Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από όλα αυτά που αγαπώ, είναι το «Ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» του Σιμεόν Ζαν-Πιέρ, με την υπέροχη εικονογράφηση του Ταλέκ Ολιβιέ σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.

  Η γραφή και οι λέξεις του με συγκινούν και με εμπνέουν, ενώ οι εικόνες του, δεμένες και δυνατές όσο το κείμενο, με ταξιδεύουν σε αυτό που για εμένα είναι ο μαγικός κόσμος της Παιδικής Λογοτεχνίας.

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο σας, αλλά θα τολμήσω να σας ρωτήσω. Υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Σ.Χ.: Η αλήθεια είναι ότι στους επόμενους μήνες, μέσα σε αυτήν τη χρονιά, θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο μου, για το οποίο επίσης ανυπομονώ και χαίρομαι άπειρα, με τίτλο «Σπίτι είναι…» από τις Εκδόσεις Σιέλ.

  Ένα βιβλίο που «παίζει» με τη λέξη Σπίτι και ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα από εμάς. Ως χώρος, ως συναίσθημα, ως συνύπαρξη, ως αίσθηση, ως ουσία.

  Στο εικαστικό κομμάτι της ζωής μου, με τα επιτοίχια φωτιστικά μου, τα σπίτια έχουν μια ξεχωριστή θέση. Είναι τα σπίτια εκείνα στα οποία «επιστρέφουμε» ή θέλουμε να επιστρέψουμε. Όταν ανάβει το φως τους, για εμένα δημιουργούνται κόσμοι ζεστοί με ένα κίτρινο που ζεσταίνει το «εγώ» και γλυκαίνει το «εμείς».

  Καθώς η συγγραφή είναι αγάπη και ανάγκη μου μεγάλη, ήρωες και λέξεις κρύβονται σε χαρτιά, σημειωματάρια, σκίτσα και περιμένουν να βρουν τη δική τους ιστορία. Όταν είναι έτοιμοι να «ζήσουν», εύχομαι να βρουν τον κόσμο τους και να έχουν να πουν μια όμορφη ιστορία.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Σ.Χ.: Να πιστεύουν στα όνειρά τους!

  Όλοι έχουμε «φτερά» για να πετάξουμε! Η δύναμη και η ώθηση έρχονται κάθε μέρα, μέσα από τους ανθρώπους γύρω μας, την αγάπη, την πίστη στον εαυτό μας, τη μαγεία στα μικρά καθημερινά πράγματα. Μέσα από τα βιβλία, τα οποία μας δίνουν όλους αυτούς τους πιθανούς κόσμους. Κόσμους στους οποίους τα πάντα είναι δυνατά!

  Εύχομαι λοιπόν στους αναγνώστες μας, μεγάλους και μικρούς, «πετάγματα» γεμάτα παιχνίδι, φαντασία, χαρά, γέλια και όνειρα! Πολλά και μεγάλα και όμορφα όνειρα!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σας.

  Σ.Χ.: Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτησή μας! Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή σας δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ