Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Σταύρος Γραμματόπουλος

  Συνέντευξη – Σταύρος Γραμματόπουλος

  -

  Συνέντευξη – Σταύρος Γραμματόπουλος

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε έναν νέο συγγραφέα, τον Σταύρο Γραμματόπουλο. Μας συστήθηκε με το βιβλίο του για παιδιά «Οι νότες της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μ. Σιδέρη.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Στ.Γρ.: Η συγγραφή αποτελεί τρόπο έκφρασης. Και η έκφραση είναι επικοινωνία. Πρώτα με τον εαυτό σου και στη συνέχεια με τους γύρω σου. Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο να εκφράζεται, ανεξαρτήτως του μέσου που χρησιμοποιεί. Άλλος παίζει μουσική, άλλος ζωγραφίζει, εγώ επέλεξα τη συγγραφή.

  Οι «νότες της αγάπης» είναι το πρώτο σας βιβλίο για παιδιά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  Oι νότες της αγάπης
  Συνέντευξη – Σταύρος Γραμματόπουλος

  Στ.Γρ.: Τη συγκεκριμένη ιστορία την έχω γράψει εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα εμπειριών και εικόνων. Το έναυσμα για να το εκδώσω ήταν η γέννηση του μικρού μου. Η αγάπη που του έχω αναζητά συνεχώς διόδους εξωτερίκευσης και στην προκειμένη μετατράπηκε στην ανάγκη να του αφιερώσω ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει τη στάση μου στην ανατροφή του. Βλέπετε, πρόκειται για μια ιστορία του πώς βιώνει ένα παιδί τη μοναξιά, αλλά και την αγάπη. Σε ένα κόσμο που επιχειρούμε να αποφύγουμε τις δυσκολίες, ευελπιστώ να του μάθω να τις αντιμετωπίζει. Σε ένα κόσμο που συνηθίσαμε το γρήγορο και το πρόχειρο, εύχομαι εκείνος να έχει την υπομονή να περιμένει για εκείνο που αξίζει.

  Το βιβλίο σας έχει μια πολύ όμορφη εικονογράφηση. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας με την εικονογράφο Χρύσα Διανέλλου.

  Στ.Γρ.: Η Χρύσα είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που τη χαρακτηρίζει το ταλέντο και η πρωτοτυπία. Η ξεχωριστή της εικονογράφηση συντελεί στην ανάδειξη του κειμένου και θεωρώ πως το ένα συμπληρώνει το άλλο, παρουσιάζοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Οι νότες της αγάπης

  Ποιοι είναι οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων σας;

  Στ.Γρ.: Η σύζυγός μου, Σοφία. Είναι απίστευτο πόση ώθηση, δύναμη και κουράγιο μπορεί να σου δώσει ένας άνθρωπος. Αν αγάπη σημαίνει να δίνεις, τότε έχω την ευλογία να με αγαπά πάρα πολύ. Η κριτική της είναι πάντα καλοπροαίρετη και στοχευμένη.

  Ως νέος συγγραφέας, συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να βρεθεί εκδοτική στέγη για το βιβλίο σας; Τι θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν απογοητευτεί από τις αρνητικές απαντήσεις των εκδοτικών;

  Στ.Γρ.: Είχα την τύχη στο ξεκίνημά μου να με καλωσορίσει ο κύριος Μιχάλης Σιδέρης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό κύριο. Όταν συνομιλείς μαζί του, νιώθεις την αύρα μιας άλλης εποχής, τότε που οι άνθρωποι εννοούσαν αυτά που έλεγαν και έλεγαν αυτά που εννοούσαν. Η μόνη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι να πιστέψουν στο έργο τους, να αναλύσουν τους λόγους απόρριψής του από τους εκδοτικούς και να συνεχίσουν να προσπαθούν. Όπως ισχύει και για τις ζωές μας, η διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου αποτελεί έναν μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας. Και κάτι τελευταίο, να ξεκαθαρίσουν μέσα τους γιατί επιθυμούν να εκδώσουν τη δημιουργία τους. Ο εντοπισμός του πραγματικού λόγου θα τους βοηθήσει στη στοχοθεσία.

  Τι στοιχεία, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Στ.Γρ.: Τα στοιχεία που με ρωτάτε εμπίπτουν σε προσωπικά και υποκειμενικά κριτήρια. Απαντώντας λοιπόν για εμένα προσωπικά, ένα καλό παιδικό βιβλίο αρέσει και στο παιδί και στον γονέα. Λειτουργεί σαν αγωγός για την ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης, τους δένει περισσότερο, είναι ένας ακόμα τρόπος να πει ο ένας στον άλλο ότι τον αγαπά, τον νοιάζεται, θα είναι εκεί.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Στ.Γρ.: Έχω ολοκληρώσει δύο ακόμα παιδικά βιβλία, που αυτή την περίοδο εικονογραφούνται. Επίσης, δουλεύω σε ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Στ.Γρ.: Ναι, βεβαίως. Τους ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην ανάγνωση της συνέντευξης, τους εύχομαι υγεία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους ένα ρητό που με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό.

  «Κάθε επόμενο βήμα, απαιτεί μια διαφορετική έκδοση του εαυτού σου…»

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Στ.Γρ.: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here