Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Στέλιος Μητρούσης

  Συνέντευξη – Στέλιος Μητρούσης

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενείται ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Στέλιος Μητρούσης, ο οποίος μας μιλάει με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου «Αστέριος και Ηλέκτρα. Το αόρατο σεντόνι» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Στ. Μ. Χαίρετε! Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τον χώρο που μου δίνετε!

  Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη το πρώτο σας βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, με τίτλο «Αστέριος και Ηλέκτρα. Το αόρατο σεντόνι». Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Τυχαία ή ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

  Αστέριος και Ηλέκτρα. Το αόρατο σεντόνι - Στέλιος Μητρούσης
  Συνέντευξη – Στέλιος Μητρούσης

  Στ. Μ. Θα έλεγα ότι ήταν ένας συνδυασμός και των δύο! Ανέκαθεν τις ανησυχίες μου και τις σκέψεις μου τις αποτύπωνα στο χαρτί, είτε αυτό ήταν κάποια στιχάκια για τραγούδι είτε κάποια φανταστική ιστορία, χωρίς βέβαια να είναι αυτοσκοπός η έκδοσή τους. Ήταν κάτι σαν προσωπική ανάγκη. Με την πάροδο των χρόνων και αφού ασχολήθηκα και επαγγελματικά στον ευρύτερο χώρο των εκδόσεων, άρχισε να μου φαίνεται δελεαστική η συγγραφή ενός πιο ολοκληρωμένου έργου, που να μην απευθύνεται μόνο σε εμένα!

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των δυο ηρώων σας, του Αστέριου και της Ηλέκτρας;

  Φαντάστηκα δύο έξυπνα ζιζάνια που θα είχαν άμεση σχέση με τη φυσική και τις επιστήμες γενικότερα, τόσο ως χαρακτήρες όσο και… ονομαστικά! Έτσι, από το διάστημα και τα άστρα βγήκε το «Αστέριος» και από τον ηλεκτρισμό το «Ηλέκτρα»!

  Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Κριστίν Μενάρ. Κατάφερε με τις εικόνες της να αποδώσει τους ήρωές σας όπως τους είχατε πλάσει με τη φαντασία σας; Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας.

  Στ. Μ. Με την Κριστίν δεν μιλήσαμε καθόλου μέχρι να εκδοθεί το βιβλίο, παρ’ όλα αυτά δημιούργησε τους ήρωες και τον κόσμο τους όπως ακριβώς τους είχα φανταστεί και λίγο καλύτερους! Ενθουσιάστηκα πραγματικά με την εικονογράφησή της! Την ευχαριστώ πολύ για αυτό!

  Μεγαλώσατε μέσα στο βιβλιοπωλείο της οικογένειάς σας, ενώ έχετε εργαστεί σε διάφορα βιβλιοπωλεία. Τι είναι για σας το βιβλίο; Ποια ήταν τα αγαπημένα σας βιβλία που σας κράτησαν συντροφιά στην παιδική και εφηβική σας ηλικία;

  Στ. Μ. Μου άρεσαν απίστευτα τα κλασικά εικονογραφημένα για μικρά παιδιά και η μυθολογία! Στο πατρικό μου ακόμη υπάρχουν δύο βιβλιοθήκες γεμάτες με αυτά! Προς την εφηβεία έκανα την επανάστασή μου με τις «Ανατριχίλες», ήταν πολύ ωραίες σκοτεινές ιστορίες! Μεγαλώνοντας (προς την Τρίτη Γυμνασίου αν θυμάμαι καλά) ήμουν πραγματικά κολλημένος με Χάρι Πότερ και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί μου! Το «βιβλίο» για εμένα είναι κάτι που μόνο να σου δώσει έχει. Μόνο κερδισμένος θα βγει κάποιος! Διαβάζοντας βιώνεις καταστάσεις που δεν θα ζούσες ποτέ, ζεις γεγονότα ιστορικά, μάχες πραγματικές και φανταστικές του παρελθόντος ή κάποιου άγνωστου χρόνου, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και έχεις πάντα παρέα!

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας το επόμενο χρονικό διάστημα;

  Στ. Μ. Έχουμε μιλήσει με αρκετούς συνεργάτες για παρουσίαση του βιβλίου, αλλά λόγω δικού μου εργασιακού φόρτου δεν έχουμε κλείσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Με τη νέα χρονιά θα γίνει σίγουρα!

  Οι επόμενες περιπέτειες του Αστέριου και της Ηλέκτρας έχουν ήδη γραφτεί

  Στ. Μ. Έχει τελειώσει η δεύτερη ιστορία που έχει σχέση με το διάστημα και ασχολούμαι με κάποιες διορθώσεις και μικροαλλαγές! Η τρίτη έχει αρχή, μέση και τέλος στο μυαλό μου αλλά όχι ακόμη στο χαρτί!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Αστέριος και Ηλέκτρα. Το αόρατο σεντόνι

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Στ. Μ. Να τους ευχαριστήσω που μας διαβάσανε και να ευχηθώ υγεία και ευτυχία σε όλους!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ