Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Βίλυ Δημητρίου

  Συνέντευξη – Βίλυ Δημητρίου

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Βίλυ Δημητρίου με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ιστορία μέσα σε ένα πλυντήριο» από τις εκδόσεις Μολύβι.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Έχετε ασχοληθεί με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

  Ιστορία μέσα σε ένα πλυντήριο - Βίλυ Δημητρίου
  Συνέντευξη – Βίλυ Δημητρίου

  Β.Δ. Καλησπέρα σας, ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για τη συνέντευξη. Έγραφα, διάβαζα και ζωγράφιζα ανέκαθεν. Κάποιες φορές ζωγράφιζα μια ιστορία και άλλες έγραφα για μια ζωγραφιά. Το παραμύθι μου είναι συνισταμένη προσωπικής δουλειάς, σπουδών και αγάπης για τα παιδιά και τη λογοτεχνία. Όταν ήρθα σε επαφή με τον εκδοτικό οίκο Μολύβι και τον κύριο Μάνο Αμπατζή, κατάλαβα ότι είχε έρθει η στιγμή να πραγματοποιηθεί ένα από τα όνειρά μου, να μοιραστώ μια από τις ιστορίες μου με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.  

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ιστορία μέσα σε ένα πλυντήριο;

  Β.Δ. Κυριολεκτικά, η έμπνευση ήταν το πλυντήριο, ο γιος μου και τα τουβλάκια του. Έγραψα την ιστορία, αρχικά, χωρίς να έχω κάποιο διδακτικό ή εκπαιδευτικό στόχο, παρά μόνο για την απόλαυση της γραφής. Τα υπόλοιπα ήρθαν μετά. Για μένα είναι μαγική η στιγμή που συλλαμβάνω μια ιστορία ή μια εικόνα. 

  Εκτός όμως από τη συγγραφή έχετε κάνει και την εικονογράφηση του βιβλίου. Η σχέση σας με τη ζωγραφική ποια είναι;

  Β.Δ. Το πρώτο μου πτυχίο είναι πάνω στις Καλές Τέχνες. Η εικονογράφηση του δικού μου βιβλίου μού έδωσε χαρά και ελευθερία και αμεσότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εικονογράφοι που θαυμάζω και θα ήθελα στο μέλλον να με «εκπλήξουν» με τον τρόπο που θα έκαναν εικόνα τα γραπτά μου. 

  Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο για να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών;

  Β.Δ. Το παιδικό βιβλίο είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία και ακριβώς επειδή απευθύνεται σε ευαίσθητες ψυχές, πρέπει να διαθέτει στοιχεία που όχι μόνο θα τραβήξουν το ενδιαφέρον, αλλά και θα το διατηρήσουν, ώστε να αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία. Η εικονογράφηση, το προσεγμένο κείμενο ή ο έμμετρος λόγος είναι μόνο η αρχή. Η αισθητική, τα χρώματα, ακόμα και η υφή του χαρτιού έχουν σημασία. Οι ήρωες και το θέμα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, πόσο προσιτοί είναι, και αν υπάρχουν στην καθημερινότητα των παιδιών. Τέλος, πέρα από όλα αυτά, έχει σημασία το πώς εντάσσουμε το βιβλίο στη ζωή των παιδιών. Η αφήγησή μας, η ώρα της ημέρας που θα διαβάσουμε, η ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουμε, σίγουρα αποτελούν στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της ενασχόλησης των παιδιών με τα βιβλία. 

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να γνωρίσουν τα παιδιά το βιβλίο σας;

  Β.Δ. Ναι, φυσικά, γίνονται παρουσιάσεις και θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Θα παρουσιάσω το βιβλίο μου στους φοιτητές του Τμήματος  Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του οποίου είμαι απόφοιτος. Επίσης έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις σε παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία και Κ.Δ.Α.Π. 

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ιστορία μέσα σε ένα πλυντήριο

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά, περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Β.Δ. Υπάρχουν πολλά που θέλω να γράψω, να ζωγραφίσω, να πω. Ελπίζω σύντομα να τα οργανώσω και να έρθει το δεύτερο λογοτεχνικό μου παιδί, το δεύτερό μου παραμύθι. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Β.Δ. Θέλω να ευχαριστήσω αρχικά τους αναγνώστες-φίλους μου, πριν αποκτήσω αναγνωστικό κοινό, που με ενθάρρυναν να μοιραστώ τα γραπτά μου. Στους γονείς αναγνώστες, θα ήθελα να πω ότι με τιμάει να έχουν το βιβλίο μου και να το διαβάζουν στα παιδιά τους, στα παιδιά αναγνώστες να υποσχεθώ όμορφα ταξίδια με λέξεις και χρώματα.

  Σας ευχαριστώ όλους, γιατί κάπου σε μια γωνίτσα του μυαλού σας ή της βιβλιοθήκης σας, ονειρευόμαστε μαζί! 

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Β.Δ. Και εγώ σας ευχαριστώ! Εύχομαι τα καλύτερα !

  Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ