Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Τα παιδιά του τελευταίου νησιού - Ζουφλί Λιβανελί

  Τα παιδιά του τελευταίου νησιού – Ζουφλί Λιβανελί

  -

  Τα παιδιά του τελευταίου νησιού

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίου του Τούρκου συγγραφέα Ζουφλί Λιβανελί «Τα παιδιά του τελευταίου νησιού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη Συλλογή Περιστέρια και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9+.

  Τα παιδιά του Τελευταίου ΝησιούΣτο Τελευταίο Νησί, ένα μέρος γεμάτο δέντρα και  ηρεμία, ζει ένα ορφανό αγόρι με τη μητέρα του και τον θείο του. Στο νησί επικρατεί  γαλήνη και αγάπη μεταξύ των κατοίκων.  Ζουν απλά και σέβονται ο ένας τον άλλον.

  Μια μέρα εμφανίζεται στο νησί ένας άντρας με τη σύζυγο και τα εγγόνια του. Ήταν ένας δικτάτορας που έχει προκαλέσει μεγάλο κακό στη Χώρα και ήρθε στο νησί να γλιτώσει από τους εχθρούς του.

  Οι κάτοικοι του τελευταίου νησιού δεν μπορούσαν να φανταστούν το κακό που θα προξενούσε στο τόπο τους αυτός ο άνδρας. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι από έναν επίγειο παράδεισο, το νησί τους θα γινόταν μια κόλαση.

  Ποιοι θα σώσουν το Νησί από τον απαίσιο άνδρα που μόνο δυστυχία έχει φέρει;

  Η πιο έξυπνη δουλειά που έκαναν  όσοι πρωτοήρθαν στο νησί, ήταν να μην τρομάξουν τους γλάρους, τους πραγματικούς αφεντάδες αυτής της γης, να μην απειλήσουν τη ζωή τους. Οι γλάροι αρχικά παρατηρούσαν καχύποπτα αυτά τα παράξενα όντα που πάτησαν για πρώτη φορά στο νησί, δηλαδή τους ανθρώπους. Και επί χρόνια τους εξετάζανε για να καταλάβουν αν θα απειλήσουν τα αυγά ή τα μικρά τους.

  Τα παιδιά του Τελευταίου ΝησιούΈνα υπέροχο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.  Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες του για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Πολλές φορές, ο άνθρωπος σαν ένας μικρός Θεός, επεμβαίνει στη φύση, καταστρέφει, λεηλατεί. Κι ύστερα οι συνέπειες είναι ολέθριες. Το μέλλον της ανθρωπότητας κινδυνεύει εξαιτίας της αλόγιστης συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι  στο περιβάλλον.

  Τελικά επιτεύχθηκε η αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και των γλάρων και αυτά τα άγρια πουλιά κι οι άνθρωποι που το σκάσανε απ’ τις μεγάλες πόλεις, όπου κυριαρχούσαν οι πόλεμοι κι η πείνα, έκαναν μια σιωπηρή συμφωνία: να μην μπερδέψουν τους ζωτικούς χώρους.

  Φυσικά δεν είναι μόνο τα οικολογικά μηνύματα που περνάει στους αναγνώστες του το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι επίσης το μήνυμα της ενότητας. Αν οι άνθρωποι δρουν συλλογικά και με πνεύμα ομόνοιας, τότε μόνο σπουδαία αποτελέσματα μπορούν να έχουν. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τους φοβίσει.

  Περίληψη: Ένα ορφανό από πατέρα αγόρι ζει µαζί µε τη µητέρα του στο ειδυλλιακό Τελευταίο Νησί, µακριά από τη βία και τα οικολογικά προβλήµατα που ταλανίζουν τον έξω κόσµο. Η γαλήνη της µικρής κοινωνίας του νησιού βασίζεται στην απλότητα του τρόπου ζωής και στον σεβασµό των ορίων µεταξύ ανθρώπου και οικοσυστήματος. Όλα αυτά θα ανατραπούν µε τον ερχομό ενός ανθρώπου που σταδιακά µετατρέπει τον επίγειο παράδεισο σε κόλαση εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των ίδιων των κατοίκων του νησιού. Μέσα από την αφήγηση του µικρού αγοριού, παρουσιάζεται ξεκάθαρα ο τρόπος που δομείται η αυθαίρετη εξουσία πάνω στην κοινωνία, πώς καθιστά τον εαυτό της τεχνητά απαραίτητο και πώς, διαστρεβλώνοντας κάθε αληθινή σχέση προς όφελός της, καταστρέφει τελικά τους ανθρώπους και τη φύση.
  «Είχαµε γαλήνη, κανείς δεν ασχολιόταν µε τον άλλον, ζούσαμε όλοι µαζί ειρηνικά. […] Μετά, µια µέρα, ήρθε “Εκείνος”. Κι όπως είχε πει ο θείος µου, η ιστορία και η µοίρα του νησιού µας άλλαξαν για πάντα».

  Τα παιδιά του Τελευταίου ΝησιούΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Τα παιδιά του τελευταίου νησιού

  ΣυγγραφέαςΖουλφί Λιβανελί

  ΜετάφρασηΚωνσταντίνος Χριστοφορίδης

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN9789601669175

  Ημερομηνία έκδοσης27/04/2017

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here