Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΛόγω ΤεχνώνΤα Χριστούγεννα μέσα από τη ματιά μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων

  Τα Χριστούγεννα μέσα από τη ματιά μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων

  -

  Τα Χριστούγεννα μέσα από τη ματιά μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων

  Γράφει η Μαρία Σάντα

  Τα Χριστούγεννα, η ωραιότερη γιορτή του χρόνου, έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ζωγράφους, οι οποίοι έχουν αποδώσει στον καμβά τους μερικά από τα ομορφότερα έργα τέχνης.

  Από τους Ν. Λύτρα, Γ. Ιακωβίδη, Σ. Βικάτο, έως τους S. Dali, S. Botticelli, A. Tayler: εκείνοι και μια σειρά ακόμα σπουδαίων ζωγράφων, έχουν αποτυπώσει με ταλέντο και μαεστρία την μαγεία των Χριστουγέννων.

  Παραθέτουμε μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, που έχουν ως θέμα τους τα Χριστούγεννα.

   

  Χριστούγεννα
  Τα Χριστούγεννα μέσα από τη ματιά μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. The christamas tree Albert Chevallier, Christmas Noel Salvador Dali, Christas Time The Blodgett Family Eastman Johnson

  Προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό ο πίνακας που ζωγράφισε το 1872 ο Νικηφόρος Λύτρας αποτυπώνοντας μια ομάδα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

  Αρκούσε αυτό το έργο για να αποδοθεί στον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη ο τίτλος «Ο ζωγράφος των Χριστουγέννων». Το έργο αυτό θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι ξεπερνά την απλή απεικόνιση ενός εθίμου.

  Το ρόδι, σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας, νεότητας και γονιμότητας από την αρχαιότητα, ο υπέροχος καρπός με το κατακόκκινο χρώμα, ενέπνευσε πολλούς διάσημους ζωγράφους, ώστε να δημιουργήσουν μοναδικής ομορφιάς πίνακες ζωγραφικής.

  Ένας από αυτούς είναι ”Τα ρόδια”, μια πανέμορφη ”Νεκρή φύση” ζωγραφισμένη από τον Γεώργιο Ιακωβίδη, έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεότερης Ελληνικής τέχνης.

  Χριστούγεννα
  Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Ν.Λύτρας 1872 Εθνική Πινακοθήκη, Τα ρόδια Γεώργιος Ιακωβίδης Εθνική Πινακοθήκη, Χριστουγεννιάτικο δέντρο Σπύρος Βικάτος Εθνική πινακοθήκη

  Ο όχι και τόσο γνωστός πίνακας του Σπυρίδωνα Βικάτου, μαθητή του Ν. Λύτρα, ονομάζεται «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο»  και απεικονίζει μία σκηνή από τη ζωή της νεοελληνικής μεγαλοαστικής τάξης. Στο σαλόνι του αστικού σπιτιού, μία οικογένεια κάθεται δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι η όψη μιας άλλης Ελλάδας «Ευρωπαϊζουσας» και δυτικότροπης, που φαινομενικά δεν επικοινωνεί με την επαρχιακή εικόνα στον πίνακα του Ν. Λύτρα.

  Θα Ακολουθησουν γνωστοί πίνακες διάσημων ξένων ζωγράφων με θέμα τα Χριστούγεννα.

  Πηγές: monopoli.gr & Iefimerida.gr Annagelopoulou.blogspot

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here