Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου; - Ελένη Πολυματίδου

  Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου; – Ελένη Πολυματίδου

  -

  Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα, το πρώτο βιβλίο της Ελένης Πολυματίδου που κάνει το ξεκίνημά της στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

  Αναφέρομαι στο βιβλίο «Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;». Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Τα παραμύθια της αλήθειας. Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Δωρεθέας Λούκρη.

  Η ηρωίδα του βιβλίου, η μικρή Ελένη μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές, επιστρέφει στο σχολείο και μαζί της, επιστρέφουν και τα σχόλια των συμμαθητών της,  τα γνωστά πειράγματα που της κάνουν για το φουντωτό μαλλί της. Μέχρι και η δασκάλα της ενοχλείται από το μαλλί της Ελένης γιατί δεν μπορεί να δει τα παιδιά που κάθονται στο θρανίο πίσω της.

  Θυμάμαι κάποια στιγμή δοκίμασε η μαμά μου να μου τα ισιώσει με τη βούρτσα και το πιστολάκι. Η βούρτσα έσπασε και το πιστολάκι κάηκε. Και άλλη φορά που με είχε πάει στη κυρία Άννα, την κομμώτριά μας και μου τα έκοψε καρέ και έτσι κατέληξα να μοιάζω με μανιτάρι απ’ το στρουφοχωριό.

  Ένα Σάββατο, η Ελένη πηγαίνει στο πάρτι της Αριάδνης, της φίλης της. Εκεί θα συναντήσει ένα άλλο κορίτσι που το βλέπει για πρώτη φορά. Την Στεφανία. Τα παιδιά δεν την πλησιάζουν γιατί την βρίσκουν διαφορετική. Δεν έχει καθόλου μαλλιά… Και η Ελένη είναι διαφορετική στα μάτια των φίλων της. Έχει ένα μαλλί σαν θάμνο…….

  Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και για το πόσο αμήχανα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ένα χαρακτηριστικό μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Για κάποιους μπορεί να είναι τα φουντωτά μαλλιά και για κάποιους άλλους το να μην έχουν καθόλου μαλλιά…

  To δωρο της διαφορετικοτητας

  Ένα τρυφερό βιβλίο που αναφέρεται στη διαφορετικότητα αλλά έμμεσα και στον παιδικό καρκίνο. Ένα θέμα που όσο δύσκολο και αν είναι ως προς το χειρισμό του, δεν παύει να είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα.

  Η συγγραφέας δημιούργησε έναν χαρακτήρα πολύ αληθινό. Η ηρωίδα της δεν παύει να αυτοσαρκάζεται για τα μαλλιά της, ενώ υπάρχουν στιγμές που την πνίγουν τα κοροϊδευτικά  λόγια που ακούει και εκφράζει το παράπονό της.  «Γιατί να ενοχλούνται οι άλλοι από τα μαλλιά μου»;

  Πολύ αξιόλογη λοιπόν, η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Πολυματίδου και είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε όσοι διαβάσετε το βιβλίο, την ηρωίδα της, τη μικρή Ελένη με το φουντωτό μαλλί δια χειρός Δωρoθέας Λούκρη.

  Περίληψη: Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;
  Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και για το πόσο αμήχανα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ένα χαρακτηριστικό πάνω μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Για κάποιους μπορεί να είναι τα πυκνά φουντωτά μαλλιά και για κάποιους άλλους το να μην έχουν καθόλου μαλλιά. Πώς το διαχειρίζεται η ηρωίδα της ιστορίας; Τι συμβαίνει όταν η Ελένη συναντά τυχαία τη Στεφανία;
  Με τη διαφορετικότητά τους να τις ενώνει, έρχονται πιο κοντά… και μήπως τελικά συμπληρώνουν η μία την άλλη; 

  Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;

  Συγγραφέας: Ελένη Πολυματίδου

  Εκδόσεις: Γράφημα

  ISBN: 9786185271435

  Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2018

  Σελίδες: 24

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here