Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

  Θα σε βρω – Teresa Driscoll

  -

  Μία εξαφάνιση ανήλικης, πολλοί οι ύποπτοι, η αστυνομία να ψάχνει και να το! Ένα μυθιστόρημα με αγωνία, δράση και, φυσικά, τη λύση του μυστηρίου στο τέλος. Θα σε βρω.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Έλλα ταξιδεύει με το τρένο προς Λονδίνο. Παρακολουθεί δύο δεκαεξάχρονες επαρχωτιοπούλες που ενθουσιασμένες, πραγματοποιούν το πρώτο τους ταξίδι, μόνες, στην πρωτεύουσα. Τις πλησιάζουν δύο νεαροί, με μαύρες σακούλες στα χέρια αντί για σακίδια. Διαπιστώνει, σοκαρισμένη, η Έλλα πως πρόκεται για αποφυλακισμένους. Και τα κορίτσια όχι μόνο τους αποδέχονται αλλά δείχνουν κολακευμένες από το ενδιαφέρον τους και την πρότασή τους να τις ξεναγήσουν στη βραδινή ζωή του Λονδίνου. Πρώτη σκέψη της Έλλα, διαπιστώνοντας πως τελικά είναι πουριτανή, είναι να ψάξει να βρει τα τηλέφωνα των γονιών των κοριτσιών για να τους προειδοποιήσει ότι έμπλεξαν. Δεύτερη σκέψη της, μετά το σεξ της μιας κοπέλας, της Σάρα, με τον έναν νεαρό στην τουαλέτα του τρένου, είναι ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί με κοπέλες ανάρμοστης διαγωγής. Μέχρι που μαθαίνει από τα ΜΜΕ ότι η μία από τις δύο κοπέλες αγνοείται…

  Μα η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. Όμορφη. Μια φωτογραφία από τη σελίδα της στο Facebook. Τα πράσινα μάτια της έλαμπαν και τα ξανθά μαλλιά της κυλούσαν σαν χείμαρρος στην πλάτη της. Πίσω της αναγνώρισα το νησάκι του Σεντ Μάικλ.

  Και ξαφνικά ένιωσα σαν να βυθίζομαι – σαν να διαπερνώ το μαξιλάρι, το κεφαλάρι, τον τοίχο και να κοιτώ την οθόνη από πέρα μακριά. Αυτή την οθόνη με εκείνες τις απαίσιες, φρικτές λέξεις: Αγνοείται… Άννα… Αγνοείται… Άννα… ενώ ο καθρέφτης θόλωνε από τους ατμούς της καφετιέρας κι εγώ άρχιζα να σκέφτομαι τι θα πω.

  Γεμάτη τύψεις που τελικά δεν προσπάθησε να αποτρέψει τις κοπέλες από τη συναναστροφή με τους πρώην κατάδικους, αποκαλύπτει στην αστυνομία όσα συνέβησαν και αγωνιά για την τύχη της κοπέλας. 

  Η μάρτυρας… Της οποίας τα στοιχεία διαρρέουν στον τύπο και εκτός από τα άσχημα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περίεργα βλέμματα πελατών στο ανθοπωλείο της αντιμετωπίζει και την αποστολή ανώνυμων καρτών με απειλητικά μηνύματα. Ένα χρόνο μετά η Άννα ακόμη αναζητείται και η Έλλα συνεχίζει να βασανίζεται από τύψεις ότι δεν έπραξε σωστά.

  Η οικογένεια της Άννας, της εξαφανισμένης κοπέλας, έχει καταρρακωθεί αν και ελπίζει πως η αστυνομία να βρει την κόρη τους. Η συγγραφέας εστιάζει στον πατέρα που έχει τύψεις και στο μυαλό του στριφογυρνούν συνεχώς τα τελευταία λόγια της κόρης του προς αυτόν: «Με αηδιάζεις».

  Η Σάρα, η φίλη της Άννας που ταξίδεψαν μαζί στο Λονδίνο, αποκρύπτει μερικά από όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ από την αστυνομία. Από τύψεις που δεν προστάτεψε τη φίλη της. Από φόβο ότι θα μάθαιναν όλοι τι έκανε εκείνη τη μέρα στο τρένο. Από τρόμο που θα έπρεπε να παραδεχτεί τι της είχε κάνει ο πατέρας της όταν ήταν μικρότερη και μάλιστα φοβάται ότι μπορεί αυτός να ευθύνεται για την εξαφάνιση της Άννας.

  Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, που προσλαμβάνει η Έλλα, συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και βοηθάει στις εξελίξεις.

  Και υπάρχει και ο ‘Παρατηρητής‘. Αυτός που παρακολουθεί και είναι ασαφής ο ρόλος του στην πλοκή μέχρι το τέλος.

  Μου αρέσει που δεν νιώθει σίγουρη.

  Γι’ αυτό μου αρέσει να παρακολουθώ τον κόσμο. Πρέπει να το κάνω.

  Τώρα πια ούτε καν θυμάμαι πώς ξεκίνησε. Ξέρω μόνο ότι έχει γίνει σημαντικό. Πρέπει να παρακολουθείς, να βλέπεις, επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό – να ξεχωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν ξέρουν ότι τους παρακολουθούν. Κι όταν δεν το ξέρουν.

  Όταν κάποιος νιώθει ότι τον παρακολουθούν, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος…

  Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα σε  αρκετά πρόσωπα (Έλλα, Σάρα, πατέρας, ντετέκτιβ, Παρατηρητής) αλλάζοντας σε κάθε κεφάλαιο καθώς προχωρά κλιμακωτά η ιστορία, χωρίς όμως να κουράζουν. Αυτά που κουράζουν είναι οι μακροσκελείς περιγραφές, οι ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες προσωπικές εξομολογήσεις, οι πολλοί ύποπτοι, τα ασύνδετα γεγονότα που ποτέ δεν ενώνονται για να συμπληρώσουν το παζλ και η εναλλαγή από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Όλοι οι ήρωες αποκρύπτουν στοιχεία από την αστυνομία, όλοι έχουν μυστικά τα οποία δε θέλουν να φανερωθούν αλλά τελικά διαπιστώνεις πως τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αρκετά σημαντικό για να στηρίξουν την υπόθεση και τους σκοπούς της συγγραφέως για ίντριγκα. 

  Χωρίς έντονη δράση, με μια ατέρμονη επανάληψη σκέψεων και πράξεων των πρωταγωνιστών που ουσιαστικά ”φιλοσοφούν” για το νόημα της ζωής τους και για το αν έπραξαν σωστά, οδηγούμαστε τελικά σε ένα τέλος αναπάντεχο. Καλό αυτό εφόσον μιλάμε για αστυνομικό μυθιστόρημα. Κακό όμως όσον αφορά την απόλαυση του αναγνώστη καθώς στο συγκεκριμένο βιβλίο απογοητεύεσαι από τον τρόπο που σου δίνεται ο ένοχος.

  Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν πως η συγγραφέας βαρέθηκε να γράφει άλλο και αποφάσισε να το τερματίσει ενοχοποιώντας τον πρώτο που της ήρθε στο μυαλό, χωρίς να δίνει επαρκή αιτιολογία ως προς την πράξη του. Επίσης, αναρωτιέμαι αν ήθελε να γράψει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα μελετώντας τη συμπεριφορά εφήβων και γονέων από διαφορετικές οπτικές ή αν, τελικά, απλά ήταν μια προσπάθεια ενός αστυνομικού μυθιστορήματος από το οποίο υπολείπεται η αγωνία και η ένταση. Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα όλες τις ανατροπές και να ζωντανέψει τους ήρωές της με δυναμικές αποφάσεις και δράση από το να τους έχει στο περιθώριο ουσιαστικά με το κάθονται και να ρεμβάζουν με τα ”αν” να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα…

  Άχρωμοι χαρακτήρες, εκτός του ιδιωτικού ντετέκτιβ και της Έλλα που όμως η συγγραφέας δεν καταφέρνει ούτε αυτούς να τους υποστηρίξει μέχρι το τέλος. 

  Εν τέλη, χωρίς να το θεωρώ κακό, δεν ήταν του γούστου μου. Κατάλληλο για να περάσεις ένα ευχάριστο απόγευμα. Καλογραμμένο αλλά χωρίς το απαραίτητο νεύρο για να κλείσεις το βιβλίο ενθουσιασμένος.

  Περίληψη: Θα σε βρω Η Έλλα ακούει τυχαία δύο νεαρούς να φλερτάρουν με δύο κορίτσια στο τρένο και αντιλαμβάνεται ότι μόλις έχουν βγει από τη φυλακή. Αισθάνεται ότι ο κίνδυνος καραδοκεί για τα κορίτσια και ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να παρέμβει, μα κάτι τη σταματάει. Την επόμενη μέρα, μαθαίνει ότι το ένα από τα δύο –η όμορφη Άννα Μπάλαρντ– έχει εξαφανιστεί.
  Έναν χρόνο αργότερα, η Άννα εξακολουθεί να αγνοείται. Η Έλλα βασανίζεται από ενοχές που έμεινε άπρακτη, όμως δεν είναι η μόνη που δεν έχει ξεχάσει. Κάποιος στέλνει απειλητικά γράμματα -γράμματα που την κάνουν να φοβάται για τη ζωή της.
  Τότε, μια επετειακή τηλεοπτική εκπομπή για την Άννα αποκαλύπτει ότι ίσως οι δικοί της άνθρωποι έχουν κάτι να κρύψουν. Η καλύτερη φίλη της, η Σάρα, δεν έχει πει όλη την αλήθεια για όσα έγιναν τη βραδιά της εξαφάνισης και οι γονείς της έχουν τα δικά τους μυστικά.
  Κάποιος ξέρει πού βρίσκεται η Άννα και δεν το λέει.
  Και αυτός ο κάποιος παρακολουθεί την Έλλα…

  Θα σε βρω

  Στοιχεία βιβλίου

  Θα σε βρωΤίτλος: Θα σε βρω (I am watching you)

  Συγγραφέας: Teresa Driscoll

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  ISBN: 9789606054167

  Σελίδες: 392

  Ημερομηνία έκδοσης: 19/2/2020

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ