Τη μέρα που θα ’ρθουν τα αγριοπερίστερα 

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πολλές φορές, τελειώνοντας ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ δεν βρίσκω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα που μου δημιούργησε η ανάγνωσή του. Φοβάμαι ότι αυτά που θα γράψω και θα πω, θα είναι ελάχιστα και θα αδικήσω το βιβλίο.

Κάπως έτσι νιώθω και τώρα που προσπαθώ να γράψω για το βιβλίο του Σταμάτη Κεσόγλου «Τη μέρα που θα ’ρθουν τα αγριοπερίστερα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη σειρά Περιστέρια. Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι της Σοφίας Γαλή. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-15 ετών.

Ο Βάσος, ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα ξεχωριστό αγόρι, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Ένα παιδί εννέα ετών που δεν έχει φίλους και δυσκολεύεται στην επικοινωνία με τους συμμαθητές και την δασκάλα του.

Έχει ιδιαίτερη σχέση  με τη μητέρα του, η οποία όμως, έχει εμμονή  να του προσφέρει έναν πατέρα. Έτσι πολύ συχνά του γνωρίζει τους άνδρες που ερωτεύεται, με την ελπίδα, κάποια στιγμή να γίνουν κανονική οικογένεια. Όμως κάθε φορά, όλο και κάτι γίνεται και δεν πραγματοποιείται το όνειρο της μαμάς.

Το μπαλόνι που είναι ο θυμός της μαμάς, θα σκάσει. Είναι φανερό. Προτού σκάσει, η μαμά μου ψιθυρίζει: «Πήγαινε στο δωμάτιό σου Βάσο». Και εγώ το κάνω. Πριν σκάσει το μπαλόνι πηγαίνω στο δωμάτιό μου. 

Μια μέρα κατά τύχη, ο Βάσος θα μάθει την ύπαρξη του πραγματικού του πατέρα και θα τον συναντήσει. Τότε θα συνειδητοποιήσει ότι μοιάζει πολύ στον πατέρα του και έχουν το ίδιο όνειρο. Να συναντήσουν τα αγριοπερίστερα. Και ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, ένα απρόσμενο γεγονός, θα πάρει τον πατέρα του Βάσου από κοντά του.

Θα καταφέρει ο Βάσος να φέρει πίσω τον πατέρα του; Θα καταφέρει να συναντήσει τα αγριοπερίστερα;

Δεν θέλω να ακούω τι λένε αυτοί οι δυο εκεί μέσα, αυτοί οι δυο που για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, ανταλλάσσουν βλέμματα θυμού, μπορεί και μίσους και σκάνε μπαλόνια. Το ένα μετά το άλλο. Όλα τα μπαλόνια του κόσμου, ο μεγάλος θυμός της μαμάς έχει γίνει όλα τα μπαλόνια του κόσμου.

Ένα βιβλίο για όσους δεν θέλουν να παύσουν να ονειρεύονται. Ένα βιβλίο για το όνειρο και την αληθινή αγάπη. Μια υπέροχη ιστορία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που αξίζει να διαβαστεί.

Περίληψη: Είμαι ο Βάσος και είστε όλοι καλεσμένοι στην πόλη µου. Μέσα σε αυτή θα µε δείτε σίγουρα –πάντα καλοχτενισμένο και πάντα µαζί µε τη µαµά µου– να ψάχνουμε για κάτι που δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι, αλλά ελπίζουμε να είναι κάτι καλό. Στον δρόμο µας θα συναντήσουμε ένα κορίτσι που το λένε Νεφέλη ή Μαργαρίτα (αλλά μπορεί και κάπως αλλιώς).

Κάτι άντρες που θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν οι καινούριοι µου µπαµπάδες. Κι έναν άλλον άντρα που, όταν ήταν παιδί, κοιτούσε κάθε τόσο έξω από το παράθυρό του, περιμένοντας ένα κοπάδι από αγριοπερίστερα. Τα οποία όμως τελικά δεν ήρθαν κι έτσι αυτός έπαψε να τα περιμένει πια. Και την ίδια στιγμή μεγάλωσε. Και ποτέ δε ρίχνει ούτε µια µατιά έξω από το παράθυρό του. Ποτέ. Εκτός βέβαια από εκείνη τη µέρα. Εκείνη τη µέρα που θα µοιάζει λίγο µε γιορτή…

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Τη μέρα που θα ‘ρθουν τα αγριοπερίστερα

Συγγραφέας: Σταμάτης Κεσόγλου

Εκδόσεις: Πατάκης

ISBN: 9789601668895

Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή

Ημερομηνία έκδοσης: 23/02/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here