Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τιμωρός - Οργή Θεού - Νίκος Βιτωλιώτης

  Τιμωρός – Οργή Θεού – Νίκος Βιτωλιώτης

  -

  Τιμωρός – Οργή ΘεούΑπό παιδί αγαπούσα την Ιστορία, να μαθαίνω τα πώς και τα γιατί, αν και πιο πολύ την αγάπησα ως ενήλικη, όταν τη διάβαζα πια με τη θέλησή μου και δεν εξαναγκαζόμουν σε στείρα αποστήθιση.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Από όλη την Ιστορία που διδαχθήκαμε στο σχολείο όμως, υπήρξε μία περίοδος την οποία απεχθανόμουν: το Βυζάντιο. Πραγματικά, την αποστρεφόμουν τόσο πολύ, που απέφυγα να διαβάσω για αυτήν μετέπειτα και νιώθω ότι ό,τι κι αν έμαθα στα σχολικά μου χρόνια το διέγραψα από τη μνήμη μου – στη θέση του υπάρχει μόνο ένα γκρίζο, ψυχρό κενό που μυρίζει λιβάνι.

  Στο κυρίως ιστορικό, ελαφρώς φανταστικό μυθιστόρημα “Τιμωρός – Οργή Θεού” όμως, ο συγγραφέας Νίκος Βιτωλιώτης μού επανασύστησε ένα κομμάτι αυτής της περιόδου –την Δ’ Σταυροφορία και την πρώτη άλωση της Πόλης– με έναν τρόπο ζωντανό και καθηλωτικό, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο, ώστε να θέλω να μάθω περισσότερα. Γιατί τελικά, πιο πολύ μυρίζει αίμα αυτό το κομμάτι της Ιστορίας παρά λιβάνι (θα μου πείτε, το άρωμα της Ιστορίας γενικώς είναι το αίμα, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση).

  Το κοντραμπάντικο σκαρί, καλά προστατευμένο από το σκοτάδι της αφέγγαρης νύχτας και με τα σκουρόχρωμα πανιά του μαζεμένα, γλίστρησε με τη βοήθεια του ρεύματος προς τ’ ανοιχτά, κουβαλώντας μαζί του τον Αλέξιο Άγγελο, το γιο του έκπτωτου αυτοκράτορα Ισαάκιου, που ακόμα σάπιζε φυλακισμένος απ’ τον ίδιο του τον αδελφό σ’ ένα ανήλιαγο κελί στις φυλακές του Ανεμά. Ο Αλέξιος προχώρησε και στάθηκε αγέρωχος στην πλώρη, τυλιγμένος καλά με την κάπα του, και μόνο για μια στιγμή γύρισε να κοιτάξει προς την ακτή. […] Θα ξαναγυρίσω το δίχως άλλο κι ας αναγκάζομαι να φύγω κρυφά σαν τον κλέφτη. Θα το δουν όλοι, δε θ’ αφήσω την αδικία να κυβερνά, θα πάρω πίσω ό,τι μου ’ταξε ο Θεός κι η μοίρα.

  Στο «Τιμωρός – Οργή Θεού» παρακολουθούμε τα γεγονότα, τους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις υπόγειες συγκρούσεις που οδήγησαν στη συγκέντρωση του στρατού των Σταυροφόρων, το πώς οδηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αντί για τους Αγίους Τόπους και το πώς κατέληξαν στην Άλωση το 1204. Άρχοντες, βασιλιάδες, στρατηγοί, θρησκευτικοί ηγέτες – ο έκπτωτος αυτοκράτορας, ο φιλόδοξος διάδοχος, ο ευφυής δόγης της Βενετίας (ο αγαπημένος μου, υποκλίνομαι), ο ευγενής στρατηγός, ο εξαπατημένος Πάπας και τόσοι άλλοι. Φανταστείτε το σαν ένα παιχνίδι σκάκι με πολλά επίπεδα και πολλούς παίχτες, και ο Νίκος Βιτωλιώτης μάς αφήνει να κρυφοκοιτάξουμε στο μυαλό όλων καθώς σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και εκτελούν τα σχέδιά τους. Τιμή, πονηριά, δόξα, εκδίκηση, αφέλεια και πεζή πραγματικότητα – όλα έχουν τη θέση τους στις σελίδες.

  Ο συγγραφέας δίνει φωνή και ανθρώπινη υπόσταση στους πρωταγωνιστές της ιστορίας που μέχρι τώρα ήταν απλώς ονόματα πάνω στο χαρτί. Με σεβασμό και προσοχή παίρνει αυτό που ήταν, και με φροντίδα το διανθίζει με αυτό που θα μπορούσε και να ήταν, τοποθετώντας παράλληλα μέσα στην πλοκή και μικρά κομματάκια φαντασίας που δένουν απόλυτα, όπως ένα θρυλικό σπαθί και μία μυστηριώδη αδελφότητα ταγμένη στην προστασία του. Όμορφες περιγραφές και ταιριαστή γλωσσική έκφραση ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της εποχής.

  Τελικά, παραδίδει ένα πλούσιο ψηφιδωτό ιστορίας και μύθου, το οποίο προσωπικά μου κράτησε το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, με ενέπνευσε να ψάξω να μάθω περισσότερα (και να θέλω να διαβάσω την ιστορία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας) και τελικά να πω ένα «Συγγνώμη, βυζαντινή ιστορία. Σε είχα παρεξηγήσει. Won’t happen again». Και δεν μπορώ να μη σκεφτώ πόσο πιο εύκολα και ευχάριστα θα μάθαιναν τα παιδιά Ιστορία αν διάβαζαν συμπληρωματικά μία τέτοια αφηγηματική μορφή της (μείον τα φανταστικά στοιχεία σαφώς) από μία πένα σαν του κ. Βιτωλιώτη, που δίνει χρώμα, πνοή και ένταση, αντί να βασίζονται μόνο σε εκείνο το πιο άνοστο κι από κουνουπίδι, άχαρο σχολικό βιβλίο…

  Με χαρά θα περιμένω να διαβάσω και τα επόμενα βιβλία της σειράς.

  «Αν νομίζεις ότι είναι εύκολο να κάθεσαι στο θρόνο του Κωνσταντίνου, γελιέσαι. Αναπαμό δε θα βρεις όσο κυβερνάς τους Ρωμιούς, κι αυτοί που θαρρείς τώρα για φίλους σου, αυτοί θα σου φυλάνε το μεγαλύτερο κακό».

  Περίληψη:  Τιμωρός – Οργή Θεού. To μυστικό που σημάδεψε μια χιλιόχρονη αυτοκρατορία…

  Κωνσταντινούπολη, αρχές του 13ου αιώνα. Ο γιος του έκπτωτου αυτοκράτορα δραπετεύει, με κατεύθυνση το Σβάμπεν της Γερμανίας, κουβαλώντας μαζί του ένα τεχνούργημα που όλοι το έχουν για χαμένο. Στη Δύση, ο πάπας ξεσηκώνει τη χριστιανοσύνη για να απελευθερώσει τους Άγιους Τόπους από τους Σαρακηνούς. Στον μυχό της Αδριατικής, ο δόγης της Βενετίας εξυφαίνει σχέδιά του που θα εξασφαλίσουν στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία το μέγιστο κέρδος από τον επερχόμενο πόλεμο.

  Ο φυγάς πρίγκιπας διεκδικεί τον θρόνο και ζητά τη βοήθεια των σταυροφόρων, υποσχόμενος πλούτη, δόξα και ένα θρυλικό σπαθί που έρχεται από τα βάθη των αιώνων για να χαρίσει νίκες στους πολέμους εναντίον των απίστων.

  Μια μυστική αδελφότητα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη διαφαινόμενη καταστροφή, αλλά ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Θα μπορέσουν οι Μιχαηλίτες να τηρήσουν τον όρκο τους; Θα μπορέσει ο πρίγκιπας να κερδίσει τον θρόνο μιας αυτοκρατορίας που ψυχορραγεί; Ποια είναι η κατάρα που φέρνει μαζί της η Οργή του Θεού;

  Φαντασία και ιστορική πραγματικότητα συνυπάρχουν σ’ ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που δίνει ζωή σ’ ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Βυζαντινής Ιστορίας. Η πρώτη αφήγηση που δημοσιεύεται από τον μέχρι πρόσφατα χαμένο Κώδικα του Ξηροποτάμου, ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινά, ξαναγράφοντας την ιστορία της Ρωμανίας και της Δ’ σταυροφορίας.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Τιμωρός – Οργή Θεού

  Συγγραφέας: Νίκος Βιτωλιώτης

  Εκδόσεις: Anubis

  Έτος έκδοσης: 2020

  Σελίδες:  288

  ISBN: 9789606231759

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here